Geçen yılın sonlarına doğru Türkiye piyasasına da adım atan Nokia Lumia 920 özellikle PureView kamerasıyla ön plana çıkan bir akıllı telefondu. Polikarbondan yapılmış bir kasaya ve güzel sayılabilecek tasarıma sahip olan bu cihaz doğrusunu söylemek gerekirse biraz kaba ve hantal duruyordu. Yine de, sahip olduğu teknik özellikler ve yüksek çözünürlüklü ekranıyla kullanıcılarına üst sınıf Windows Phone deneyimini sunmayı başarıyordu. Lumia 920’nin eksiklerini ve dezavantajlarını değerlendiren Nokia geçtiğimiz aylarda Lumia 925 olarak adlandırdığı güncellenmiş bir model çıkardı. Aşağı yukarı selefiyle aynı teknik özellikler barındıran bu telefon daha ince, hafif ve kibar bir kasayla sunuluyor. İçinde bulunduğumuz günlerde ülkemizde de satışa sunulan bu akıllı telefonla ilgili detaylar yazının devamındaki incelememizde yer alıyor.
İnceleme Başlıkları
Tasarım – Ekran ve Donanım – Kamera – Performans ve Batarya – Yazılım – Sonuç
Tasarım
Nokia, Lumia 920’nin kalınlığından ve ağırlığından şikayet edenlere cevabı Lumia 925 ile verdi. Lumia 925, 129 x 70.6 x 8.5 mm.’lik boyutlarıyla, 130.3 x 70.8 x 10.7 mm.’lik boyutlu Lumia 920’yle hemen hemen aynı yüzey alanına sahip, ancak hatırı sayılır oranda da ince olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca Lumia 920’nin 185 gr. ağırlığı yanında Lumia 925’in 139 gr. ağırlığı da önemli bir gelişme sayılır. Sonuç olarak Lumia 925’i daha ilk kez elinize aldığınızda hafifliğini farkedeceksiniz.
Lumia 920’nin polikarbon yekpare kasasında da önemli değişiklikler yapılmış. Nokia, Lumia 925’te alüminyumdan yapılmış bir çerçeveye yer vererek Lumia serisinde ilk kez alüminyum malzeme kullanmış oldu. Telefonu arka bölümündeyse yine polikarbon malzeme yer alıyor. Ancak bu arkadaki bölüm yerinden çıkarılmıyor. Yine de, telefonun arkasını elimizle yokladığımızda kameranın bulunduğu taraftaki köşelere bastırınca hafif oynamalar hissediliyor. Telefonun herhangi bir darbe almamış olmasına rağmen böyle bir oynama doğrusu garip gelmişti. Engadget’ın gerçekleştirdiği Lumia 925 incelemesini okuyunca benzer durumla onların da karşılaştığını öğrendik. Onların yazdığına göre, Nokia bu durumun normal olduğunu, servis elemanlarının telefonu rahatlıkla açması için böyle bir yapı kullanıldığını dile getirmiş. Bu açıklama biraz olsun can sıkıntımızı giderdi.
Nokia Lumia 925’in etrafını çevreleyen alüminyum çerçevenin telefona biraz daha ağır hava kattığını söylemek gerek. Ne var ki, alüminyum çerçevenin gelişiyle birlikte Nokia Lumia 920’yi popüler kılan unsurlardan biri olan pastel renk seçeenkleri de kayboluyor. Lumia 920’nin beyaz, gri, siyah gibi daha klasik renk seçenekleri bulunuyor. Tabii ki, bu klasik ve ağır havalı tasarımı da beğenenler olacaktır, mesela biz Lumia 925’in tasarımını Lumia 920’ninkine göre daha fazla beğendik.
