Nokia’nın akıllı cihazlar ve servisler birimi Microsoft çatısı altına girmeden hemen önce duyurulan Windows telefonlardan bir tanesi Lumia 930 olmuştu. Bu telefon Windows Phone pazarının üst segmentini hedefliyor ve içinde yüksek profilli donanım bileşenleri barındırıyordu. Nokia Lumia 930’un Türkiye piyasasına girişi Nokia’nın telefon işlerinin Microsoft’a tamamen devredilmesinin ardından gerçekleştirildi. Geçtiğimiz aylarda çıkan büyük ekranlı Nokia Lumia 1520’nin 5 inç seviyesinde ekran barındıran Android telefonlarla daha iyi rekabet edeceği düşünülen bir versiyonu olarak nitelendirebileceğimiz Nokia Lumia 930 ile ilgili detayları incelememizde bulabilirsiniz.
Video İnceleme
Alüminyum ve polikarbonun uyumlu birleşimi
Nokia Lumia 930’un tasarımına baktığımızda kendisinden önce çıkan Lumia 920 ve 925’ten izler görüyoruz. 5 inç ekranın bulunmasına bağlı olarak 930 seleflerinden daha büyük alan kaplıyor. 137 x 71 x 9.8 mm.’lik boyutlarıyla bu telefon Lumia 920’den daha ince, ancak Lumia 925’ten daha kalın bir gövdeye sahip. 167 gr. da Lumia 930’un ağırlık bakımından ortalamanın üstünde olduğunu gösteriyor. Biraz kalınca sayılabilecek ve dike daha yakın açılara sahip köşeler barındıran alüminyum şerit telefonun kenarlarını çevreliyor. Bu şerit ön tarafta Gorilla Glass 3 ekran camıyla, arkada da polikarbon yüzeyle buluşuyor.
Polikarbon diğer Lumia telefonlarında olduğu gibi Lumia 930’da da önemli bir yer tutuyor. Çıkarılabilir yapıda olmayan arka bölümün polikarbon yüzeyi parmak izlerini çok fazla tutmuyor, ancak belirli bir süreden sonra hafif aşınmalar veya çizikler görebilirsiniz. Hemen endişelenmeyin, bu çizikler ilk bakışta dikkat çekmez, sadece parlak ışık altında ve dikkatli şekilde baktığınızda bunları farkedersiniz. Arka yüzeyin hafif kavisli yapılması sayesinde Lumia 930’u kavramak biraz daha kolaylaşıyor.
Windows Phone 8.1 ile birlikte Microsoft, Windows Phone navigasyon kontrolleri için fiziksel tuş şartını ortadan kaldırdı, ancak Lumia 930’un tasarımı nisan ayından önce yapıldığı için bu telefonun ekranının altında fiziksel tuşları görüyoruz. 5 inç ekranın altına yerleşen bu tuşlar Windows Phone’un eski düzenine alışanlar için iyi olabilir. Ekranın üstünde kalan dar alanda ise ahize hoparlörü, 1.2 megapiksel ön kamera ve Nokia logosunu görüyoruz. Ayrıca ön yüzde, Windows tuşunun hemen altında da mikrofon için açılmış delik bulunuyor.
Giriş ve çıkışların kenarlara dizilimi diğer Lumia telefonlarında olduğundan çok farklı sayılmaz. Sağ kenarda ses, güç ve kamera tuşları yukarıdan aşağı doğru sıralanıyor. Alt kenarda microUSB portu bulunurken SIM kart yuvası ve 3.5 mm. kulaklık jakı üstte bulunuyor. Nokia Lumia 930’da nano SIM kart kullanılıyor, SIM kart yuvasının açılması için iğne veya benzeri bir cisim gerekmiyor, ancak biraz uzun tırnağınızın olmasında fayda var.
20 megapiksel PureView kamera arkada dikkat çeken ilk ayrıntı olurken, kameranın hemen üstünde de çift LED flaş yer alıyor. Nokia logosu yatay eksende olacak şekilde ortalanmış. Nokia logosuyla aynı doğrultuda, microUSB portunun bulunduğu tarafta ikinci mikrofon dikkat çekerken, bunun biraz aşağısında da hoparlör yer alıyor.
