Nokia’da her keseye uygun bir Windows telefonu bulunuyor. Geçen sonbaharda tanıtılan Lumia 920 ve Lumia 820’nin ardından gelen Lumia 520, 620 ve 720 ile birlikte boşluklar doldurulmuş oldu. Geçtiğimiz şubat ayında düzenlenen 2013 Mobil Dünya Kongresi’nde duyurusu yapılan Nokia Lumia 520, 599 TL’lik peşin satış fiyatıyla en ucuz Nokia Windows telefonu olma özelliği taşıyor. İşlemci, RAM, hafıza gibi unsurlar bakımından kendinden daha üst ürünlerden geri kalmayan Nokia Lumia 520 ile ilgili detayları yazının devamındaki incelemede bulabilirsiniz.
Video İnceleme
İnceleme Başlıkları Donanım – Yazılım – Performans ve Batarya/a> – Kamera – Multimedya – Sonuç
Donanım
Nokia’nın Windows Phone 8 cihazlarına bakıldığı zaman her bir cihazın seri içindeki iki veya daha fazla cihazımın karışımı gibi durduğu izlenimi oluşuyor. Nokia Lumia 520 de Lumia 720 ve 820’nin tasarımından izler taşıyor. Akıllı telefonun çizilmeye karşı dayanıklı camla kaplı olan ön yüzeyinin dışında kalan bölümü plastik bir kapakla kaplanmış. Bu kapağın dış yüzeyi Lumia 720 veya Lumia 920’de olduğu gibi oldukça yumuşak. Bu yumuşaklık da kullanım sırasında hoş bir his veriyor. Siyah, beyaz, sarı, kırmızı ve cam göbeği gibi farklı renklere sahip bu arka kapaklar sayesinde Lumia 520 farklılaştırılabiliyor. Arka kapağın parmak izini tutmama konusunda da iyi bir iş çıkardığını belirtmek gerekiyor.
119.9 x 64 x 9.9 mm.’lik boyutlara sahip olan Nokia Lumia 520, yüzey alanının küçük olmasına bağlı olarak tek elle rahatlıkla kullanılıyor. Cihazın kenarlarından arkasına doğru varolan yuvarlak geçiş sayesinde de ergonomi artırılıyor. 124 gr. ağırlık da bu telefonun rahat bir şekilde kullanımına ve taşınmasına olumlu yönde katkıda bulunuyor.
Nokia Lumia 520’de 480 x 800 piksel çözünürlüklü IPS LCD kapasitif dokunmatik ekran yer alıyor. Çoklu dokunma desteği barındıran bu ekran 233 ppi piksel yoğunluğuyla aynı fiyat aralığını paylaştığı rakiplerine göre epey tatmin edici bir görüntü sunuyor. Lumia 520’nin piksel yoğunluk değeri bakımından serinin daha üst telefonları olan Lumia 720 ve Lumia 820’ye göre de daha avantajlı olduğunun altını çizmek gerek. Ne var ki, Nokia bu ekranda ClearBack teknolojisini kullanmamış. IPS ekran doğası nedeniyle görüş açıları yükseldiğinde renk doğruluğunun azalması minimum seviyede gerçekleşiyor, bununla birlikte görüş açıları arttığında parlaklık azalıyor ve ekranı görmek nispeten zorlaşıyor. Bu arada Nokia Lumia 520’nin ekranı dış ortamda, güneş ışığı altında iyi bir görüş sunuyor.
Lumia 520’de de ekranın altında, tıpkı diğer Windows telefonlarında olduğu gibi, kapasitif dokunmatik Windows Phone 8 navigasyon tuşları bulunuyor. Tuşların hemen altında, ana gövdenin kapakla buluştuğu bölümdeyse küçük bir mikrofon deliğinin varlığı dikkat çekiyor. Serinin daha üst sınıf telefonlarının aksine Lumia 520’nin önünde bir kamera bulunmuyor. Telefonun kontrolüne yarayan tuşlar sağ kenarda yer alırken, yukarıdan aşağıya doğru ses, güç / ekran kilidi ve kamera tuşları sıralanmış. Yeteri kadar büyük yapılan bu tuşların derinliği de iyi ayarlanmış, dolayısıyla düzgün biçimde kullanılabiliyor. Sol kenara ise herhangi bir şey yerleştirilmemiş. Lumia 520’nin üst kısmında 3.5 mm. kulaklık jakı, altındaysa microUSB portu bulunuyor.