Ön bölümde 4.5 inç ekran büyük bir bölüm kaplıyor. Ekranın altında kapasitif dokunmatik navigasyon tuşları bulunurken üstte de Nokia logosu, ahize hoparlörü, ışık sensörü ve 1.3 megapiksel ön kamera bulunuyor. Diğer Lumia telefonlarında olduğu gibi Nokia Lumia 925’te de telefonun sol kenarı boş bırakılmış. Sağ kenara yukarıdan aşağı doğru ses, açma kapatma ve kamera tuşları yerleştirilmiş. Tuşlar ne çok sert ne de çok yumuşak, alüminyum çerçeveyle aynı renge boyanmış olmaları da bütünlüğü bozmuyor. Ne var ki, sıklıkla kullandığımız açma kapatma tuşu hafif içe girmiş ve yumuşaklığı azalmış gibi görünüyor. Bu detayı biraz geç farkettik; bu nedenle durumun gerçekten bizim kullanımımızdan mı kaynaklandığından emin olamıyoruz. Eğer bir Lumia 925 satın alacaksanız, tüm tuşların aynı yumuşaklıkta ve derinlikte olduğunu kontrol etmenizi öneririz.
Lumia 920’de alt kenarda yer almış olan microUSB butonu Lumia 925’te üste yerleştirilmiş. Bunun hemen yanında bir iğne yardımıyla açılan microSIM kart tepsisi bulunuyor. 3.5 mm. kulaklık jakı ve mikrofon da üstte yer alan diğer bileşenler olarak dikkat çekiyor. Telefonun ana mikrofonuysa öndeki ekran camının alt ucuna yerleştirilmiş. Böylelikle telefonun alt kenarı tamamen temizlenmiş. Arka bölümde hoparlör alt kenara doğru konumlandırılmış. Hoparlörün her iki kenarında küçük iki topuz dikkat çekiyor, tahmin ediyoruz bunlar telefon bir yüzeye konduğunda hoparlör çıkışı için küçük bir kanal yaratmak amacıyla eklenmiş. Tabii bir de aşağıda bahsettiğimiz kamera yapısını dengelemek için konulmuş olabilir. Hoparlörün hemen üstünde üç noktalı konnektör bulunurken yatay eksende yerleştirilmiş Nokia logosu telefona biraz fotoğraf makinesi havası katıyor.
Nokia Lumia 920’nin kalın olmasının en önemli nedenleri arasında kablosuz şarj işlevini barındırması bulunuyordu. Lumia 925’te dahili kablosuz şarj işlevi yok. Eğer kablosuz şarj özelliğini isterseniz bunun için özel olarak satılan kablosuz şarj özellikli kapaklardan edinmelisiniz. Telefonun inceltilmesine rağmen kamera için yeterli alanın yaratılması amacıyla kamera bölümünün hafif kamburlu yapıda tasarlandığını görüyoruz. Burada 8 megapiksel PureView kamera bulunuyor. Nokia, bu kameranın özelliklerini yanına yerleştirdiği “Carl Zeiss” ve “PureView” etiketleriyle açıkça belli ediyor. Kameranın yanında da çift LED flaş dikkat çekiyor.
Ekran ve Donanım
Nokia Lumia 925’te de Lumia 920’de olduğu gibi 4.5 inç, 768 x 1280 piksel çözünürlüklü ekran bulunuyor. 332 ppi piksel yoğunluğu sayesinde Lumia 925 keskin ve göze hoş gelen yazılar ve grafikler sunuyor. Ayrıca çektiğiniz fotoğraf ve videolar Lumia 925’in ekranında fazlasıyla güzel görünüyor. Lumia 920’deki IPS LCD kapasitif dokunmatik ekran Lumia 925’te yerini AMOLED ekrana bırakıyor. Bu da Lumia 925’te siyah renklerin daha derin olmasını, renklerin daha gerçekçi görünmesini mümkün kılıyor. Her iki telefonu yanyana koyup ekranlarına baktığımızda Lumia 925’in ekranının daha iyi olduğunu çıplak gözle rahatlıkla görebiliyoruz. AMOLED ekranın varlığı güneş ışığı altında da daha rahat görüş sağlıyor. Lumia 925’in bir kamera telefonu olduğunu düşündüğümüzde bu kriter biraz daha önem kazanıyor. Ayrıca bu ekranın yüksek görüş açılarına da sahip olduğunu belirtmek gerek.