Full HD ekranıyla Android cephesindeki rakiplerini yakalıyor
Nokia’nın amiral gemisi akıllı telefonlarının ekranları kalite bakımından ortalamanın üstünde yer alır ve Lumia 930’da da bu kural bozulmuyor. Telefonda yer alan 5 inç, 1920 x 1080 piksel çözünürlüklü AMOLED ekran, 441 ppi piksel yoğunluyla keskin ve kaliteli bir görünüm sunuyor ve bu açıdan sahiplerini fazlasıyla memnun edecektir. Lumia 930 bu ekranı sayesinde Android tarafındaki üst sınıf oyunculardan geri kalmadığını gösteriyor. Her ne kadar Android tarafında 5 inç’ten biraz daha büyük ekranlar görsek de, Lumia 930’un ekran büyüklüğünün optimum deneyim için fazlasıyla yeterli olduğunu söyleyebiliriz.
AMOLED ekran güneş ışığı altında Lumia 930’u rahatlıkla kullanmayı sağlayacak bir deneyim sunuyor. Ayrıca görüş açıları bakımından da iyi seviyede. Ekranın siyah renk derinliği de ileri düzeyde, bu sayede görüntüler daha gerçekçi bir görünüm alıyor. Windows Phone 8.1’in daha fazla canlı kutucuklarla bezenmiş başlangıç ekranı da Lumia 930’un ekranında bir hayli güzel görünüyor. Bu arada Nokia, arzu edenler için çeşitli görüntü ayarları sunuyor. Ayarlar içinde Ekran bölümünden ulaşılabilen Renk Profili ayarları içinden Standart, Canlı, Soğuk gibi ön tanımlı ayarlardan birini seçebilir veya Gelişmiş seçeneğiyle kendi profilinizi kullanabilirsiniz. Benzer şekilde, Parlaklık Profili altında da parlaklık için daha fazla kontrol imkanı sunuluyor.
Snapdragon 800 işlemci üstün performans için yeterli
Lumia 930 ekran tarafında Android cephesindeki rakiplerini yakalamayı, hatta onların bazılarını geride bırakmayı başarıyor. Ancak söz konusu işlemci olunca, Nokia Lumia 930’un Android tarafındaki trendi biraz daha geriden takip ettiğini görüyoruz. 2014’ün ilk yarısında çıkan Android telefonlarında Qualcomm’un Snapdragon 801 işlemcisinin kullanıldığını görüyoruz. Ancak Lumia 930’da geçen yılın popüler yongaseti Snapdragon 800 yer alıyor. 2.2 GHz maksimum saat frekanslı dört çekirdek barındıran bu yongasete aynı zamanda Adreno 330 GPU da dahil ediliyor. Ayrıca 2 GB RAM de donanım paketinde mevcut.
Snapdragon 800’ün bulunması işlerin kötü olduğu anlamına gelmiyor. Tam tersi, Lumia 930 kullanıcılarına gayet akıcı bir deneyim sunuyor. Windows Phone 8.1’in kullanıcı arayüzünde sorunsuz ve seri şekilde gezinmeyi sağlayan bu donanım paketi internette gezinme sırasında da herhangi bir sorun çıkarmıyor. SunSpider Benchmark testinden yaklaşık 529 ms gibi düşük sonuç elde eden (SunSpider benchmark testinde düşük sonuç daha iyi performans anlamına geliyor) Lumia 930’daki Internet Explorer, iPhone 5s’in Safari’sine performans anlamında epey yaklaşmayı başarıyor. Oyun performansı noktasında da Lumia 930’un iyi yerde olduğunu, Windows Mağaza’da yer alan yüksek profilli oyunları bile rahatlıkla oynamaya izin verdiğini söylemek gerekiyor.