Tıpkı Lumia 820’de olduğu gibi, arka kapağı yerinden çıkarmak için tırnağı ahize hoparlörünün sağında kalan bölümde kapak ile ana gövde arasına sokmak gerekiyor. Kapak kaldırıldığındaysa 1430 mAh kapasiteli batarya kullanıcıları karşılıyor. Bataryanın hemen solunda microSIM ve microSD kart yuvaları görülüyor. SIM ve bellek kartı değişimleri için bataryayı çıkarmak gerekiyor. Bunlara ek olarak cihazın arka yüzeyinde 5 megapiksel kamera yer alıyor. Bu kameraya eşlik eden bir flaş bulunmuyor. Alt köşedeki küçük hoparlör ızgarası da dikkat çeken bir diğer unsur olarak arka paneldeki yerini alıyor.
Nokia Lumia 520’nin içinde 1 GHz çift çekirdekli Qualcomm MSM8227 yongaset yer alıyor. Bu yongaset içinde Adreno 305 GPU da mevcut. 512 MB RAM barındıran Lumia 520’de 8 GB dahili bellek bulunuyor. 64 GB’ye kadar destekli microSD kart yuvası sayesinde depolama kapasitesi genişletilebiliyor. Kablosuz bağlantı tarafında 802.11a/b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 3.0, A-GPS ve GLONASS destekli GPS, HSDPA 21.1Mbps indirme ve HSUPA 5.76Mbps yükleme destekli mobil geniş bant destekleri bulunuyor. İvmeölçer ve yakınlık sensörü gibi modüller de Lumia 520’de mevcut.
Galeri: Nokia Lumia 520
[nggallery id=1262]
Yazılım
Nokia Lumia 520’de Windows Phone 8 işletim sistemi çalışıyor. Gayet düzgün bir kullanıcı deneyimi sunan bu işletim sisteminde parmağı ekranda sürükleyerek menüler arasında rahatça dolaşılıyor. Lumia 520’nin 4 inç ekranı birçok arayüz bileşenini rahatlıkla gösterirken, 480 x 800 piksel çözünürlük de hem canlı kutucukları hem de Windows Phone 8 menülerini düzgün biçimde göstermek için yeterli oluyor.
Nokia Lumia 520 öncelikli olarak standart Windows Phone 8 deneyimini sunuyor. Kilit ekranında saat ve tarih bilgileri açıkça veriliyor. Ayrıca cevapsız çağrı, okunmayan e-posta veya SMS mesaj sayıları da kilit ekranında görülüyor. İsteğe bağlı olarak takvim kayıtları, Facebook durum güncellemeleri gibi unsurları da kilit ekranında görüntülenebiliyor. Kullanıcılar parmaklarını yukarı doğru kaydırarak kilit ekranını kaldırdıkları zaman ise karşılarına canlı kutucuklarla bezeli ana ekran çıkıyor.
Windows Phone 8 ile birlikte canlı kutucukların boyutunu üç farklı seçenekten biri olacak şekilde değiştirmek mümkün oluyor. Bu canlı kutucukları farklı yerlere sürükleyerek kişisel bir başlangıç sayfası yaratılabiliyor. Ayarlar bölümü altında canlı kutucuklar için farklı renk seçenekleri yer alıyor. Bu açıdan Lumia 520’nin değişen arka kapakları ve bu canlı kutucuklar birbirini tamamlayan unsurlar gibi görünüyor. Arka plana resim eklemek ise mümkün değil. Sadece arka plan rengi olarak siyah ve beyaz arasında bir seçim yapılabiliyor.