Lumia 925’in içinde de Lumia 920’deki donanım bileşenlerini görüyoruz. 1.5 GHz çift çekirdekli Qualcomm Snapdragon MSM8960 yongaset, Adreno 225 GPU, 1 GB RAM barındıran telefonun 16 GB’lık dahili hafızası bulunuyor. Herhangi bir bellek kartı yuvası bulunmadığı için sunulan neyse onunla yetinmek gerekiyor. Bu arada sadece Vodafone tarafından satılan 32 GB’lık versiyonun da bulunduğunu belirtmeden geçmeyelim. Yüksek çözünürlüklü fotoğraflar ve video çekebilen bu fotoğrafta 16 GB alan biraz çabuk dolabilir. 7 GB’lık ücretsiz SkyDrive depolama alanı biraz olsun ek alan açmanıza katkıda bulunabilir.
Kablosuz bağlantı tarafında ise Lumia 925, 802.11a/b/g/n Wi-Fi, çift bant Wi-Fi, Bluetooth 3.0, A-GPS ve GLONASS destekli GPS ve NFC gibi özellikleri barındırıyor. HSDPA 42.2 Mbps ve HSPA 5.76 Mbps 3G mobil geniş bant destekleri sayesinde hareket hâlindeyken hızlı veri indirme ve yüklemeye izin veren bu telefonda ivmeölçer, jiroskop, yakınlık sensörü ve pusula gibi modüller de bulunuyor.
Kamera
Nokia Lumia 925’te de 8.7 megapiksel PureView kamera görüyoruz. 1/3 inç sensör boyutlu ve f/2.0 diyafram açıklıklı Carl Zeiss optik barındıran bu kamera Lumia 920’deki kameranın beş lensine ek olarak altıncı bir cam element daha barındırıyor. Bu cam merceğin varlığı sayesinde fotoğrafların keskinliğinin daha da artırılması hedefleniyor. Optik görüntü sabitleme sistemi de hem fotoğraf hem de video çekimleri sırasında oluşabilecek titremelerinin önüne geçmeyi amaçlıyor.
Yeterli ışığın bulunduğu durumlarda Nokia Lumia 925 ile çekilen fotoğrafların gayet keskin, parlak ve renk bakımından canlı olduğu dikkat çekiyor. Detaylar konusunda da fena sayılmayan Nokia Lumia 925 gezi veya tatillerde ek bir fotoğraf makinesi taşıma ihtiyacını ortadan kaldırıyor. Yakın çekimlerde de telefon başarılı sonuçlar sergiliyor. Odaklama konusunda telefon başarılı. Ancak Windows telefonlarında ekrana bir yere dokunduğunda otomatik olarak çekimin de yapılması durumunu Nokia Lumia 925’te de görüyoruz. Eğer çekimden önce odaklamayı en iyi şekilde yapmak istiyorsanız, telefonun kenarında bulunan çift aşamalı çekim tuşunu kullanabilirsiniz.