Depolama tarafında kullanıcıların 32 GB’lık dahili hafızayla idare etmesi gerekiyor. Bunun dışında genişlemeye izin yok, microSD kart yuvası bulunmuyor. Ancak 32 GB’lık alanın fotoğraflar, videolar, şarkılar ve diğer belgeler için fazlasıyla yeterli olduğunu düşünüyoruz. Daha fazlasını isteyenler için Microsoft’un sunduğu ücretsiz OneDrive depolama alanı da iş görecektir.
Lumia 930 kablosuz bağlantı tarafında Nokia’nın Lumia telefonlarında görmeye alıştığımız şekilde 802.11a/b/g/n/ac Wi-Fi, Bluetooth 4.0, GPS, NFC gibi kablosuz bağlantı desteklerini sunuyor. Çift taşıyıcılı HSDPA desteği sayesinde 42.2 Mbps’ye varan hızlarda mobil geniş bant bağlantı üzerinden indirme imkanı sunuluyor. Bu hıza ulaşmak mümkün değil, ancak Lumia 930 ile 3G bağlantıda 20 Mbps mertebelerine varan hızlarda veri iletişiminin keyfini yaşayabilirsiniz.
Nokia Lumia 930’da da diğer akıllı telefonlarda görmeye alıştığımız şekilde ivmeölçer, jiro, yakınlık sensörü ve pusula gibi modüller yer alıyor.
Lumia 930’un içinde yer alan 2420 mAh kapasiteli batarya katalog değerlere göre tek bir şarjda 432 saate kadar bekleme, 15 saate kadar konuşma ve 75 saate kadar müzik dinleme olanağı sunuyor. Pratikte bu değerlere ulaşmak tabii ki olanaksız, ancak Nokia Lumia 930’un birkaç telefon görüşmesi, Wi-Fi veya 3G üzerinden internette gezinme, sosyal ağları kontrol, e-posta alımı ve gönderimi, kamera kullanımı gibi normal yoğunluklu bir kullanımda bir günü rahatlıkla çıkarabileceğini söylemek yanlış olmaz. Daha seyrek kullanımda bu telefonu tek bir şarjla dört güne kadar kullanma fırsatı da bulduk. Pil tasarruf modu sayesinde pilin iyice azaldığı durumda sizi 1-2 saat daha götürecek şekilde tasarruflu bir kullanım imkanı elde etmeniz de Windows Phone 8.1’in izin verdiği ayarlar arasında bulunuyor.
Arkada yer alan hoparlör küçük görünse de, tatmin edici bir ses çıkışı sağlıyor. Arka yüzeyin kavisli yapısı sayesinde hoparlör çıkışı tamamen kapanmıyor ve yüzey yansımalarının da etkisiyle ses çıkışı biraz daha güçlendirilmiş oluyor. Ahize hoparlöründen çıkan sesin kalitesi de iyi, karşı tarafın ne dediğini rahatlıkla anlayabiliyorsunuz, ayrıca HD Ses desteği sayesinde operatörünüzün desteklediği durumlarda aynı operatördeki diğer kişilerle daha yüksek kalitede görüşme yapma imkanı da elde edebilirsiniz.
Windows Phone 8.1 ile daha kullanışlı bir telefon
Nokia Lumia 930 Windows Phone 8.1 ile aynı gün lanse edilmişti ve doğal olarak bu telefon Microsoft’un mobil işletim sisteminin şu an bireysel kullanıcılara ulaşan en güncel sürümüyle geliyor. Windows Phone 8.1 ile birlikte Windows telefonların kullanışlılığı daha da artıyor, kullanımı verimli kılacak çeşitli yenilikler kullanıcılara sunuluyor. Sonuç olarak Lumia 930 da kullanması daha zevkli bir telefon hâline geliyor.
Lumia 930’un ana ekranındaki canlı kutucukları üç sütunda yer alacak şekilde dizerek ekrana baktığınızda daha fazla kutucuğu, dolayısıyla daha fazla kısayol ve bilgiyi tek bir bakışta görebilirsiniz. Canlı kutucukların arka planına resim atamak da başlangıç ekranını daha çekici kılan bir başka ayrıntı olarak göze çarpıyor. Ekranın üstünde yer alan durum çubuğu yeniden düzenlenmiş, böylelikle bağlı bulunan şebekenin durumu, bildirimin bulunup bulunmadığı bilgisi ve pil durumu ekranda sürekli şekilde görünüyor.
