Geçen yılın ortalarında piyasaya çıkan Nokia Lumia 520, sadece Türkiye’de değil, dünyada da en çok satan Windows Phone 8 cihazı olma şerefine erişmişti. Gerçekten de bu akıllı telefon mütevazı teknik özellikleri uygun fiyat ve performansla birleştirerek kullanıcılara tatmin edici bir deneyim sunuyordu. Ancak 512 MB RAM nedeniyle bazı uygulamaların kullanımı mümkün olmuyordu. Nokia, bu noktaya müdahale etti ve geçen yılın sonlarına doğru Lumia 525’i çıkardı.
Nokia Lumia 525 selefi Lumia 520 ile aynı gövdeye ve teknik özelliklere sahip, tek bir farkla. O da 512 MB yerine 1 GB RAM barındırması. Bu sayede Lumia 520’nin yetersiz kaldığı çeşitli uygulamaların kullanımı mümkün hâle geliyor. Geçtiğimiz haftalarda Türkiye piyasasına giriş yapan ve ilgi gören bu akıllı telefon şimdi Avea’nın özelleştirilmiş versiyonuyla karşımızda. Android telefonların operatör markası ve özelleştirmeleriyle çıkmasına alışığız, ancak Avea belki de Türkiye’de bir ilki deniyor ve bir Windows telefonunu kendi özelleştirmeleriyle birlikte sunuyor. Yazının devamında Avea’ya özel Nokia Lumia 525 ile ilgili detayları bulacaksınız.
Video İnceleme
İnceleme Başlıkları:
Tasarım – Donanım ve Performans – Yazılım – Kamera – Sonuç
Tasarım
Nokia Lumia 525’in gövdesi selefi Lumia 520 ile tamamen aynı. 119.9 x 64 x 9.9 mm.’lik boyutlara ve 124 gr. ağırlığa sahip olan kasa aynen korunuyor. Nokia’nın rengarenk arka kapaklarını Lumia 525’te de görmeye devam ediyoruz. Üstelik Avea için özel üretilen Lumia 525’in arkasında yer alan Avea logosu sayesinde bu telefona Avea elinin değdiği anlaşılıyor. Avea ve Nokia, Lumia 525’i satın alanlara bir kılıfı da hediye ediyor. Böylelikle dilediğinizde Lumia 525’in görünümünü değiştirmeniz ve sanki farklı bir cihaz kullanıyormuş hissi yaşamanız mümkün oluyor. Bizim elimizdeki beyaz arka kapaklı modelin yanına bir tane de siyah renkli arka kapak eklenmişti. Bunun yanı sıra Lumia 525’in sarı, cam göbeği ve mor pembe renkli arka kapakları da mevcut.
Lumia 525’in 4 inç ekranı içerik tüketimi için yeterli, aynı zamanda günümüzün standartlarına göre daha az yüzey alanına sahip olması sayesinde tek elde rahatlıkla tutulabiliyor, baş parmağınız ekranın her yerine rahatlıkla erişecek ve telefonu elinizde hareket ettirmeye gerek duymadan istediğinizi yapmanızı sağlayacaktır. Arka tarafın kenarlara doğru daralan yapıda tasarlanması da cihazın tutuşunu kolaylaştıran önemli unsurlardan bir tanesi olarak dikkat çekiyor.Ön tarafta, 4 inç ekranın altında kapasitif dokunmatik Windows Phone navigasyon tuşları dikkat çekiyor. Bu arada tuşların altına, ön yüzeyin arka kapakla buluştuğu çizgiye dikkatli bakacak olursanız mikrofon deliğini farkedeceksiniz. Ekranın üstünde Nokia logosu ve ahize hoparlörü mevcut. Nokia Lumia 525’in önünde de bir kamera bulunmuyor. Selfie meraklılarının arka kamerayı kullanmaları gerekecek.
Diğer Nokia Lumia telefonları gibi Lumia 525’te de fiziksel tuşlar telefonun sağ kenarında toplanıyor. Yukarıdan aşağı doğru ses, güç ve kamera tuşlarının sıralandığını görüyoruz. Lumia 525 gibi giriş segmente mensup bir telefonda özel bir kamera tuşu görmek memnun edici ve Nokia’nın kameraya ne kadar önem verdiğini gösteren önemli bir kanıt. Alt kenarda microUSB portu bulunuyor, sol kenarda herhangi bir giriş, çıkış veya tuş yer almıyor. Üstte de sadece 3.5 mm. kulaklık jakını görüyoruz.
