İncelemelerManşetler

Nokia Lumia 620 İncelemesi

Nokia’nın tanıttığı ilk Windows Phone 8 telefonları Lumia 920 ve 820 hem fiyat hem de teknik özellikler açısından daha üst segmentlere hitap eden cihazlar sayılır. Ancak üreticiler için üst sınıf olduğu kadar giriş ve orta sınıflar da önemli, aslında bu buralarda daha büyük bir rekabet söz konusu. 2012 yılının başlarında çıkardığı Lumia 610 ile Windows Phone platformunun giriş ve orta seviyeye hitap etmesine ön ayak olan Nokia, Windows Phone 8 platformunun çıkışının ardından kendisinden beklenen,  bu segmente ait yeni üye Lumia 620’yi geçen yıl bitmeden tanıtmıştı.

nokia-lumia-620-inceleme-00029

Lumia 610’un devamı niteliğinde olan Lumia 620 aslında kağıt üstündeki özelliklere bakıldığında selefinden çok daha ileride görünüyor. Tabii ki, bunda Microsoft’un Windows Phone 8’in çerçevesini genişletmesinin de rolü büyük. Türkiye’de yaklaşık 750 TL fiyat etiketiyle satışa çıkan ve böylelikle uygun fiyatlı Android telefonlarıyla ve iPhone 3GS gibi iyice eskimiş bir modelle rekabete girişen Nokia Lumia 620 sahip olduğu 3.8 inç ekran, 1 GHz çift çekirdekli işlemci, 5 megapiksel kamera gibi teknik özelliklerle kendisi için biçilen değerin karşılığını veriyor gibi görünüyor. Pekiyi gerçek hayatta durum nasıl? Yazının devamında yer alan Nokia Lumia 620 incelemesinde bu sorunun cevabını arıyoruz.

Video İnceleme

İnceleme Başlıkları

DonanımYazılımPerformans, Batarya ve KullanımKameraMultimedyaSonuç

Donanım

Nokia Lumia 620’nin 3.8 inç köşeden köşeye uzunluğa sahip ekranı onu doğal olarak Nokia Lumia serisinin diğer üyeleri 820 ve 920’ye göre daha küçük yapıyor. 115.4 x 61.1 x 11 mm.’lik boyutlara ve 127 gr. ağırlığa sahip olan Lumia 620 iPhone 4 ve 4S ile hemen hemen aynı yüzey alanına sahip. Lumia 620’de ekranın etrafını çevreleyen alan mümkün olduğu kadar dar tutulmuş, böylelikle ekranın büyümesinin telefonun yüzey alanına da katkı yapmasının önüne geçilmiş ve sonuç olarak 3.5 inç ekran barındıran iPhone 4/4S ile hemen hemen aynı yüzey alanı yakalanmış. Tabii ki, kalınlık açısından ibre Lumia 620’nin lehine. 11 mm.’lik kalınlık artık bir akıllı telefon için yüksek sayılır, ancak Lumia 620’nin nispeten küçük ekranlı bir cihaz oluşu, aynı zamanda yuvarlak hatları kalınlığın ergonomiye olumsuz etkide bulunmasını sınırlıyor. Kısacası Lumia 620 avuç içine rahatlıkla sığan, tek elle rahatlıkla kullanılabilen ve elde ağırlık yapmayan bir akıllı telefon.

nokia-lumia-620-inceleme-00019

Nokia Lumia 620’de de 480 x 800 piksel çözünürlüklü bir ekran bulunuyor. 3.8 inç’te bu çözünürlük yaklaşık 246 ppi gibi bir piksel yoğunluğuna denk geliyor. Bu açıdan karşımızda Nokia Lumia 820’nin aynı çözünürlükteki ekranına göre daha piksel yoğun bir ekran var. Bu da keskinlik açısından avantaj sağlıyor. Tabii ki, Lumia 920’nin HD ekranı ayrı bir keyif, ancak Windows Phone 8’in büyük fontlarını ve yine büyük boyutlu canlı kutucuklarını düzgün gösterme noktasında Lumia 620’nin ekranı da fazlasıyla yeterli. Yalnızca internette gezinirken, özellikle masaüstü web sitelerine genel görünümde bakarken küçük boyutlu yazıları görmek biraz zor olabilir. Nokia, Lumia 620’de TFT ekran teknolojisini tercih etmiş, ancak ClearBlack’i de eklemeyi unutmamış. Sonuç olarak telefonun ekranının parlaklık açısından tatmin edici olduğu söylenebilir, ClearBlack sayesinde güneş ışığı altında da rahat bir kullanım sunuyor. Yalnız, renkler AMOLED ekrana göre biraz daha solmuş görünüyor, bunu da belirtmekte fayda var.

