Bundan birkaç yıl önce Nokia, akıllı telefon pazarında aşağı doğru giderken, gidişatı durdurup tersine döndürecek bir çözüm arayışındaydı. O zamanlar Finlandiyalı şirketin Android’e yönelmesini söyleyen çok kişi oldu, ancak en sonunda Microsoft’un Windows Phone platformunda karar kılındı. Sonrasında Nokia’nın akıllı telefon ve servisler birimi Microsoft’a satıldı, Nokia markası akıllı telefonlardan silindi. Geldiğimiz son noktada Windows Phone platformu da ortadan kalktı. Nokia, sadece akıllı telefon birimini satmış, cihaz üretiminden vazgeçmişti. Halbuki markanın değeri olduğu gibi duruyordu. Geçtiğimiz yıl, bu değerli markanın kullanım hakkına HMD Global adlı, Nokia ile aynı memleketten bir şirket sahip oldu ve bir zamanlar herkesin rüyası olan Nokia markalı Android telefonlar için adım attı. Bu yılın başından itibaren gördüğümüz ilk telefonlar Nokia 6, 5, 3 gibi, daha çok giriş segmentine hitap eden telefonlar oldu. Nokia markalı, Android ile çalışan ve üst sınıf telefona yakışır özellikler barındıran telefon için ise Ağustos 2017’yi beklememiz gerekti. O ayın ortalarında tanıtılan Nokia 8, geçtiğimiz ay içinde Türkiye’de de satışa sunuldu. Nokia markasını üst sınıf Android deneyimiyle buluşturan bu telefonla ilgili izlenimlerimizi Nokia 8 inceleme yazısı ve videosunda bulabilirsiniz.
Nokia 8 video inceleme
Nokia 8 inceleme: Tasarım
Nokia 8’i ilk gördüğümüzde aklımıza birkaç yıl önce Nokia’nın çıkardığı Windows telefonlarından biri olan Lumia 925 geldi. Anlayacağınız Nokia sadece markasıyla değil, tasarım diliyle de yaşamaya devam ediyor. 7.9 mm. ile ince sayılabilecek bir profile sahip olan bu telefonun metalle kaplı arka yüzeyi kenarlara doğru incelip kavis yaparak ön yüzü kaplayan Corning Gorilla Glass 5 ekran camıyla buluşuyor. Telefonun alt ve üst kenarlarını kaplayan anten çizgileri de biraz iPhone 7’nin havasını katmış oluyor.
Nokia izlerini taşımasının yanı sıra, günümüzün üst segment Android telefonlarında gördüğümüz genel tasarım yaklaşımı bu telefonda da karşımıza çıkıyor. Ancak günümüzün üst segment telefonlarında görmeye başladığımız neredeyse sıfır çerçeveli ekran trendini Nokia 8 pas geçiyor. 5.3 inç ekranın alt ve üst kenarlarını epey geniş sayılabilecek alanlar çevrelerken, uzun kenarları saran çerçevenin de pek ince sayılamayacağını söyleyebiliriz.
Yine de, 5.3 inç ekran günümüz şartlarında artık fazla büyük sayılmıyor. Bu nedenle çerçevenin geniş tutulması da ergonomik anlamda pek olumsuzluk yaratmıyor. Üstelik telefonun ince kenarları da rahat şekilde tutuşa ve kullanıma olanak sağlıyor. Nokia 8’i deneyimlediğimiz süre boyunca tek elle kullanımda fazla sorun yaşamadık. Baş parmakla ekranın büyük kısmına erişmek mümkün oluyor, buna rağmen ekran altındaki fiziksel ana ekran düğmesine ve üst kısıma ulaşmak için telefonu avuç içinde hareket ettirmek gerekebilir. Bu arada, ekranın kenarları dokunmaya biraz fazla hassas gibi, telefonu avuç içinde kavradığımız zaman bazen istenmeyen dokunmalara ve hareketlere yol açması söz konusu oluyor. 160 gr. ağırlığı da normal sayılır, uzun süreli taşıma ve kullanımda bile herhangi bir baskı veya yorgunluk yaratmıyor.