Windows Phone’un en büyük eksikliklerinden bir tanesi iOS ve Android’dekine benzer bir bildirim merkezinin bulunmaması, bu nedenle gelen bildirimlerin kaçırılmasıydı. Windows Phone 8.1 ile birlikte sunulan Aksiyon Merkezi sayesinde kullanıcılara rakip platformlardakine benzer bir çözüm sunulmuş oldu. Ekranın üst kısmından aşağı doğru sürüklediğinizde açılan tepsi içinde uygulamalara ait bildirimler, bunun yanı sıra Wi-Fi, Bluetooth, Uçuş Modu ve ekran yön kilidi gibi en fazla kullanılan ayarları kısayoldan kontrol etmeyi sağlayan düğmeler yer alıyor.
Ses kontrolleri de Windows Phone 8.1’de düzenlenen bir başka özellik olarak karşımıza çıkıyor. Zil ve Bildirimler ile Medya ve Uygulamaların ses kontrolleri birbirinden ayrılıyor. Bunun yanı sıra takvim uygulamasına haftalık görünümün eklenmesi, Akıllı Wi-Fi ile bilinen Wi-Fi şebekelerine erişimin arkadaş listesindekilere açılması gibi özellikler de diğer Windows telefonlar gibi Nokia Lumia 930’u da daha kullanışlı bir telefon yapıyor.
Nokia’nın harita ve kamera alanındaki tecrübelerinden Nokia Lumia 930 sahipleri sonuna kadar faydalanıyor. Here Haritalar ve Here Drive uygulamaları sayesinde Lumia 930 sahiplerine eksiksiz harita ve navigasyon çözümleri sunuluyor. Türkçe yol tarifleriyle Here Drive uygulaması gideceğiniz yere rahatlıkla ulaşmanızı sağlayacaktır. Nokia’nın, diğer deyişle artık Microsoft’un sahip olduğu kamera uygulamaları sayesinde de Nokia Lumia 930 zengin bir kamera telefonu işlevi de görüyor. Mix Radio uygulaması da müzik severler için internet üzerinden veya çevrim dışı binlerce şarkıyı dinleme imkanı veriyor.
Windows Phone 8.1 ile birlikte Müzik ve Video uygulamaları birbirinden bağımsız hâle geldi. Ancak multimedya deneyimi anlamında değişen fazla bir şey yok. Video uygulaması Açıklamalı Alt Yazı desteği gibi çeşitli yenilikler kazandı, AVI dosyalarını da destekliyor. Eğer Lumia 930’da AVI, MKV gibi uzantılara sahip video dosyalarını, yüklediğiniz alt yazı dosyalarıyla birlikte oynatmak istiyorsanız, üçüncü taraf video uygulamalarına ihtiyacınız var. Eskiden Windows Phone Mağaza’da fazla seçenek yoktu, ancak şimdi, çoğu ücretli olsa da, çeşitli video uygulamalarını görmek mümkün.
Uygulama ekosisteminin zenginliği bakımından Windows Phone, iOS ve Android’in gerisinde olsa da, durum eskisinden kötü değil. Instagram, Vine, Tumblr ve benzeri uygulamaların Windows Phone versiyonlarını Mağaza’da bulmak mümkün. Bazı popüler Windows Phone uygulamaları iOS ve Android’deki versiyonlarına benzer deneyim sunmuyor, ancak en azından bu uygulamaları birinci elden kullanmak gibi bir avantaja sahip olmak bile yeterli ve güvenli bir durum. Oyun tarafında da Mağaza’nın rakipleri kadar zengin olmadığı bir gerçek, ancak Lumia 930 ile eğlenceli vakit geçirmenizi sağlayacak birçok oyun bulunuyor. Üstelik Windows Phone Mağaza’nın sunduğu deneme sistemi sayesinde paralı oyunları bile para vermeden, belirli bir süre için deneme fırsatınız bulunuyor. Aynı deneme fırsatı uygulamalar için de geçerli.