Plastikten yapılmış ve çıkarılabilir kapakla örtülü arka tarafta Nokia ve Avea logoları ilk bakışta dikkat çekiyor. Bu iki logoyla aynı yatay eksen üstünde 5 megapiksel kamera bulunuyor. Ayrıca hoparlör de arka tarafta dikkat çeken unsurlardan bir tanesi. Arka bölümdeki dizilim, Nokia Lumia 525’in fotoğraf çekilirken bir kamera gibi algılanmasını güçlendirecek şekilde tasarlanmış gibi görünüyor.
Donanım, Performans ve Batarya
Nokia Lumia 525 Avea’nın arka kapağını çıkarmak fazla zorlamıyor. Tırnağınızı üst kenarda, ana gövdeyle kapak arasına hafifçe sokup kapağı arkaya hafifçe itmeniz yeterli oluyor. Bunu yapıp kapağı kaldırdığınızda karşınıza 1430 mAh kapasiteli batarya çıkıyor. Bu batarya Nokia Lumia 525’in 3G ve Wi-Fi’nin açık olduğu ve ekran parlaklığının otomatik olarak ayarlandığı koşullarda 1-2 gün arasında çalışmasını sağlıyor. Daha sık kullanımda bile Nokia Lumia 525’in pili sabahtan akşama bir iş gününü rahatlıkla çıkarır gibi görünüyor. Bataryanın çıkarılabilir olması da esneklik sağlıyor.
microSIM ve microSD kart yuvaları pilin hemen yanında yer alıyor. Kart değişimi için pili yerinden çıkarmanız, dolayısıyla cihazı yeniden başlatmanız gerekiyor. microSD kart yuvası 64 GB’ye kadar kapasiteye sahip kartları destekliyor. Böylelikle 8 GB dahili hafızaya ek alan desteği sağlanabiliyor. 1 GHz çift çekirdekli Qualcomm Snapdragon S4 Plus yongaset, Adreno 305 GPU gibi unsurları barındıran donanım paketi tatmin edici bir performans sağlıyor. Windows Phone 8 kullanıcı arayüzünde gezinti gayet düzgün şekilde gerçekleştiriliyor, herhangi bir takılmaya rastlamıyoruz. Internet Explorer mobil internet tarayıcısı da web sitelerini açma konusunda gayet hızlı davranıyor. Yüksek grafik performansına ihtiyaç duymayan giriş ve orta düzey oyunlar da Nokia Lumia 525 ile düzgün şekilde oynanabilir.
Nokia Lumia 525 benchmark sonuçlarında orta segmentin üst tarafında yer alan Lumia 1320’ye göre yarı seviyede sonuçlar veriyor. Ancak Nokia Lumia 520’nin güncellemesi olarak baktığımızda amaca ulaşıldığını görüyoruz. RAM’in artırılması Lumia 525’in performansının Lumia 520’ye göre yükselmesini mümkün kılmış.
Lumia 525’in HD videoları oynatmada gösterdiği performans çok parlak değil, ancak yüksek çözünürlüklü bir ekran bulunmadığı için HD videoları bu telefonda tüketmeye de gerek yok. Standart çözünürlüklü videolar sizi fazlasıyla idare edecektir. Arkadaki hoparlörün ses çıkışı da yeterince yüksek, ancak ses seviyesini en yükseğe getirdiğinizde seste hafif bozulma hissetmeniz olası.
Ekran tarafına baktığımızda, 4 inç ekran 480 x 800 piksel çözünürlük desteği sunuyor. IPS LCD kapasitif dokunmatik ekran geniş görüş açıları sayesinde kullanıcılara tatmin edici bir görsel deneyim sunuyor. 233 ppi günümüz şartlarında çok yüksek sınıfına girmiyor, ancak Lumia 525 gibi bir telefon için yeterli ve Windows Phone’un canlı kutucuklarını, menüleri, Windows Phone uygulamalarının büyük yazılarını ve grafiklerini görüntülemek için yeterli. Ekran parlaklığı yüksek, güneş ışığı altında rahat çalışmanızı, fotoğraf veya video çekerken zorlanmamanızı sağlıyor.
Kablosuz bağlantı destekleri bakımından Lumia 525 standartları karşılıyor. 802.11b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 4.0+LE, A-GPS ve GLONASS destekli GPS, 21.1 Mbps HSDPA ve 5.76 Mbps HSUPA mobil genişbant destekleri listede yer alıyor. Nokia Lumia 525 ile hareket hâlindeyken internete hızlı şekilde bağlanabilir, web sitelerini hızlı şekilde açabilir, sosyal ağlarda fotoğraf ve video paylaşımını seri şekilde gerçekleştirebilirsiniz. FM radyonun da Lumia 525’te mevcut olduğunu bilmek bu telefonu satın almayı düşünecek olan kimselerin hoşuna gidecektir.