Ana ekranda sola doğru sürükleme hareketi yapılınca tüm uygulamaların alfabetik olarak dizildiği uygulama menüsü ortaya çıkıyor. Aşağı doğru kaydırılarak gezilen bu menünün içinde cihazda yüklü olarak gelen Office uygulamaları, Internet Explorer 10 ve diğer yerleşik Windows Phone uygulamaları yer alıyor. Nokia’nın Lumia telefonları için hazırladığı Here Haritalar, Sürüş, Bilen Göz gibi ön yüklü uygulamaları da bu liste içinde sergileniyor. Yine uygulama listesi içinden erişilen Ayarlar bölümünde de Wi-Fi, Bluetooth, şebeke ayarları; mobil internet paylaşımının ayarlarlanması gibi unsurlar bulunuyor.
Windows Phone Mağaza, Lumia 520’ye yüklenebilecek farklı uygulama seçeneklerini barındırıyor. Her ne kadar iOS ve Android’e göre seçenekler daha sınırlı olsa da, Mağaza’da yüklemeye değer uygulama sayısı her geçen gün artıyor. Bu noktada Nokia’nın Windows Phone ekosistemine yaptığı katkıların da altını çizmek gerek. Nokia Lumia telefonlarına özel olarak hazırlanan birçok Windows Phone uygulamasına ek olarak, Mağaza da yer alan Nokia Collection bölümü altından Nokia için özel olarak dağıtılan uygulamalara erişilebiliyor.
Galeri: Nokia Lumia 520 Ekran Görüntüleri
[nggallery id=1264]
Ekranda bulunan fiziksel kapasitif dokunmatik tuşlar yardımıyla Windows Phone 8 kontrol edilebiliyor. Geri tuşuna bir süre basıldığında açık olan son uygulamalar görülüyor ve bunlar arasında geçiş yapılabiliyor. Ortada yer alan Windows Phone tuşu ana ekrana dönmeyi sağlarken, büyüteç ikonu da varsayılan arama motoru olan Yandex üzerinde arama yapma imkanı veriyor. Bu arada Windows Phone tuşuna uzun süre basıldığında kullanıcıların karşısına Konuşma aracı çıkıyor. Bu araç yardımıyla uygulama açma, mesaj gönderme, web’de arama yapma gibi işlemler konuşarak gerçekleştirilebiliyor. Ancak bu araç şu an için Türkçe’yi desteklemiyor.
Windows Phone 8 ile kişi yönetimi biraz daha iyileştirilmiş. Google, Yahoo, Microsoft, Facebook, Twitter hesapları altındaki kişi kayıtları Kişiler uygulaması içinde gösterilrirken, bu uygulama içinden Facebook veya Twitter üzerinden yapılan paylaşımlar görülebiliyor. Facebook ve Twitter güncellemeleri de doğrudan işletim sistemi üzerinden yapılabiliyor. Bu arada Nokia Lumia 520 sahiplerine 7 GB’lık SkyDrive bulut depolama alanının ücretsiz olarak verildiğini de belirtmek gerek.
Performans ve Batarya
Nokia Lumia 520’de 1 GHz çift çekirdekli Qualcomm Snapdragon MSM8227 yongaset yer alıyor. Adreno 305 grafik işlemci birimini içeren bu yongasete 512 MB RAM eşlik ediyor. Geçtiğimiz yıl tanıtılan giriş seviyesi Windows telefonu Nokia Lumia 510 ile bir karşılaştırma yapıldığı zaman Nokia’nın 520 ile birlikte giriş segmentinde bile çıtayı biraz daha yükseğe çektiği görülüyor. Lumia 520’nin büyük kardeşleri Lumia 620 ve Lumia 720 ile aynı teknik özellikleri barındırması da dikkat çekiyor.
Kendi sınıfına göre iyi olarak nitelendirilebilecek teknik özellikleri sayesinde Lumia 520 tatmin edici bir performans sunuyor. Pürüzsüz menü geçişlerinin yanı sıra, uygulamaların açılışı da hızlı şekilde gerçekleşiyor. İnternet tarayıcısı da diğer Windows telefonlarda da görülen sağlam performansı sergiliyor.