Ekranın altında bulunan kapsül şekilli ana ekran düğmesi aynı zamanda parmak izi okuyucusu da barındırıyor. Parmak izlerini tanıtmak oldukça hızlı şekilde tamamlanıyor. Aynı zamanda okuyucunun algılaması ve hızı da gayet iyi. Kilitli ekran hızlı şekilde aşılıyor ve ana ekran ya da açık olan uygulama karşınıza çıkıyor. Öte yandan Ana ekran düğmesi titreşimli geri bildirim sunuyor. Böylelikle, iPhone 7 ve 8’deki kadar olmasa da, tuş basma hissi veriliyor.
Ekranın üst kısmında ahize hoparlörü, 13 megapiksel kamera, sensörler ve Nokia logosu bulunuyor. Alt kenarda USB-C portu, hoparlör ve mikrofon yer alırken, üst kenarda 3.5mm kulaklık jakını görüyoruz. Sol kenarda nanoSIM ve microSD kart yuvalarını barındıran tepsi bulunurken, sağ kenarda da yukarıdan aşağı doğru ses tuşları ve güç butonu sıralanıyor.
Metalle kaplı arka yüzeyde ise dikkat çeken ilk unsur kameraların yerleştirildiği bölüm bulunuyor. Burası eski Nokia telefonlarını andırıyor. Tabii ki, bunda Zeiss markasının etkisi de var. 13 megapiksel çözünürlüklü iki kamera ve flaşı burada görüyoruz. Bu kamera kümesinin hemen yanında da ikinci mikrofon bulunuyor. Nokia logosu da yatay eksende, bir fotoğraf makinesi havası verecek şekilde yerleştirilmiş.
Nokia 8; Apple veya Samsung’un amiral gemisi telefonları gibi suya dayanıklı değil, yine de IP54 sertifikasıyla belgelenen sıvı sıçramalarına karşı dayanıklılığı mevcut. Yani bu telefonu yağmur altında herhangi bir endişe taşımadan rahatlıkla kullanmaya devam edebilirsiniz.
Nokia 8 inceleme: Donanım ve Performans
Nokia 8’e günümüzün çoğu amiral gemisi telefonunda bulunandan daha küçük, 5.3 inçlik bir ekran yerleştirilmiş. Buna rağmen Nokia, 2560 x 1440, yani Quad HD çözünürlükle şaşırtıyor. Normalde bu büyüklükte bir ekran için Full HD çözünürlük de yeterli olurdu. Tabii ki, daha fazla piksel göz çıkarmaz ve karşılığında Nokia 8 kullanıcılarının keskin ve net yazılar, görüntüler eşliğinde iyi bir görsel deneyim yaşaması sağlanıyor.
Nokia 8’in ekranı 700 nit gibi yüksek bir parlaklığa sahip. Keskinlik ve netliği de eklediğimizde ortaya oyun oynamak, film izlemek veya bir şeyler okumak isteyenler için epey elverişli bir ekran çıkıyor. LCD teknolojisine sahip olan ekran geniş görüş açılarına sahip. Ayrıca yüksek parlaklık değeri telefonun dış ortamda da rahat biçimde kullanılmasına katkıda bulunuyor.
Eski üst sınıf Nokia Windows telefonlarında AMOLED ekranların kullanıldığını sıklıkla görürdük. Bu teknolojinin getirdiklerinden bir tanesi de Glance adı verilen özellik olmuştu. Glance, Nokia telefon sahiplerinin ekranda, kapalı olsa bile saat, tarih, bildirimler gibi çeşitli içerikleri görmelerine imkan sağlıyordu. Her ne kadar Nokia 8 LCD ekran barındırsa da, Glance varlığını bu telefona da taşıyor. Ekran kapalıyken telefonu elinize alıp bakmak için hareket ettirdiğinizde, ekran hafifçe aydınlatılıyor ve zaman, tarih, pil durumu, bildirimler gibi çeşitli temel bilgiler gösteriliyor. Glance, telefon şarj edilirken sürekli çalışıyor.
Nokia 8, içindeki bileşenler bakımından 2017’nin genel çizgisini tutturuyor. Qualcomm’un sekiz çekirdekli Snapdragon 835 işlemcisi bu telefonun kalbinde yer alıyor. Ona 4 GB RAM eşlik ediyor. Bu paket telefonun günlük işleri rahatlıkla yerine getirmesini, aynı zamanda multimedya, oyun gibi biraz daha performans isteyen işlerde bile iyi şekilde işlemesini sağlıyor. Nokia 8’i kullandığımız süre boyunca performans konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamadığımızı rahatlıkla söyleyebiliriz.