İvmeölçer ve yakınlık sensörü de Nokia Lumia 525’te yer alan çevresel algılayıcılar olarak dikkat çekiyor.
Yazılım
Nokia Lumia 525 diğer Lumia Windows telefonlarından farklı bir yazılım deneyimi sunmuyor. Windows Phone 8 Lumia Black sürümü telefonda yüklü geliyor. Canlı kutucuklarla bezenmiş ana ekran ve tüm uygulamaların alt alta, alfabetik şekilde sıralandığı uygulama menüsü bu telefonda da mevcut. Microsoft Office, OneNote, HERE Maps, HERE Drive, Nokia Xpress internet tarayıcısı gibi uygulamalar Nokia Lumia 525’te yüklü geliyor. Ayrıca Windows Phone Mağaza üzerinden binlerce ücretli veya ücretsiz uygulamayı Nokia Lumia 525’e kurmanız mümkün. Instagram, Vine, Twitter, Facebook, Foursquare, vb. popüler sosyal medya uygulamalarını Lumia 525’e yükleyerek herkesle bağlantıda kalabilirsiniz.
Tabii ki, Avea işbirliğiyle üretilen Nokia Lumia 525’in Avea’ya has bazı yazılım özelleştirmeleri bulunuyor. Açılışta karşınıza Avea logosu çıkacak ve telefonunuz başlatılırken ekranı süsleyecek. Kilit ekranının duvar kağıdı da Avea tarafından önceden yüklenmiş ve Avea’nın geçen yıl logosuna eklediği renkli kablosuz bağlantı işaretini barındıran bir görsel olacak şekilde ayarlanmış. Zil sesleri ve SMS tonları da mevcut seçeneklerin yanı sıra Avea’ya özel seçenekleri de barındırıyor. Bu arada Avea Lig ve Avea Bulutt Windows Phone uygulamalarını da cihazda yüklü olarak görüyoruz.
DataSense uygulaması sayesinde Wi-Fi ve 3G veri kullanımınızı sürekli takip edebilir, kotayı aşmak gibi bir duruma karşı önceden önlem alabilirsiniz. Windows Phone Mağaza içinde yer alan Avea Vitrin bölümü Avea tarafından seçilen ve yüklenmesi tavsiye edilen uygulamaları içerirken, Nokia Collection bölümünde de dikkate değer uygulamalar bulunuyor, mutlaka göz atmalısınız. İnternette gezinmek için Internet Explorer yeterli görünüyor, ancak kısıtlı bir mobil veri planına sahip olanlar Nokia Xpress internet tarayıcısını kullanarak web’de gezinirken veri kullanımını yüzde 85’e varan oranda azaltabilir.
Lumia 525’in multimedya tarafında dikkat çeken en önemli uygulaması MixRadio. Bir Nokia servisi olan MixRadio sayesinde binlerce şarkıyı internet üzerinden dinleyebilirsiniz. Sanatçı, ruh hâli veya müzik türüne göre hazırlanmış canlı radyo istasyonlarından dilediğinizi dinlemeye başlayabilir, hatta çalma listelerini telefona indirerek çevrim dışıyken de müzik dinleyebilirsiniz. MixRadio’nun ücretsiz versiyonu bir saat içinde 6 kez şarkı atlatmaya izin veriyor, sınırsız atlama için paralı üyeliğe ihtiyaç var.
MixRadio dışında kalan, telefonun hafızasında veya microSD kartta depolanan şarkı ve filmleri tüketmek için Müzik ve Videolar uygulaması kullanılıyor. Video konusunda daha geniş imkanlara sahip olmak isteyen, AVI film ve dizileri alt yazılarıyla birlikte Nokia Lumia 525’te izlemek isteyenler için Windows Phone Mağaza’da yavaş yavaş dikkate değer alternatifler belirmeye başladı. İçlerinden kullanmaya değer olanları paralı olsa da bir bakmakta fayda olacaktır.
Kamera
Nokia Lumia 525’in kamera noktasında yetenekleri bazıları için çok da tatmin edici görünmeyebilir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, önde bir kamera bulunmuyor. Ayrıca arkadaki 5 megapiksel kameranın yanında bir flaş da yok. Bu durum karanlık veya loş ortamlarda düzgün kareler yakalamayı biraz zorlaştıracaktır. Ancak kameranın otomatik odaklama özelliğine sahip olması memnun edici bir durum. Bu sayede oldukça etkileyici makro çekimler yapabilirsiniz.