Giriş seviyesi Android telefonlarında sıklıkla karşılaşılan bir durum Lumia 520’de de görülüyor. Ekran özellikle sürükleme işlemleri sırasında biraz fazla sürtünme hissi veriyor. Aslında ekranın tepkiselliğiyle ilgili herhangi bir sorun yok; üstelik aynı donanım bileşenlerini barındıran Lumia 720’de benzer bir durum gözlenmiyor. Bu noktada söz konusu durumu ekran ile açıklamak en iyi yol gibi gözüküyor. Bu durum kullanıcı deneyimine olumsuz bir etkide bulunmuyor, sadece ekranın üstünde normalden biraz daha fazla parmak izi görülebiliyor.
1430 mAh kapasiteli değiştirilebilir batarya barındıran Nokia Lumia’nın katalogunda bekleme süresi 360, konuşma süresiyse 15 saat olarak veriliyor. Pratikte de durum buna paralel seyrediyor. Lumia 520 birkaç telefon görüşmesi, e-posta veya SMS mesajlaşması, kamerayla birkaç fotoğraf veya video çekimi, senkronizasyon gibi kullanımları içeren günlük kullanım senaryosu kapsamında bir günü rahatlıkla çıkarabilecek bir pil performansı sergiliyor.
Konuşma kalitesi bakımından da Lumia 520 ortaya tatmin edici bir iş koyuyor. İyi bir çekim seviyesine sahip olan telefonu test ettiğimiz süre içinde çağrılarda bir kesilme yaşamadık ve karşı tarafın sesini net bir biçimde duyabildik. İkinci mikrofonun varlığı sayesinde kullanıcının sesi de karşı tarafa berrak ve net şekilde iletiliyor.
Kamera
Kamera kısmında Nokia Lumia 520’nin özellikleri temel düzeyde tutulmuş. Ancak ortaya çıkan sonucun kötü olduğunu söylemek pek doğru olmaz. Arkada yer alan 5 megapiksellik kameraya flaşın eşlik etmemesi düşük ışıklı veya karanlık ortamda bir yardımcının bulunmadığı anlamına geliyor. Buna karşılık kameranın otomatik odaklama özelliği sayesinde hem manzara ve portre çekimlerinde hem de yakın çekimlerde iyi sonuçlar almak mümkün gözüküyor. Önde kameranın bulunmaması görüntülü görüşme yapılamayacağı veya kendi fotoğrafını çekmeyi sevenlerin bu zevkten mahrum kalacağı anlamına geliyor.
Nokia Lumia 520’de Windows Phone 8’in standart kamera uygulaması bulunuyor. Telefondaki kamera seçenekleriyse çok zengin değil, yalnızca ISO, beyaz dengesi, görüntü oranı veya pozlama değeri gibi unsurlar ayarlanabiliyor. Telefonun kamerasında bu ayarlara ek olarak gece ve spor gibi birkaç sahne modu da mevcut. Lensler bölümü içinde Nokia?ya özel Akıllı Çekim, Sinemagraf ve Panorama uygulamaları yer alıyor. Tabii ki, Windows Phone Mağaza’dan farklı fotoğraf uygulamaları indirilip farklı çekimler yapılabiliyor.
Lumia 520’nin sağ kenarında yer alan özel kamera tuşu hem kamera uygulamasını hızlı bir şekilde başlatıyor hem de çekim işleminin, fotoğraf makinelerinde olduğu gibi, fiziksel tuşa basarak gerçekleştirilmesini sağlıyor. Kullanıcılar diledikleri takdirde ekranda odaklanmak istedikleri noktaya dokunarak hızlı çekim yapabiliyor.
5 megapiksel kamera harikalar yaratmasa da, kendi sınıfındaki bir telefon için fena sayılmayacak sonuçlar verdiğini de belirtmek gerekiyor. Manzara çekimleri, çok fazla detay barındırmasa da, tatmin edici olarak değerlendirilebilir. Odaklama ise hem yakındaki hem de uzaktaki nesneleri iyi gösterecek şekilde dengeli bir biçimde yapılıyor. Yakın çekimlerde odaklamanın düzgün olduğu söylenebilir, ancak bu noktada çekim yapılan ortamın ışığının da önemli bir unsur olduğunu unutmamak gerekiyor. Işık seviyesinin düşük olduğu ortamlardaki fotoğraflar ise biraz karanlık ve gürültülü çıkıyor.