Nokia da Lumia 925’in farkının düşük ışıklı ortamlarda ortaya çıktığını söylüyor. Bu noktada karmaşık sonuçlar elde ettiğimizi söylememiz gerekiyor. Sarı veya beyaz ışık kaynağıyla yeteri kadar aydınlatılmış oturma odası, salon gibi mekanlarda çekilen fotoğraflar ortalama sonuçlar veriyor. Görüntüde hafif titreşim ve gürültüye rastlanıyor. Optik görüntü dengeleme sisteminin varlığına rağmen loş ışıklı ortamlarda en iyi sonucu almak için telefonu mümkün olabildiğince sabit tutmanız gerekiyor. Öte yandan gece gerçekleştirdiğimiz manzara çekim testleri sırasında ara sıra odaklama sorunu da gözlemledik. Bu arada tıpkı HTC One’ın UltraPixel kamerası gibi Lumia 925’in PureView kamerası da ışığı fazla yakaladığı için, özellikle gece çekimlerinde çeşitli ışık kaynaklarının aşırı parlak görünmesi ve doğallığın bozulması gibi durumlar gözlenebiliyor. Tabii ki, yeteri kadar aydınlık ve detayların en net şekilde farkedildiği gece çekimlerinden hoşlananlar için bu durum bir problem yaratmıyor.
Galeri: Nokia Lumia 925’in Kamerasından Fotoğraflar
[nggallery id=1284]
Lumia 925’te Nokia Smart Cam adı verilen özel bir uygulama da geliyor. Bu uygulama Amber güncellemesinin gelişiyle birlikte Lumia 920’ye de gelmişti. Smart Camera uygulaması sayesinde Lumia 925 ile hareket eden nesneleri kontrol etmek ve yakalamak daha kolay hâle geliyor. Bir futbol karşılaşmasında, dans gösterisinde veya içinde hareket geçen herhangi bir ortamda Smart Cam uygulaması sayesinde etkileyici kareler yakalayabilirsiniz.
Smart Cam uygulamasının kısayolu Lumia 925’in ana ekranında yer alıyor. Bunun yanı sıra Kamera uygulaması içindeki Lensler bölümünde de uygulamanın kısayolunu görebilirsiniz. Öte yandan fiziksel kamera tuşunu da Smart Cam uygulamasını başlayacak şekilde ayarlayabilirsiniz. Uygulamayı açtığınızda ekranın ortasında bir halka, sağında da çekim tuşunu göreceksiniz. Çekeceğiniz kareyi belirledikten sonra çekim tuşuna dokunup telefonu halka içinde ikinci bir beyaz halka tamamlanıncaya kadar sabit tutmanız gerekiyor. Bu işlem bittikten kısa bir süre sonra Smart Cam karşınıza çeşitli sonuçlar sunuyor: En İyi Çekim, Hareketli Çekim, Hareket Odağı, Yüzleri Değiştir, Hareketli Nesneleri Kaldır.
En İyi Çekim seçeneği adından da anlaşılacağı üzere gerçekleştirdiğiniz çekimler içinde en iyisini otomatik olarak buluyor ve karşınıza çıkarıyor. Hareketli Çekim yakaladığınız karelerde hareketli noktaları birleştirerek ortaya dramatik fotoğraflar çıkarıyor. Hareket Odağı ise hareketli nesnenin sabit görünmesini, geri kalan arka planın ise bulanıklaştırılmasını sağlıyor. Hareket Odağı seçeneği altında herhangi bir anlık görüntüyü seçmek, arka planın bulanıklığını düşük veya yüksek olarak ayarlamak mümkün oluyor. Yüzleri Değiştir özellikle çektiğiniz grup portrelerinde her bir kişinin gözünün açık çıkmasını sağlamada yardımcı oluyor. Hareketli Nesneleri Kaldır da çektiğiniz kareye giren istenmeyen kişi veya nesneleri kaldırmanıza izin veriyor. Smart Cam çekim seçeneklerinin her birinde çekimi dilediğiniz şekilde özelleştirip istediğiniz sonuca ulaştıktan sonra bunu telefonun hafızasına kaydedebilirsiniz.
Sonuç olarak Nokia Smart Cam uygulaması sayesinde etkileyici fotoğraflar oluşturabilir; hem sizin hem de çevrenizdekilerin eğlenceli dakikalar geçirmesini sağlayabilirsiniz. Smart Cam bebek veya çocuk fotoğraflarını çekerken de fazlasıyla işe yarar gibi görünüyor.