nokia-lumia-620-inceleme-00002

Lumia 620’nin 3.8 inç ekranının altında kapasitif dokunmatik Windows Phone navigasyon tuşları bulunuyor. Ekranın üstünde kalan dar alanaysa  Nokia logosu, ahize hoparlörü ve VGA çözünürlük destekli ön kamera yerleştirilmiş. Nokia’nın bir alamet-i farikası hâline gelen ve doğrusunu söylemek gerekirse son 1-2 yıldır piyasaya sürdüğü cihazlarla yeniden canlandırmaya çalıştığı değiştirilebilir arka kapaklar Lumia 620’nin de en önemli özelliklerinden bir tanesi.

Galeri: Nokia Lumia 620
[nggallery id=1174]

Lumia 620’nin limon yeşili, turuncu, mor pembe, sarı, cam göbeği, beyaz ve siyah gibi farklı renklere sahip arka kapakları bulunuyor. Bize gelen test cihazı beyaz renkli arka kapağa sahip. Kapağa yakından baktığımızda çift katmanlı bir yapıdan ibaret olduğu görünüyor. Üstte yer alan şeffaf katman ve onun altında kapağa göre değişecek şekilde üst katmanla aynı veya farklı renkte ikinci katman. Doğrusu bu tarz bir yapı kapağı oldukça hoş gösteriyor. Lumia 620’nin kapaklarının bir diğer ilginç özelliği de kulaklık jakının kapağa entegre edilmiş olması. Kapağı kaldırdığınızda telefonun üstünde birkaç adet ufak diş göreceksiniz. Bu bölüm kapakta yer alan kulaklık jakının telefonla bağlantı kurmasını sağlıyor. Kapağın arkasına baktığınızda da kulaklık jakının bulunduğu bölümde prizma şeklinde bir yapının olduğu göze çarpıyor. Eğer sık sık değiştirecekseniz bu yapıya zarar vermemeye dikkat edin.

nokia-lumia-620-inceleme-00010

Nokia, kutudan çıkan Lumia 620’nin kapağının üstüne bilgilendirme niteliği taşıyan bir etiket eklemiş. Bunun üzerinde arka kapağın nasıl çıkarılacağı anlatılıyor. Kameranın olduğu bölümü baş parmağınızla ittirirken aynı anda kapağı kenardan yukarı doğru çektiğinizde, kapağın kolaylıkla ayrıldığını farkedeceksiniz. Kapağı kaldırdığımızda karşımızda Lumia 620’nin 1300 mAh kapasiteli bataryası çıkıyor. microSIM kart yuvası bataryanın altında yer alırken 64 GB’ye kadar kapasiteye sahip bellek kartlarını destekleyen microSD kart yuvası bataryanın hemen yanında, onu etkilemeyecek bir yerde yer alıyor. Yani, bellek kartını cihazı kapatmadan değiştirebilirsiniz.

Diğer cihazlarda olduğu gibi Lumia 620’de de telefonun sol kenarı temiz tutulmuş. Yukarıdan aşağı doğru ses, güç / ekran kilidi ve kamera tuşları telefonun sağ kenarında yer alıyor. Altta microUSB portu ve mikrofon, üstte de 3.5 mm. kulaklık jakı ve ikinci mikrofon bulunuyor. Arkada 5 megapiksel kamera ve LED flaş biraz yukarı doğru olacak şekilde ortalanmış. Bu bölümün hemen altında Nokia logosu yer alıyor. Sağ alt köşede hoparlör ızgarası dikkat çekiyor. Uzun lafın kısası Nokia Lumia 620 görünüş açısından oldukça şık, ayrıca değiştirilebilir kapaklara uygun şekilde Windows Phone 8’in canlı kutucuklarının rengini de ayarlayabilir, telefona farklı bir hava katabilirsiniz.

nokia-lumia-620-inceleme-00004

Nokia Lumia 620’nin içine baktığımızda 1 GHz çift çekirdekli Qualcomm Snapdragon S4 işlemcinin yer aldığını görüyoruz, bu pakette Adreno 305 GPU da yer alıyor. 8 GB kapasiteli dahili bellekle yetinmeyenler için 64 GB’ye kadar destekli microSD kart yuvası fazlasıyla iş görecektir. 512 MB RAM de bu ayarda bir telefon için yeterli sayılır; Windows Phone Mağaza’da bulunan tüm uygulamalar bu RAM sayesinde Lumia 620’ye rahatlıkla yüklenebilecektir. Kablosuz bağlantı tarafında 802.11a/b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 3.0, GPS yer alırken mobil geniş bant tarafında da 21 Mbps HSDPA ve 5.76 Mbps HSUPA desteği görüyoruz. Yani Lumia 620 hareket hâlindeyken bile hızlı mobil internet bağlantısı sunacak yeterliliğe sahip. İvmeölçer, yakınlık sensörü ve pusula da telefondaki modüller olarak göze çarpıyor.

