Microsoft’un Nokia’yı değil, Nokia’nın “Akıllı Cihazlar ve Servisler” birimini satın aldığını, konuyla ilgili olarak yayınladığımız bütün haber ve yazılarda önemle belirttik. Tabii ki, Nokia’yı Türk tüketicisinin gözünde “Nokia” yapan şey telefonlardı ve bu telefonların üretiminden sorumlu bölüm, bütün faaliyetleriyle birlikte Microsoft çatısı altına giriyordu, bu açıdan bakacak olursak, “Microsoft Nokia’yı aldı” diyebiliriz, ancak Nokia sadece cep telefonu, akıllı telefon ve bu cihazlara yönelik servislerle uğraşan bir şirket değil. Bunlar sadece bütünün önemli parçalarını oluşturuyordu.
Bu yılın başlarından itibaren Microsoft çatısı altına başlayan geçişte en son adım “Nokia” markasının Lumia telefonlarından silinmesi oldu. Bu, önemli bir adımdı, çünkü tüketicinin gözünde yavaş yavaş Nokia markası Lumia ile birlikte bütünleşir olmuştu. Bu arada, Microsoft’un akıllı telefonlarda “Nokia” markasını kullanmayı bırakmasına rağmen, gelecekte çıkaracağı normal cep telefonlarında “Nokia” markasına yer vereceğini belirtmek gerekiyor. Hatırlayacak olursanız, iki şirket arasındaki anlaşmanın bir parçası da “Nokia” markasının kullanımının lisanslanmasıydı.
Akıllı Cihazlar ve Servisler biriminin satışının ardından Nokia’nın bireysel tüketici pazarına erişime son vereceğini, HERE harita çözümleri, Nokia Networks gibi şebeke çözümlerine odaklanacağını düşünüyorduk. Ancak geçtiğimiz yaz başında ortaya çıkan Z Launcher Android ana ekran projesi, Nokia’nın son kullanıcılara yönelik çalışmalardan kolay kolay vazgeçmeyeceğini gösteriyordu. Üstelik şirketin daha bu yılın başlarında, Nokia X ile birlikte iyice su yüzüne çıkan Android ilgisinin de, Microsoft’a geçmeyip Nokia’da kalan ekip tarafından sürdürüldüğü de açığa çıkmıştı.
Lumia telefonlarında “Nokia” markasına kullanımın sonlanması ve Microsoft’un markasını taşıyan ilk Windows telefonu Lumia 535’in tanıtımından çok kısa bir süre sonra Nokia markalı bir mobil cihazı, üstelik Android ile çalışan bir cihazı görmek ilginç oldu. Nokia’nın ana vatanı Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de düzenlenen Slush 2014 etkinliğinde duyurusu gerçekleştirilen Nokia N1 Android tablet birçok kişi tarafından “iPad mini benzeri” bir cihaz olarak nitelendirildi. Ancak Nokia’nın bundan sonra mobil tüketici pazarında nasıl bulunacağına dair önemli bir ipucu niteliğini de taşıdığını söylemek gerekiyor.
Akıllı Cihazlar ve Servisler biriminin Microsoft çatısı altına girmesiyle birlikte akıllı telefon üretimiyle ilgili bütün üretim, teknik servis, pazarlama, satış gibi operasyonlar da Microsoft’a devredildi. Microsoft’a satış sonrası dönemde Nokia mobil cihaz stratejisinde eskisi kadar aktif rol üstlenmeyecek. Cihazın tasarımı, teknik özelliklerin belirlenmesi ve Nokia markasının ürüne verilmesi gibi unsurlarla sınırlı kalacak olan Nokia, üretim için ODM (Original Design Manufacturer – Orijinal Tasarım Üreticisi) şeklinde nitelendirilen, genellikle Uzak Doğu merkezli şirketlerle çalışacak.
Nitekim Nokia N1 Android tabletin üretimi Foxconn tarafından yapılıyor. Foxconn bu tabletin üretim, planlama, pazarlama, satış gibi bütün süreçlerinden sorumlu olacak, Nokia bu taraflara müdahale etmeyecek. Aslında Foxconn ismine teknoloji dünyasıyla ilgilenenler yabancı sayılmaz. Apple’ın çoğu cihazı Tayvan merkezli Foxconn’un Çin’deki fabrikalarında üretiliyor. Ne var ki, Foxconn’un Apple tarafındaki faaliyetleri sadece üretimle sınırlı, Apple geri kalan bütün aşamalardan bizzat kendisi sorumlu. Nokia’nın yaptığı bir nevi ARM’ın mobil işlemci tasarımı tarafında yaptığı gibi oluyor. Kendi geliştirdiği tasarımı başka üreticilerin hayata geçirmesine izin vererek, onları kendi markasıyla sunmalarını mümkün kılıyor.
Yani gelecekte Nokia markasını taşıyan, Foxconn yerine başkalarının ürettiği mobil cihazlar da görebiliriz. Ancak bunlar 2016 yılına kadar, yani Nokia’nın “Nokia” markasını herhangi bir akıllı telefona yerleştirmeme sözü verdiği tarihe kadar tabletlerle sınırlı kalabilir. Bu tarihten sonra Nokia markalı akıllı telefonları görürseniz, hiç şaşırmayın.
Geleceğin Nokia markalı tablet ve akıllı telefonlarında temel işletim sistemi de Android olacak gibi görünüyor. Yani Nokia markalı bir cihazda Android deneyimi yaşamayı uzun zaman boyunca hayal edenler gelecekte bu hayallerine kavuşma şansı elde edebilirler. Her ne kadar saf Nokia cihazında olmasa da, üstünde Nokia markasını taşıyan bir cihazla… Ayrıca Nokia X cihazlarında gelen Android işletim sistemini saymayın, o sürüm bütün Google servislerinden ve Google Play’den ayıklanmış, çoğu kullanıcının alıştığı Android deneyiminden farklı bir deneyimdi. Halbuki Nokia N1’de yer alan Z Launcher ana ekran uygulamalı Android 5.0 Lollipop Google uygulamaları ve Google Play ile birlikte standart bir Android deneyimi vadediyor.
Anlayacağınız Nokia markası hiçbir yere gitmiyor. Microsoft belki bu markayı Lumia akıllı telefonlarından silmiş olabilir, ancak gelecekte farklı cihazlarla, ki muhtemelen bunların çoğu Android işletim sistemli olacak, görmeye devam edeceğiz. Merak ettiğimiz nokta, Nokia’nın bu cihazları marka bilinirliği ve sadakati yüksek olan Türkiye gibi bir pazarda sunup sunmayacağı. Nokia N1’in Çin’de piyasaya çıkışından sonra bunun gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini de görme fırsatı elde edeceğiz.