Video tarafında Nokia Lumia 925’in hem 720p hem de 1080p video kaydı yapabildiğini görüyoruz. Diğer üst sınıf Lumia telefonlarında gördüğümüz gibi, Lumia 925’te de varsayılan video çözünürlüğü 720p olarak ayarlanmış. Eğer 1080p Full HD video çekmek istiyorsanız, bunun için öncelikle Video ayarlarına göz atmanız ve çözünürlüğü olarak 1080p’yi seçmeniz gerekiyor. Optik görüntü stabilizasyon özelliği sayesinde Lumia 925 gerçekten fazlasıyla durağan ve memnun edici video çekimleri oluşturmanıza izin veriyor. Çekimlerin durağanlığı birincil işlevi video çekimi olan kameraları aratmayacak derecede. Ses kaydı da oldukça kaliteli şekilde yapılıyor, bunu biraz da çift mikrofonun varlığına borçluyuz. Bununla birlikte rüzgarlı havalarda rüzgar uğultusu çekime biraz olumsuz etkide bulunabiliyor. Her ne olursa olsun, Nokia Lumia 925 ile video çekimleri sizi kesinlikle hayal kırıklığına uğratmayacak.
Vide0: Nokia Lumia 925’in Kamerasından 720p Video
Lumia 925’in önünde yer alan 1.3 megapiksel kamera 720p HD video kayıt yeteneğine sahip. HTC One’ın önündeki geniş açılı kamera kadar geniş açıya sahip olmasa da, Lumia 925’in ön kamerasının açısının da fena sayılmadığını da söyleyebiliriz. Parlaklık konusunda da ortalamayı tutturan bu kamerayla tatmin edici portre fotoğraf veya videolar yakalayabilirsiniz. Bu arada ön kamerayla Skype veya bunun gibi uygulamalarla görüntülü görüşmeler yapabilirsiniz.
Video: Nokia Lumia 925’in Kamerasından 1080p Video
Performans ve Batarya
Nokia Lumia 925’te de 1.5 GHz çift Krait çekirdekli Qualcomm Snapdragon S4 yongaset, Adreno 225 GPU ve 1 GB RAM yer alıyor. Yani karşımızda Lumia 920’dekiyle aynı teknik özellikler var ve performans da hiç sürpriz olmayacak şekilde onunkiyle aynı seviyede seyir izliyor. Düzgün ve pürüzsüz Windows Phone 8 deneyimi yaşatan Lumia 925 PureMotion HD+ özelliği sayesinde ekran geçişleri sırasında pürüzsüz animasyonlar sağlıyor. Uygulama açılışları gayet hızlı, uygulamalar arasında geçişler de seri şekilde gerçekleşiyor. Kamera uygulaması da hemen açılıyor ve çekim işlemini de saniyeler içinde gerçekleştirebiliyor.
Nokia Lumia 925’te de 2000 mAh kapasiteli bir batarya bulunuyor. Sabit olan ve değiştirilemeyen bu batarya katalog değerlerine göre 440 saate kadar bekleme, 18 saate kadar konuşma ve 55 saate kadar müzik dinleme fırsatı sunuyor. Pratikteki kullanımda Lumia 925 bir günü rahatlıkla çıkarabilecek yeterliliğe sahip, bu da Lumia 925’i tercih eden birçok kullanıcı için memnun edici olacaktır. Çeşitli ayarlar yapıldığında; 3G kullanılmadığı durumlarda kapatıldığında pilde çalışma süresini iki güne yaklaştırmak da mümkün oluyor.
Çekim kalitesi açısından da Lumia 925 iyi seviyede. Telefonla gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde karşı tarafın sesini gayet berrak ve net şekilde duymak mümkün oluyor. Eğer şebeke destekliyorsa HD Voice ile Skype görüşmeleri kalitesinde telefon görüşmeleri de mümkün oluyor. İkili mikrofon yapısı da bulunduğunuz ortamdaki gürültünün karşı tarafa mümkün olan en düşük seviyede iletilmesini sağlıyor. Çift taşıyıcılı mobil geniş bant desteği de Lumia 925 ile şebekenin müsait olduğu konumlarda 20 Mbps seviyelerinde mobil internet indirme hızlarını erişmeyi mümkün kılıyor.