Yazılım

Nokia Lumia 620’de yüklü gelen Windows Phone 8 ile ilgili detayları incelediğimiz ilk Windows Phone 8 telefonu olan HTC Windows Phone 8X incelemesinde vermiştik. Ayrıca Lumia 920 ve Lumia 820 incelemelerinde de Nokia Windows telefonlarına özel Windows Phone 8 deneyiminden fazlasıyla bahsettik. Lumia 620’de de değişen çok fazla bir şey yok. İşletim sisteminde kontrol Microsoft’un elinde olduğu için platform genelinde tutarlı bir kullanıcı deneyimi de sağlanıyor. Nokia’nın özel Windows Phone uygulamaları Lumia 620’de yüklü geliyor. Haritalar, Sürüş, Bilen Göz gibi Nokia tarafından geliştirilmiş uygulamalar Lumia 620’de önceden yüklenmiş olarak geliyor. Ayrıca Microsoft’un Office, OneNote gibi uygulamaları da işletim sistemiyle birlikte gelen uygulamalar arasında.

nokia-lumia-620-inceleme-00030

Tabii ki, Windows Phone Mağaza altında bulunan 100 binin üzerinde uygulama da kullanıcıları bekliyor. Her Windows telefon incelememizde belirttiğimiz gibi, Windows Phone Mağaza seçenekler açısından iOS ve Android’deki rakipleri kadar zengin değil. Tabii ki, yavaş yavaş dişe dokunur örnekler karşımıza daha fazla çıkıyor, ancak hâla çeşitliliğin artması gerekiyor. Bu arada oyun konusunda seçeneklerin uygulamalara göre biraz daha düzgün olduğunu, diğer platformlarda gördüğümüz popüler oyunların genellikle Windows Phone platformunda da yer aldığını görüyoruz. Nokia’nın kendi hazırladığı veya kendisine özel olan uygulamaların biraz da olsa farklılık yarattığını söylemek gerek. Windows Phone Mağaza altında yer alan “Nokia collection” bölümünde Nokia’ya özel Windows Phone uygulamalarını bulabilirsiniz.

nokia-lumia-620-inceleme-00031

Eğer hâlihazırda bir Hotmail, MSN, live.com veya outlook.com hesabınız varsa, telefonu ilk kez açtığınızda bu hesaba ait kullanıcı bilgilerini girebilir; e-posta, takvim ve kişi eş zamanlamalarını anında yapabilirsiniz. Tabii ki, Gmail, Yahoo, POP veya IMAP e-posta hesaplarını da Lumia 620’ye tanıtıp kullanmak mümkün. Exchange desteği de Lumia 620’yi kurumlar için hesaplı bir iş telefonu yapıyor.

Performans, Batarya ve Kullanım

Microsoft Windows Phone 8 ile birlikte donanımda çerçeveyi biraz daha genişletti, çift çekirdekli işlemciler de destek kapsamına alındı. Bu durum sadece Lumia 920 gibi üst sınıf cihazların Android ve iOS tarafındaki rakiplerine karşı rekabetçi hâle gelmelerine yaramadı, Nokia Lumia 620 gibi orta segmentteki cihazların da kendi sınıfları içinde yürüttükleri rekabette avantajlı duruma geçmelerine yardımcı oldu. Lumia 620’de de 1 GHz’lik çift çekirdekli işlemci bulunuyor, ayrıca buna 512 MB RAM eşlik ediyor. RAM miktarı Windows Phone Mağaza’da bulunan tüm uygulamaların Lumia 620’ye yüklenmesine izin veriyor.