Video modunda Lumia 520 saniyede 30 kare hızında 720p kayıt yapabiliyor. Bu açıdan Lumia 620 ile benzerlik gösteren telefon performans bakımından da büyük kardeşini yakalıyor. Lumia 520’de video çekimi için fotoğraf çekimine göre daha az seçenek bulunuyor. Beyaz dengesi, sürekli odak ve video çözünürlüğünün 720p ile WVGA arasında değiştirilmesi gibi ayarlar yapılabiliyor, ancak flaş bulunmadığı için herhangi bir video ışığı yardımı almak da mümkün olmuyor.
Galeri: Nokia Lumia 520’nin Kamerasından Fotoğraflar
[nggallery id=1263]
Kamera yeterli ışık altında tatmin edici bir video performansı sergiliyor. Sürekli odak işlevi kullanıldığı takdirde telefonu hareket ettirerek yapılan çekimlerde daha iyi sonuçlar elde edilebiliyor. Elde edilen detaylar konusunda Lumia 520’nin 720p videoları fena bir iş çıkarmıyor. Yalnızca hareket nedeniyle oluşan titreşimlerin videoya olan olumsuz etkileri hafif de olsa hissediliyor. Ses kaydı bakımından da Lumia 520?nin başarılı olduğunu söylemek gerekiyor.
Video: Nokia Lumia 520’nin Kamerasından Örnek Video
Nokia Lumia 520 ile çekilen fotoğraf ve videolar Fotoğraflar uygulaması altında görüntülenebiliyor. Yaratıcı stüdyo uygulaması çekilen fotoğraflar üzerinde düzenleme işlemi yapılmasına izin verirken, PhotoBeamer uygulaması da film rulosunda yer alan fotoğrafların internet aracılığıyla arkadaşınızın telefonunda görüntülenmesini mümkün kılıyor.
Multimedya
Nokia Lumia 520 8 GB dahili belleği, ortalama batarya ömrü ve 480 x 800 çözünürlüklü ekranıyla multimedya içeriklerinin yürütülmesi için mükemmel bir seçenek sayılmaz, ancak ihtiyaç duyulduğunda bu noktada da sahiplerini yarı yolda bırakmayacağı söylenebilir. Cihazdaki 8 GB dahili depolama alanı microSD kart yuvasına takılacak bir bellek kartıyla desteklenebiliyor ve toplam hafıza 64 GB kadar daha artırılabiliyor.
Nokia Lumia 520 video tarafında MP4, H.264, H.263 ve WMV formatlarını destekliyor. Daha önce video konusunda diğer Windows Phone 8 telefonları için dile getirdiğimiz yorumlar Lumia 520 için de geçerliliğini koruyor. Telefonda yer alan Müzik + Videolar uygulaması altında bulunan video kütüphanesi içinden cihazın belleğine yüklenen videolar görülüyor. Bu uygulama alt yazı desteği barındırmadığı için Türkçe olmayan videoların izlenmesi sırasında biraz sıkıntı yaşanabilir. Bunun dışında özellikle MP4 uzantılı videoları seyretmek için Lumia 520’nin yeterli bir cihaz olduğu söylenebilir. Cihazın ekranı 480 x 800 gibi bir çözünürlük değerine sahip olduğu için standart çözünürlüklü videolar kullanıcılar için yeterli olacaktır.
