Manşetler

Nokia Türkiye’den Lumia telefonlarıyla ilgili son havadisler

Şubat 2011’de yapılan önemli duyuruyla birlikte Nokia’nın akıllı telefon yolculuğunda yeni bir sayfa açılmıştı. Windows Phone’u ana işletim sistemi olarak belirleyen Finlandiyalı şirket bu açıklamadan dokuz ay sonra ilk Nokia Lumia cihazlarıyla Windows Phone arenasına resmen giriş yapmıştı. Windows Phone 7.5 telefonlarını bu işletim sistemi Türkçe dil desteğine sahip olmadığı için Türkiye’de göremedik, ancak Windows Phone 8’in bu desteği barındırması sayesinde Nokia’nın yeni Lumia telefonlarıyla tüm dünya ile aynı anda tanışma fırsatı yakaladık.

nokia-lumia-050413 (600 x 360)

Geçtiğimiz kasım ayında ilk Nokia Windows Phone 8 telefonu Lumia 920 Türkiye’de piyasaya çıktı. Bu tarihi Nokia Türkiye’nin Windows Phone macerasının başlangıcı olarak nitelendirebiliriz. İşte o tarihten bugüne kadar geçen birkaç aylık sürede neler olduğunu, ne gibi gelişmeler yaşandığını Nokia Türkiye Genel Müdürü Çiçek Uyansoy İcan’dan dinleme fırsatı yakaladık.

Nokia Lumia 920’nin güçlü görüntüleme deneyimi, Here haritalama servisi ve kablosuz şarj gibi yeniliklerine atıfta bulunan İcan, bu telefonun popüler teknoloji sitesi Engadget.com tarafından “yılın akıllı telefonu” olarak seçildiğine dikkat çekti. Ayrıca Wired.com’un düzenlediği “Hangi akıllı telefonu alırsınız”? anketinde Lumia 920’nin rakiplerine göre açık ara en önde tercih edilen akıllı telefon olduğunu sözlerine ekledi.

Lumia 620 ile birlikte Windows Phone 8’i daha genç bir kitleyle buluşturduklarını dile getiren İcan bu telefonun Şubat 2013’te Türkiye’de satılmaya başlandığını hatırlattı. MWC 2013’te tanıtılan Nokia Lumia 720 ve Nokia Lumia 520 gibi iki yeni telefonla bu portföy daha da genişliyor. İcan, bu telefonların Türkiye’ye ne zaman giriş yapacağı ve ne kadara satılacağına dair bilgileri de paylaştı. Nokia Lumia 720 mayıs ayında 999 TL’den, Lumia 520 ise haziranda 599 TL’den piyasaya çıkacak.

İcan, Nokia’nın Türkiye’deki faaliyetleri ve tüketici ilgisiyle ilgili bazı bilgiler de paylaştı. Tüketicilerin Lumia ailesine gösterdiği ilgiden dolayı mutlu olduklarını dile getiren İcan, üç ay önce başladıkları Lumia yolculuğunda markanın geldiği bilinirlik ve tercih oranların umut verici olduğunun altını çizdi. Nokia Lumia markasının bilinirliği son üç ay içinde yaklaşık 50 puan artmış. Bu arada Nokia markası da beş yıldır Türkiye’nin ”lovemark”ı, yani en sevilen markası olmayı sürdürüyor. Müşteri memnuniyetinde 7 yıldır birinciliğini sürdüren Nokia, 2012’de de cep telefonları sektöründeki güçlü konumunu korumaya devam etti. Yine 2012 senesi içerisinde en samimi cep telefonu markası seçildi.

Nokia Türkiye’nin elde ettiği bulgulara göre, müzik servisi en çok 16-24 yaş arasındaki gençler için önemli bir satın alma tercih sebebi teşkil ediyor. Şirket de Lumia ailesinde sunduğu Mix Radio servisine gösterilen ilgiden çok memnun. Lumia cihazlarının satışına başlandığı Kasım ayının ortasından bugüne Mix Radio üzerinden 3 milyondan fazla şarkı dinlenmiş. Öte yandan Nokia Türkiye, Lumia ailesi ile birlikte kullanıcıların değişik ve farklılık istediklerini de gözlemliyor. Renk de bu noktada önemli bir farklılık faktörü olarak öne çıkıyor. İcan’ın söylediğine göre, Lumia ailesinde sarı en çok tercih edilen renklerden bir tanesi.  Ayrıca cep telefonu tasarım ve renginin en önemli olduğu yaş grubu 16-24.

İcan her ay düzenli olarak yaptıkları son kullanıcı anketlerinden bazı ilginç noktaları da paylaştı:

– Akıllı telefon satın alma kararında marka hâlâ en önemli tercih sebebi.
– Dünya’da ve Avrupa’daki araştırmalarda gözlemlediğimiz, kadınların akıllı telefon/cep telefonu tercihlerinde markaya erkeklerden daha fazla önem veriyorlar; erkekler daha teknik davranma eğiliminde.
– Akıllı telefon satın alma kararında kadınlar için arkadaşlarının tavsiyeleri de erkeklere göre daha önemli.
– Tüm dünyada görüntüleme çözüm ve deneyiminin kadınlar için daha önemli bir satın alma kriteri olduğunu gözlemliyoruz.
– Akıllı telefon deneyiminde en çok önem verilen servisler sırasıyla internet erişimi %50, Görüntüleme %48, E-posta ve Mesajlaşma %45 ve Sosyal Ağlara erişim % 42 yer almakta.
– Cep telefonunda renkliliğin tüm dünyada ve Avrupa’da artan bir trend.