WP Bench AnTuTu Benchmark SunSpider Benchmark
Nokia Lumia 620 179.37 7747 1436.5 ms +/- %0.6
Nokia Lumia 820 216.45 12312 915.5 ms +/- %1.1
Nokia Lumia 920 234.24 Sonuç yok  922.6 ms +/- %0.7
HTC Windows Phone 8S 173.75 7421 1435.7 ms +/- %1.2
HTC Windows Phone 8X 231.68 12640 913.0 ms +/- %0.8
Nokia Lumia 800 92.02 2553 6787.6 ms +/- %0.2
iPhone 5 Sonuç yok Sonuç yok 960.1 ms +/- %1.0
Samsung Galaxy S III (Android 4.0) Sonuç yok Sonuç yok 1463.6 ms +/- %1.5

Mevcut olan bu donanım paketi Nokia Lumia 620’nin tatmin edici bir performans sunmasına yetiyor. Cihazın kullanıcı arayüzü içerisinde gezinmek düzgün ve pürüzsüz şekilde gerçekleştiriliyor. Uygulamalar hızlı şekilde açılıyor, internet tarayıcısı aynı fiyat seviyesindeki Android telefonlardakine göre çok daha iyi bir performans düzeyine sahip. Tabii ki, yoğun içerikli masaüstü sitelerde yükleme süresi üst sınıf telefonlara göre biraz daha uzun, ancak bu durumu anlayışla karşılamak gerek.

nokia-lumia-620-inceleme-00026

Nokia Lumia 620’de yer alan pilin 1300 mAh’lik kapasitesi kağıt üzerinde düşükmüş gibi görünüyor. Ancak katalog değerlerine bakıldığında bu telefon 330 saate kadar bekleme ve yaklaşık 15 saate kadar konuşma imkanı sunuyor. Pratikte her ne kadar katalog değerlerine ulaşamamış olsak da, başlangıçtaki ön yargılı tutumumuzun ortadan kalktığını söylemeliyiz. Telefon düşük yoğunluklu kullanımda 3-4 gün arası çalışabiliyor, tabii ki yoğun kullanımda bu süre aşağılara iniyor, yine de telefonun sabahtan akşama bir günü tek şarjla, yoğun kullanım olsa bile rahatlıkla götüreceğini söylemek herhalde yanlış olmaz. Pilin azaldığı durumlarda Windows Phone 8’in pil tasarruf modunu açmak kalan kapasiteyi biraz daha idareli şekilde tüketmenize yardımcı olabilir.

Nokia Lumia 620’nin sinyal çekimi konusunda çok fazla sorun yaşatmadığını söylemek gerek. Telefon görüşmelerinde karşı tarafın sesi net bir şekilde duyuluyor, ancak ses biraz daha mekanik tabiata sahip; tiz biraz fazla. Bunun dışında iki mikrofonun bulunması sizin bulunduğunuz ortamdaki gürültünün karşı tarafa iletilmemesini mümkün kılıyor. Yoğun trafik gürültüsünün olduğu ortamda bunun denemesini yaptık ve karşı taraftaki kişi ortam gürültüsünü duymadığını, sadece bizim sesimizi duyduğunu dile getirdi. Anlayacağınız ikinci mikrofon işini düzgün şekilde yapıyor.

Kamera

Nokia Lumia 620’nin arkasında yer alan ana kamera 5 megapiksel çözünürlük desteğine sahip. Otomatik odaklı bu kameranın yanına bir LED flaş da iliştirilmiş. Lumia 920 ve 820’den alıştığımız Windows Phone 8’in standart kamera uygulaması Lumia 620’de de kullanılıyor. Kullanıcılar ekrana dokunarak odaklama ve çekim işlemlerini gerçekleştirebilir. Ayrıca cihazın solunda yer alan kamera tuşu da kamera uygulamasının açılması ve çekim işleminin gerçekleştirilmesinde kullanılabilir. Lensler bölümü altında sadece Akıllı Çekim uygulamasını görsek de Windows Phone Mağaza’dan indirebileceğiniz Nokia yapımı veya başka lens nitelikli uygulamalar da bulunuyor. Bunlarla kamera deneyimini daha da genişletebilirsiniz.

nokia-lumia-620-inceleme-00036

Nokia Lumia 620’nin kamerası orta sınıf bir akıllı telefonun sunduğu kaliteden öte geçmiyor. Çekilen fotoğrafların renk doğruluğu bakımından düzgün olduğu söylenebilir, ancak detaylardaki kayıp dikkat çekiyor. Aydınlık ortamda çekilen fotoğraflar renk ve parlaklık açısından iyi sayılır, ancak bahsettiğimiz kayıp nedeniyle biraz pürüzsüzleştirilmiş, keskinliği azalmış görünüm söz konusu. Düşük ışıklı ortamlarda yapılan çekimlerde de gürültünün etkisi bir hayli hissediliyor. Benzer durum gece gerçekleştirdiğimiz  manzara çekimlerinde de geçerli. Nokia’nın önceki orta seviye telefonlarında gördüğümüz ışık problemi burada da devam ediyor. Neyse ki, otomatik odağın varlığı yakın çekim fotoğraflarda tatmin edici sonuçların elde edilmesini sağlıyor.

