Teknoloji

Nokia Asha 202 ve 203 Ön İnceleme – Galeri & Video

Nokia’nın giriş seviyesi Series 40 telefonlarına Mobil Dünya Kongresi’nde yeni Asha’lar eklendi. Bunlardan iki tanesi olan Nokia Asha 202 ve Asha 203‘ün aslında birbirinden hemen hemen hiç farkı yok. Tüm teknik özellikleri aynı, tek fark Asha 203’te tek SIM kart yuvası bulunurken, Asha 202’te ikinci bir SIM kart yuvasının bulunması ve iki hattın aynı anda kullanılmasına olanak sağlaması.

Nokia, Asha 202 ve 203’e 2.4 inç, 240 x 320 piksel çözünürlüklü dirençsel ekran eklemiş. Her ne kadar dirençsel olsa da, dokunmatik ekranın kullanımının zor olmadığını belirtmeliyiz. Ana ekran saat, operatör bilgisi, Twitter ve Facebook güncellemelerinin yayınlandığı sosyal ağ bileşeni, kısayollar ve navigasyon tuşlarıyla doldurulmuş. Ekranda parmağınızı sola veya sağa doğru sürükleyerek favori kişilere veya uygulamalara erişim mümkün. Nokia Browser mobil internet tarayıcısı bulut desteğinin de yardımıyla web sitelerini çok daha hızlı şekilde açıyor. Bunun yanı sıra bu internet tarayıcısının başlangıç ekranında çeşitli yer imleri de önceden girilmiş şekilde geliyor. Facebook ve Twitter hesaplarının kontrol edilmesini sağlayan sosyal ağ uygulamasını barındıran, buna ek olarak Facebook Sohbet desteğine sahip olan Asha 202 ve 203’e Nokia Mağaza üzerinden uygulamalar yüklenebiliyor.

Nokia Asha 202’de Nokia Asha 203’ten farklı olarak çift SIM kart desteği var. Her iki hat da aynı anda aktif bir şekilde kullanılabiliyor. Ses çağrıları, SMS, MMS mobil veri iletişimi gibi bağlantı türlerinin hangi hatlar üzerinden kullanılacağı da kolaylıkla ayarlanabiliyor. Asha 202’de ikinci SIM kart yuvası cihazın sol kenarında bulunuyor.

Nokia Asha 202 ve Asha 203’te 2 megapiksel kamera bulunuyor. 176 x 144 gibi oldukça düşük çözünürlükte video çeken bu cihazlar 10 MB dahili bellek, 32 MB ROM ve 16 MB RAM barındırıyor. microSD kart yuvası 32 GB’ye kadar destek sunuyor. Wi-Fi desteği barındırmayan cihazlar Bluetooth 2.1 desteği barındırıyor ve 2G şebekesi üzerinde çalışıyor.

Doğrusunu söylemek gerekirse Nokia Asha 202 ve 203 cihazları mobil iletişim olanaklarının pek fazla gelişmediği, mobil geniş bandın ulaşmadığı bölgeleri hedefliyor. Zaten bu hedefini tamamlayacak Nokia Life servisi de bu cihazlar üzerinde çalışacak. Nokia Life servisi sayesinde Nokia Asha 202 ve 203 kullanıcıları eğitim, sağlık gibi normalde erişim imkânlarının kısıtlı olduğu çeşitli hizmetlere cep telefonları üzerinden hızlı bir şekilde erişebilecek.

Türkiye’de iletişim olanaklarının iyiye gittiğini ve 3G şebekesinin de giderek yaygınlaştığını düşünecek olursak, Nokia Life servislerinin Türkiye’de faaliyete geçmesi düşük bir ihtimal. Yine de, dünyanın herhangi bir ülkesinde dağ başında veya kırsalda yaşayan ve iletişim olanakları kısıtlı olan kişiler sağlık hizmetlerine hızlı bir şekilde erişim veya eğitim danışmanlığı, yabancı dil öğrenme gibi konularda cep telefonlarından yardım alabilecek.

Video: Nokia Asha 202 ve 203 Ön İnceleme

Galeri: Nokia Asha 202 ve 203 Ön İnceleme
[nggallery id=845]