Yazılım
Nokia Lumia 925’î tanıttığında Windows Phone 8 Amber güncellemesini de göstermişti. Geçtiğimiz haftalarda mevcut Lumia telefonlarına da gelmeye başlayan Amber güncellemesi Lumia 925’te yüklü olarak karşımıza çıkıyor. Bu güncellemenin getirdiği çeşitli artılar sayesinde Lumia 925’i kullanmak biraz daha verimli hâle geliyor. Örneğin daha önce benzerini Nokia N8’de gördüğümüz Glance özelliği sayesinde telefonun ekranı uyku modundayken saati, pilin şarj durumu veya titreşim modu gibi işaretleri ekranda görebilirsiniz. AMOLED ekranda sadece bu içeriklerin gösterildiği bölümler aktif olarak çalıştığı içinde Glance pil ömrüne negatif etkide bulunmuyor. Öte yandan Nokia Lumia 925’in ekranına art arda iki kez tıklatarak ekranı uyandırabilir, karşınıza çıkan kilit ekranını da yukarı doğru sürükleyerek telefonu kullanmaya başlayabilirsiniz.
Bunun dışında Nokia Lumia 925’in daha önce incelediğimiz Nokia Lumia akıllı telefonlarındaki yazılım deneyimini sunduğunu görüyoruz. Here City Lens, Here Drive+, Here Maps gibi harita ve navigasyon uygulamalarını barındıran Lumia 925’e Windows Phone Mağaza üzerinden daha fazla Nokia’ya özel uygulama indirebilirsiniz. Bunun dışında Office ve OneNote uygulamaları da Lumia 925’in büyük ekranının üretkenlik konusunda daha fazla yardımcı olmasını sağlıyor. Windows Phone Mağaza’nın iOS ve Android’deki muadillerine göre daha az seçenek bulundurduğunu biliyorsunuz. Bu durum da Windows Phone’un aşil tendonu olarak nitelendiriliyor. Ancak şunu da kabul etmek gerekir ki, uygulama geliştiricilerinin Windows Phone platformuna ilgisi, yavaş yavaş da olsa giderek artıyor ve ilgi çekici uygulamaları Windows Phone Mağaza’da görüyoruz. Örneğin Windows Phone için yazılmış birinci el Instagram uygulaması yok, ancak 6tag adıyla geçtiğimiz haftalarda mağazaya eklenen uygulama fazlasıyla tatmin edici bir Instagram deneyimini Lumia 925 için de sunuyor.
Amber güncellemesiyle Windows Phone telefonlara gelen Data Sense uygulaması Nokia Lumia 925’te yüklü olarak geliyor. Bu uygulama sayesinde Lumia 925 üzerinde Wi-Fi veya hücresel veri kullanımını daha iyi şekilde kontrol edebilir, veri kullanımına limit koyabilir; özellikle kotalı mobil internet paketinizi daha düzgün şekilde yönetebilirsiniz. Öte yandan Amber güncellemesiyle birlikte ekran uyku modundayken Wi-Fi’nin açık kalması da bir seçenek olarak Lumia telefonlarına eklendi. Bu özelliğin yokluğu Lumia telefonlarda mobil internet bağlantı kotasının çok çabuk sınıra gelmesine neden olabiliyordu. Windows Phone 8 Amber’in baştan yüklü geldiği Lumia 925’te böyle bir sorun da kökünden çözülmüş oluyor.