Bu arada Lumia 930’da yüklü gelen Bing Haber, Hava Durumu ve Finans uygulamaları da bir hayli kullanışlı. Türkçe içerik sunan bu uygulamalar sayesinde Lumia 930’a aynı işlevleri sunan üçüncü taraf uygulamaları yükleme ihtiyacınız ortadan kalkıyor.
Yine bir kamera telefonu
Nokia Lumia 930’da tıpkı Lumia 1520’de olduğu gibi 20.1 megapiksel Carl Zeiss optik PureView sensör yer alıyor. Anlayacağınız, Nokia’nın kamera telefonuna dair tecrübelerinden Lumia 930 sahipleri de olabildiğince faydalanıyor. Tabii ki, Lumia 1020’deki üstün kamera özelliklerini donanım farklılıklarından dolayı Lumia 930’da görmek mümkün olmuyor. Lumia 1020’deki 41 megapiksel, 1/1.5 inç sensörün yerine Lumia 930’da 1/2.5 inç 20.1 megapiksel sensörün bulunduğunu görüyoruz.
Donanım bakımından farklılıklar Lumia 1020’nin çeşitli özelliklerinden mahrum kalmaya neden olabilir, ancak Lumia 930 Nokia Camera uygulaması sayesinde hemen hemen aynı kamera deneyiminin yaşanmasını sağlıyor. Nokia’nın Lumia akıllı telefonlarında kullanılabilen Nokia Camera uygulaması sayesinde bütün ayarlar otomatik olarak yapılmış şekilde fotoğraf çekebileceğiniz gibi; pozlama telafisi, beyaz dengesi, ISO gibi değerleri elle ayarlayabilir, bu ayarların yansımalarını çekim öncesinde görerek fotoğraf çekebilirsiniz. Lumia 1020’de olduğu gibi Lumia 930 da yapılan çekimlerin DNG formatındaki ham versiyonlarına erişim izni veriyor, böylelikle çekilen fotoğraflarda yazılım aracılığıyla daha rahat ve geniş kapsamlı düzenlemeler yapılabiliyor.
Optik görüntü sabitleme sistemi de Lumia 930’un kamerasının düzgün işleyen tarafları arasında yer alıyor. Bunun sayesinde keskin ve net fotoğraflar çekmek mümkün oluyor, üstelik bu durum ortamdaki ışık koşulları yeterli olmasa bile geçerli oluyor. Loş ortamlarda odaklamanın yapılmasında fazla sorun olmuyor, ancak çekilen fotoğraflar hafif pürüzsüz ve detaylardan yoksun şekilde görülebiliyor. Maksimum f/2.8 diyafram açıklığı sayesinde ışığın sensöre yeteri kadar düşürülmesi mümkün oluyor, bu da düşük ışıklı ortamlarda flaş kullanmadan da rahatlıkla çalışmaya olanak sağlıyor.
Işık koşullarının yeterli olduğu durumlarda Nokia Lumia 930 etkileyici sonuçlar ortaya koyuyor. Geniş görüş açısı sayesinde daha fazla nesneyi çerçeveye sığdırmak mümkün oluyor, detaylar bakımından da çekilen fotoğraflar epey zengin görünüyor. Makro çekimlerde de Nokia Lumia 930’un kamerası başarılı ve iyi sonuçlar elde etmeyi sağlıyor. Nokia’nın Refocus uygulaması sayesinde de çekim sonrasında odaklamayı değiştirme fırsatına sahip olabilir ve daha farklı makro çalışmalar elde edebilirsiniz.
