Manşetler

Nokia OZO VR Kamera Ön İnceleme: Profesyoneller için sanal gerçeklik kamerası

nokia ozo

Nokia’nın yeni sulara yelken açmasını temsil eden ürünlerden bir tanesi olan OZO, geçen yılın ortalarında duyurulmuştu. Giderek büyüyen sanal gerçeklik dalgasını fark eden şirketlerden biri olan Nokia, diğerleri gibi son kullanıcıları değil profesyonelleri hedefleyerek prodüksiyon çekimlerinde kullanılacak ve 60 bin dolar gibi astronomik fiyatı olan bir sanal gerçeklik kamerası çıkarmayı tercih etti.

Öncelikle Nokia OZO’nun başlıca teknik özelliklerini hatırlayalım. Üstünde sekiz adet, birbiriyle senkronize edilmiş 2K x 2K video sensör dizisi barındıran OZO, tam küre oluşturacak şekilde, 360 x 180 derecelik bir alanı kaplayabiliyor. Üstünde yer alan her bir lensin 195 derecelik görüş açısı bulunuyor. Ayrıca lenslerin f/2.4 bağıl diyafram açıklık değerlerine de sahip olduğunu belirtelim.

OZO ile birlikte uzaktan kumanda ve yapım uygulamaları da geliyor. Bunlar OS X 10.10 Yosemite ve üstü sürümdeki Mac bilgisayarlarla çalışıyor. Uzaktan kumanda uygulaması yardımıyla, Wi-Fi üzerinden kamerayı uzaktan kumanda etmek mümkün oluyor. Ayrıca HDMI çıkışı üzerinden monitör çıkışı almak ve çekilen görüntünün nasıl olduğunu o an görmek mümkün oluyor. Bunun yanı sıra yapım uygulaması sayesinde de görüntüleri anlık olarak birleştirip VR içeriği oluşturma imkanı da mevcut. Bu arada Nokia OZO ile birlikte canlı video yayını yapmak da mümkün.

OZO tanıtıldığında fotoğraflarını gördüğümüzde bu ürünün rahat taşınabilir bir ürün olduğunu düşünmüştük. Ancak yanılmışız, karşımıza profesyonel kameralarla aynı seviyede büyüklüğe sahip (profesyonellere hitap eden bir kamera için çok normal), insan kafasıyla hemen hemen aynı boyutlarda bir kamera çıktı. Aslında kameranın içinde boşluk varmış ve kameranın daha da küçük şekilde tasarlanması mümkünmüş. Ancak insan gözünün bakışını yakalamak amacıyla şimdiki boyutlar üzerinde karar kılınmış. Nokia OZO’nun 4.5 kg. ağırlığa sahip olduğunu da bu noktada belirtelim.

nokia-ozo-vr-kamera-1

Nokia’nın MWC 2016’daki standında OZO için de bir masa ayırılmış, burada OZO’yu masa ortasında tüm ihtişamıyla görmek mümkün oluyor. Ayrıca OZO ile çekilmiş görüntüler bir Samsung Gear VR cihazına yerleştirilmiş bir akıllı telefon aracılığıyla gösteriliyor. Sanal gerçeklik etkisini tam olarak yansıtmak için Nokia aktif gürültü bastırma özellikli kulaklığı da bağlamayı ihmal etmemiş.

OZO ile çekilmiş toplam dört adet kısa sanal gerçeklik videosu izledik; bunlar arasında Nokia OZO tanıtımı için Los Angeles’taki bir binanın tepesinden yapılan canlı konser yayını, deniz kıyısında çekilmiş bir korsan filmi, NASA’nın astronot testlerinden bir kesit yer alıyor. Görüntüler çözünürlüğün doğal olarak düşük olması nedeniyle şimdilerde gözlerin alıştığı netlikte değil, ancak görüntünün sarmalaması bakımından her şey mükemmel. Bir an için Nokia standının kalabalığından ve gürültüsünden uzaklaşıp izlediğimiz kısa filmlerin ortamına ışınlandık. Hatta öyle ki, son videoda hareketli bir araç üzerinde gidiyormuş hissine de fazlasıyla kapıldık.

Görünüşe göre, VR içerikte sadece görüntü kalitesi değil, görüntünün nasıl çekildiği de önemli. Şimdiye kadar GoPro ve benzeri kamera sistemleriyle çekilmiş VR içerikleri izledik, onlar da etkileyiciydi. Ancak hiçbirisi Nokia ORO VR kamera ile çekilen videolar kadar sarmalayıcı, içine çekici olmamıştı. 60 bin dolar fiyata sahip olan bir kameradan da zaten bu beklenirdi.