Öte yandan yazılım anlamında Nokia’nın sunduğu seçenekler de Lumia 525’in kamerasının performansını kağıt üstünde görünenden öteye taşıyor. Nokia’nın kamera odaklı birçok Windows Phone uygulaması bulunuyor. Bunlardan sadece Nokia Smart Cam ve Nokia Refocus cihaza yüklenmiş. Daha fazlasını Windows Phone Mağaza’da bulabilirsiniz. Smart Cam ve Refocus uygulamalarının neler yaptığını daha önce hazırladığımız Lumia 925 ve Lumia 1520 incelemelerinde anlatmıştık. Kısaca tekrarlayacak olursak, Smart Cam ile hareketli nesneleri en iyi şekilde yakalayabilir, art arda çekilen görüntülerden en iyisini seçebilir veya bunları tek bir karede birleştirerek ortaya bir senaryo çıkarabilirsiniz. Refocus ise art arda, farklı noktaların odaklanarak karelerin yakalanmasını ve bunların tek bir görüntüde birleştirilmesini sağlıyor. Çekim bittikten sonra oluşan kare üzerinde dilediğiniz noktaya odaklama yapabilir, eğer isterseniz karenin tümüne odaklanılmış bir görüntü oluşturabilirsiniz.
Nokia Lumia 525’in varsayılan kamera uygulaması olarak Windows Phone’un standart kamera arayüzü kullanılıyor. Ne var ki, bunun yetenekleri biraz sınırlı. Tavsiyemiz Windows Phone Mağaza’da ücretsiz olarak sunulan Nokia Camera uygulamasını indirmeniz olacaktır. Bu sayede pozlama telafisi, ISO, beyaz dengesi, odak uzaklığı gibi unsurları daha kolay yönetebilir, otomatik mod ile yapılan çekimlere göre daha iyi sonuçların elde edildiği kareler yakalayabilirsiniz. Özellikle gece manzara çekimlerinde Nokia Camera’yı kullanmanız yerinde olacaktır.
Işığın yeterli olduğu ortamlarda, dışarıda güneş ışığı altında çekilen kareler oldukça başarılı. Çözünürlük nispeten düşük olduğu için fazla detay yok, ancak Lumia 525’in fotoğrafları sosyal ağlarda paylaşım veya 4×6 fotoğraf kağıdına basım için gayet elverişli. Makro çekimler de bir hayli memnun edici sonuçlar veriyor. Düşük ışıklı ortamlarda Nokia Camera ile yapılan çekimlerde biraz daha tatmin edici sonuçlar elde etmek mümkün oluyor.
Video tarafında Nokia Lumia 525 en fazla 720p video kaydına izin veriyor. Bu da Lumia 525 ayarında bir telefon için gayet yeterli görünüyor.
Sonuç
Nokia Lumia 520 uygun fiyatı tatmin edici performansla buluşturan bir telefon olarak beğenimizi kazanmıştı. Nokia Lumia 525 ile birlikte artırılan RAM sayesinde Lumia 525’in performansında olumlu yönde gelişim kaydedilmiş. Ülkemizde Nokia markasına olan sadakat malum, Lumia 520 gibi Lumia 525 de bir hayli ilgi görüyor. Avea bu noktada doğru bir seçim yapmış ve Lumia 525’e kendi markasını ekleyerek hem bir ilki denemiş hem de Nokia’nın sadakatli kitlesinden faydalanmış oldu.
Tabii ki, Windows Phone 8’in kullanıcı arayüzü özelleştirmelere çok fazla izin vermiyor. Bu da Avea’nın özelleştirmeler noktasında elini Android tarafındakine göre biraz daha kısıtlıyor. Yine de, Avea’nın mümkün olan tüm özelleştirme kanallarını kullandığını görüyoruz. Ortaya Avea’ya özel bir telefon çıkmış, belki Windows Phone 8.1 güncellemesinin Lumia 525’e gelmesiyle birlikte biraz daha fazla özelleştirme görmemiz mümkün olur. Bir de Avea’nın Windows Phone tarafındaki uygulama sayısının artmasının da gelecekte çıkması muhtemel Avea özelleştirmeli Windows telefonları için artı değer yaratacaktır.
Sonuç olarak Avea, genellikle Android’in tercih edildiği operatör özelleştirmeli telefonlar dünyasında Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek ilginç bir işe imza atmış oldu. Nokia Lumia 525 de kendi segmentinde bulunan Android telefonlarına göre biraz daha düzgün ve sağlam bir kullanıcı deneyimi sunuyor. Doğrusunu söylemek gerekirse, giriş segmentinde Windows Phone, Microsoft’un sıkı kuralları neticesinde Android’den daha sağlam işliyor. Eskiden Windows Phone ekosisteminin uygulama noktasındaki zayıflığı negatif etki yaratıyordu, ancak geldiğimiz noktada Windows Phone’un popüler uygulamalarda açığı kapattığını görüyoruz.