Galeri: Nokia Lumia 930’un Kamerasından Fotoğraflar
Nokia Lumia 930 ile çekilen 20 megapiksel çözünürlüklü fotoğrafların boyutları e-posta veya sosyal ağlar üzerinden paylaşım için fazla büyük boyutlara sahip. Nokia, kotanın çabuk bitmemesi veya fotoğrafların paylaşımı sırasında fazla sürenin harcanmaması için çekilen fotoğrafların 1.5 megapiksel çözünürlüklü daha düşük versiyonlarını mesaja veya paylaşıma iliştiriyor. Böylelikle paylaşım için daha verimli bir ortam yaratılmış oluyor, ancak paylaşılan görüntüde kalitenin önemli oranda düştüğünü de kabul etmek gerekiyor. Paylaşılan fotoğraflarda kalite epey azalıyor, ancak genel görünümde fazlaca olumsuzluğa rastlanmıyor.
Lumia 930 video tarafında Full HD video kayıt imkanı sunuyor. Çekilen 1080p videolar Dolby zengin ses kayıt teknolojisi sayesinde ses bakımından daha doyurucu ve kaliteli sonuçlar veriyor. Ayrıca video içinde yakınlaştırma yaptığınızda bu işlemin daha yavaş hızda, profesyonel video kameralardakine benzer şekilde gerçekleştirildiği dikkatimizi çekti.
Nokia Lumia 930’un arkadaki kamerası epey gelişmiş olsa da, öndeki kamera 1.2 megapiksel çözünürlük ve 720p video desteğiyle rekabette geride kalıyor. Ön kameraların daha gelişmiş olduğu bir ortamda Lumia 930’un daha iyi olmasını beklerdik, ancak Microsoft’un bu alanda daha iyi bir telefon sunması için IFA 2014’ü beklemek gerekecek gibi görünüyor. Yine de, öndeki kamerayla idare edecek seviyede özçekim fotoğraflar elde edebilirsiniz.
Sonuç
HTC, One (M8) Windows Phone’u çıkarana kadar Nokia Lumia 930, Lumia 1520 ile birlikte Windows Phone ekosisteminde en üstün teknik özelliklere sahip olan cihazlardan bir tanesiydi. Ancak söz konusu Windows Phone olunca, bu üst sınıf telefonlar arasındaki donanım farklılıkları çok fazla sorun teşkil etmiyor ve tahmin ediyoruz ki, kullanıcı deneyimi açısından (One (M8)’de navigasyon kontrollerinin ekran içine eklendiğini hariç tutarsak) çok fazla fark olmayacaktır.
Nokia Lumia 930 Windows Phone’u tercih edenlere üstün bir deneyim sunuyor. Telefon gerçekten hızlı çalışıyor hem uygulamaları kullanırken hem de oyun oynarken aradıkları hızı sunuyor. Uygulama zenginliği bakımından durum iOS ve Android’in gerisinde, ancak Lumia 930 kullanıcıları ihtiyaçlarını görecek her türlü uygulamayı, doğrudan birinci elden elde etme fırsatı bulacak, çoğu uygulamanın eksikliğini hissetmeyecek.
Kamera bu telefonun en önemli artılarından bir tanesi ve genel olarak Lumia 930 sayesinde en güzel anları kaliteli şekilde yakalama fırsatı elde edeceksiniz. Özçekimlerin popüler olduğu bir ortamda Nokia, Lumia 930’un bu yanını biraz zayıf tutmuş gibi görünse de, öndeki kamera işinizi görecek fotoğrafları çekmenizi sağlayacaktır. Windows Phone 8.1 ile birlikte gelen yeni yazılımsal özellikler sayesinde de Lumia 930 daha kullanışlı bir telefon oluyor.
iPhone veya diğer üst sınıf Android cihazlar size daha cazip görünebilir, ancak özellikle bir şirkette çalışıyorsanız, şirketteki e-postalarınıza ve dokümanlarınıza sorunsuz şekilde erişmek ve işinizi hareket hâlindeyken verimli bir şekilde yönetmek istiyorsanız, bunun yanı sıra özel hayatta da ihtiyaçlarınızı karşılayacak üst sınıf bir telefon istiyorsanız, Nokia Lumia 930’u değerlendirebilirsiniz.