Müzik tarafında Lumia 520 MP3, WAV, eAAC+ ve WMA gibi standart ses formatlarını destekliyor. Müzik dinleme konusundaysa kullanıcılara iki seçenek sunuluyor. Bu seçenekler Müzik + Videolar ve Nokia Müzik uygulamaları. Windows Phone 8 ile birlikte standart olarak gelen Müzik + Videolar uygulaması cihazın belleğindeki veya hafıza kartındaki şarkıları kütüphanede; albüm, şarkı, sanatçı gibi kriterlere göre alfabetik olarak listeliyor. Diğer alternatif olan Nokia Müzik ise standart uygulamaya göre önemli bir artı barındırıyor. Uygulama içinde yer alan Mix Radio özelliği sayesinde farklı sanatçı veya türlere göre hazırlanan internet radyoları Wi-Fi veya 3G bağlantısı üzerinden dinlenebiliyor. Ücretsiz olan bu serviste bir saat içinde maksimum altı şarkı atlanabiliyor, ayrıca dileyen kullanıcılar Mix Radio istasyonunu cihaza indirip içindeki şarkıları internet bağlantısı olmadan dinleyebiliyor. Bu arada Nokia Müzik uygulaması aracılığıyla Nokia müzik mağazasındaki içeriklerin görüntülenebileceğini de belirtmek gerekiyor. Bunların dışında yine cihazın belleğindeki veya microSD kartındaki şarkılar Nokia Müzik uygulaması aracılığıyla dinlenebiliyor. Hem Müzik + Videolar hem de Nokia Müzik, müzik çaları kilit ekranı üzerinden kontrol etme fırsatı da veriyor.
Nokia Lumia 520’nin arkasındaki hoparlör küçük olsa da boyutuna göre hayli yüksek bir ses çıkışı sağlıyor. Çıkan sesin tizi biraz fazla ve bası biraz zayıf olsa da, dinlenilen müziği veya izlenen videoyu aynı ortamda bulunan başka kişilerle paylaşmak için yeterli seviyede. Kutudan çıkan kulaklık ise vasatı aşamıyor, son seste bile tatmin edici bir ses şiddeti veremiyor. Ses çıkışı da orta kalitenin üstüne çıkamıyor.
Dahili FM radyo barındırmayan Nokia Lumia 520?de internet radyo uygulamaları bir alternatif olarak değerlendirilebilir. Bu noktada Windows Phone Mağaza üzerinden ücretsiz olarak dağıtılan TuneIn Radio makul bir seçenek olarak ön plana çıkıyor.
Sonuç
En ucuz Windows Phone 8 cihazı olarak nitelendirilen Lumia 520, Nokia tarafından sunulan Windows Phone deneyimini yaşamak için en makul yol olma özelliğini taşıyor. Her ne kadar Lumia serisinin en alt seviyesinde yer alıyor olsa da, Nokia teknik özellikler bakımından Lumia 520’yi serinin diğer üyelerinden ayrı koymamış ve sonuç olarak giriş seviyesi bir telefondan beklenenin üzerinde bir performans seviyesi yakalanmış. Nokia’nın incelediğimiz diğer Lumia telefonlarında sunulan kullanıcı deneyimi üç aşağı beş yukarı Lumia 520?de de sunuluyor. Diğer Lumia cihazlarında çalışan uygulamaların Lumia 520?de de sorunsuz şekilde çalışıyor.
Nokia Lumia 520’de işlemci, RAM, dahili bellek gibi özelliklerden ödün vermemiş, ancak flaş, NFC ve ClearBlack gibi unsurlardan fedakârlık etmiş. Bu unsurların eksikliği, en azından ilk etapta, kullanıcı deneyimi bakımından büyük bir fark yaratmıyor. Nokia Lumia 520 ile aynı fiyat segmenti içinde çeşitli Android telefonlar bulunuyor. O telefonlarla karşılaştırıldığı zaman Lumia 520?nin daha üstün bir performans sunduğu söylenebilir. Tabii ki, iş uygulama çeşitliliğine gelince Android biraz daha ağır basıyor, ancak Lumia 520 normal bir kullanıcının ihtiyaçlarını karşılayacak uygulamalar konusunda yeterli olarak değerlendirilebilir. Bu noktada Nokia’nın önemli katkılarının da hakkını vermek gerek.
Nokia Lumia 520 piyasada 599 TL’lik peşin fiyat karşılığında satılıyor. Bu fiyat giriş seviyesi Android telefonlar için verilen paranın biraz üstüne çıksa da, girişilen ek maliyetin karşılığında alınan faydalar boşa sayılmıyor.