nokia-lumia-620-kamera-00014

Galeri: Nokia Lumia 620 Kamerasından Fotoğraflar
[nggallery id=1175]

Nokia Lumia 620’nin arka kamerası 720p video kaydı yapabiliyor. Eskiden oldukça önemli bir özellik sayılan 720p video kaydı artık bir standart hâline dönüştü. Lumia 620’nin 720p çekim kalitesi idare edecek seviyede. Çekilen videolarda büyük ekranda oynattığınızda keskinliği az, detayları kaybolmuş videolar görebilirsiniz. Ancak aynı videoları YouTube, Facebook gibi ortamlarda paylaşmakta herhangi bir sorun yok. Bu arada video çekimi esnasında odaklama işlemi dinamik olarak yapılıyor, ışığın şiddetine göre pozlama seviyesi değişiyor, bu da kameranın video konusundaki artılarından.

Video: Nokia Lumia 620 Kamerasından 720p Video

Lumia 620’nin görüntülü görüşmelere odaklanmış ön kamerasıyla fotoğraf ve video çekimi de gerçekleştirebilirsiniz. Ancak VGA kalite çok da tatmin edici olmayacaktır, bunu belirtmek gerek.

Multimedya

Daha önce incelediğimiz Windows Phone 8 telefonları için multimedya alanında söylediklerimiz Lumia 620 için de geçerli. Video desteği konusunda sınırları Microsoft çiziyor. Cihazda yüklü gelen Müzik+Videolar uygulaması MP4, H.264, H.263 ve WMV formatında videoları destekliyor. Ne var ki, bu uygulama alt yazı desteği sunmuyor. Hem alt yazılı video hem de diğer formatlar konusunda üçüncü taraf uygulamalara iş düşüyor diyeceğiz, ancak henüz Windows Phone platformunda gerçek anlamda iş görecek bir video uygulaması bulunmuyor.

nokia-lumia-620-inceleme-00035

Müzik tarafına baktığımızda Nokia Lumia 620’nin MP3, WAV, eAAC+ ve WMA gibi yaygın ses formatlarını desteklediğini görüyoruz. Kullanıcılar ister Müzik+Videolar ister Nokia Müzik uygulamasını müzik dinlemek için kullanabilirler. Nokia Müzik uygulaması içinde yer alan Mix Radio uygulaması bu uygulamayı biraz daha kullanışlı kılıyor. Nokia’nın kullanıcılara ücretsiz olarak sunduğu bu servis kapsamında belirli bir sanatçıya veya tarza göre şarkılardan oluşan çalma listelerini internet üzerinden dinleyebilir, eğer dilerseniz internet bağlantısının olmadığı durumlarda da dinlemek için Lumia 620’ye kaydedebilirsiniz. Bu arada Mix Radio bir saat içinde yalnızca altı şarkıyı pas geçmeye izin veriyor.

Nokia Lumia 620’nin kutusundan çıkan mikrofonlu kulaklık Lumia 920 ve 820’deki gibi kulak kanalına tamamen oturan topuzlara sahip değil. Yine de kullanıcılara müzik keyfini yaşatmak açısından yeterli olacaktır. Arkadaki küçük hoparlör ise görünüşünün aksine oldukça güçlü bir ses çıkışına sahip.

Sonuç

Eğer sadık bir Nokia kullanıcısıysanız ve yeni bir telefon satın almayı düşünüp cebinizden çok fazla para çıkarmak istemiyorsanız, Lumia 620 işinizi görecek bir cihaz. Hem uygulama ekosistemi hem de kullanıcı deneyimi bakımından Lumia 620 eskinin Symbian tabanlı Nokia cihazlarından epey ileride. Lumia 620’yi Nokia’nın daha önce yine kendisiyle aynı seviyede fiyata sahip Symbian tabanlı telefonlarla karşılaştırdığımızda ortada büyük bir aşama kaydının olduğunu görüyoruz.

nokia-lumia-620-inceleme-00020

750 TL fiyat seviyesinde çeşitli Android telefonlar bulunuyor. Doğrusunu söylemek gerekirse bu cihazlar uygulama zenginliği açısından Lumia 620’den daha avantajlı görünüyor. Ne var ki, Lumia 620 de tasarımı, düzgün kullanıcı deneyimi, Nokia’nın Haritalar, Sürüş, Bilen Göz gibi navigasyon uygulamalarıyla öne çıkıyor.