Lumia 925 de multimedya tarafında Windows Phone 8’in sınırlarından pek fazla çıkmıyor. Telefonda yüklü gelen Müzik + Videolar uygulaması telefonun hafızasına transfer ettiğiniz müzik ve videoları otomatik olarak kütüphaneye ekliyor ve bunları oynatmanıza olanak sağlıyor. Lumia 925 video tarafında MP4, H.264, H.263 ve WMV formatlarını desteklerken, müzik tarafında da MP3, WAV, eAAC+ ve WMA gibi formatların desteklendiğini görüyoruz. Video oynatıcısı alt yazı desteği barındırmadığı için Lumia 925’te alt yazılı film veya dizi izlemeniz zor, ancak diğer durumlarda bu uygulama iş görecektir. Müzik tarafındaysa Müzik + Videolar uygulaması dışında Nokia Müzik uygulaması da bulunuyor. Nokia Lumia cihazlarını yakından takip edenlerin aşina olduğu bu uygulama cihazın hafızasındaki şarkıları dinlemeye olanak sağlarken, Mix Radio adı verilen özelliği kapsamında da sanatçı temelli şarkı listelerini internette canlı dinlemenize ve hatta bunları daha sonra çevrimdışı dinlemek için Lumia 925’e indirmenize izin veriyor. Ayrıca Nokia Müzik uygulaması üzerinden şarkı satın alıp Lumia 925’in hafızasına indirebilirsiniz.
Amber güncellemesiyle birlikte gelen desteklerden bir tanesi de FM radyoydu. Müzik + Videolar uygulamasını açarsanız, seçenekler içinde Radyo’yu da göreceksiniz. Bir kulaklığa ihtiyaç duyan radyo sayesinde internet radyoları dinleyerek kotayı bitirmeden istediğiniz gibi müzik keyfi yaşayabilirsiniz.
Sonuç
Nokia Lumia 920’nin kamerası bir hayli başarılıydı, Lumia 925 de bunu sürdürüyor. Üstelik aynı kamera performansı ve kullanıcı deneyimi sunulurken ağırlığın azaltılması ve kasanın inceltilerek daha estetik hâle getirilmiş olması da Lumia 925’in en büyük artıları arasında yer alıyor. IPS ekranları çok beğeniyoruz, ancak Lumia 925’teki AMOLED ekranı Lumia 920’deki IPS LCD ekrana göre daha çok beğendik ve daha iyi bir görüntü kalitesi sunduğunu gözlemledik. Kısacası Lumia 925, Lumia 920’nin üzerine yapılmış memnun edici, şikayet edilen noktalara parmak basan ve açıkları kapatmaya çalışan bir güncelleme olmuş.
Yakında Nokia Lumia 1020 de Türkiye piyasasında olacak, ancak o telefon da Lumia 920 gibi biraz ağır ve kaba bir telefon, ayrıca arkasındaki kamera bölümü de tıpkı Nokia 808 PureView’daki gibi epey çıkıntı yapıyor. Eğer iyi fotoğraf ve video çeken, aynı zamanda ince ve kibar bir telefon arıyorsanız, tercihiniz Lumia 925 olabilir.
Lumia 925’in en zayıf noktasıysa işletim sistemi. Tamam, kabul etmek gerekir ki, Windows Phone platformu her geçen gün daha da gelişiyor. Yukarıda beklediğimiz gibi yepyeni uygulamalar mağazada yerini alıyor. Nokia’nın da yazılım açısından yaptığı katkılar ortada ve Microsoft’un Nokia’nın Cihazlar ve Servisler birimini satın almasıyla birlikte Windows Phone biraz daha ivme kazanacaktır. Ancak Windows Phone uygulama ekosisteminin zenginliği, seçeneklerin çokluğu bakımından hâlâ iOS ve Android’in gerisinde. Eğer Lumia 925 satın alacaksanız gerçekten iyi bir kameraya sahip olan telefonunuz olacak. Ancak indirebileceğiniz uygulama sayısının bir iPhone veya Android telefonuna göre daha az olacağını da bilmeniz gerekiyor.