Üstelik Nokia 8, ısınma konusunda da herhangi bir sıkıntı çıkarmıyor. Benchmark testleri gibi, telefonun sınırlarını epey zorlayan işlemlerden sonra bile Nokia 8’in arkası, sadece “ılık” olarak nitelendirilebilecek derecede sıcaktı. Bu durumda Nokia’nın gövdeye bakır soğutma borusunun yerleştirmesinin payı da bulunuyor. Böylelikle telefonun kasası genelindeki ısı dağıtılıyor.
Nokia 8’de 3090 mAh kapasiteli pil bulunuyor. Yüksek çözünürlüklü ekran ve Snapdragon 835 gibi üst sınıf işlemci barındıran bu telefonun gayet iyi bir pil performansına sahip olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Nokia 8’i sabah şarjdan tam dolu aldıktan sonra akşama kadar sadece 1-2 telefon görüşmesi ve WhatsApp mesajlarının kontrolü için kullandık. Tabii, bu sırada Wi-Fi ve hücresel bağlantı aktif, arka planda veri senkronizasyonu etkin durumdaydı. Bu şekilde akşam saat 10’da telefonun sadece yüzde 15’lik şarjının tükendiğini gördük.
Birkaç telefon görüşmesi, mesajlaşma; Facebook, Instagram, Twitter gibi sosyal ağlarda takılma, kamerayla fotoğraf ve video çekimi yapma, YouTube’da video izleme gibi işleri içinde barındıran, normal yoğunkluklu bir kullanımda Nokia 8, sabahtan akşama bir günü çok rahat şekilde çıkarır. Hatta ikinci günün büyük bir çoğunluğunu, hatta tamamını da çıkarabileceğini söyleyebiliriz. Çok yoğun kullanımda bile bir günü çıkarma ihtimalinin yüksek olduğu yorumunda bulunabiliriz.
Nokia 8, USB-C portu üzerinden şarj ediliyor ve hızlı şarjı destekliyor. Yarım saat içinde yüzde 50’ye yakın bir doluluğa ulaşması mümkün oluyor. Bu da telefonun yüksek pil performansını biraz daha ileri taşıyor.
Bir önceki bölümde belirttiğimiz gibi, Nokia 8’in hoparlörü alt kenarda yer alıyor ve tek bir hoparlör var. Bu hoparlör bir akıllı telefondan beklediğimiz seviyenin üstünde ses çıkışı sağlıyor. Yüksek frekanslar biraz daha baskın, ancak parazitlenme söz konusu değil. Video izlerken veya müzik dinlerken bu hoparlör yeterli olabilir, ancak konumu nedeniyle oyun oynarken ses çıkışını elinizle kapatmanız söz konusu olabilir.
Nokia 8 inceleme: Yazılım
Nokia markalı Android telefon görmek, yazının başında da belirttiğimiz gibi yılların rüyasıydı. Yılın başından bu yana gördüğümüz önceki Nokia telefonları gibi Nokia 8 de, Android fanlarını memnun edecek şekilde, “saf Android” olarak nitelendirebileceğimiz bir kullanıcı arayüzüyle karşımıza çıkıyor. Android 7.1.1 Nougat ile yüklü olarak gelen telefonun yakın zamanda Android 8 Oreo güncellemesini de alması bekleniyor. HMD Global, kullanıcı arayüzüne fazla müdahale etmeyerek kullanıcılara hem hızlı bir deneyim sunmayı hem de gelecek Android sürümlerini vakit kaybetmeden ulaştırmayı amaçlıyor olmalı ki, tercihini saf Android’den yana kullanıyor.
Bu yaklaşım genel olarak kullanıcının avantajına olsa da, deneyim açısından sıradan bir Google Pixel veya Android One telefonundan farkının kalmamasına neden oluyor. Halbuki Samsung, LG, Sony gibi rakipler, her ne kadar saf Android’e yakın bir sadeliği tercih ediyor olsalar da, kendi imzalarını belli edecek çeşitli duvar kağıdı, görsel bileşen ya da uygulama ikonlarını eklemeyi ihmal etmiyor. Nokia’nın Android telefonları ise bu açıdan eksik kalıyor.
Yüklü gelen Google uygulamaları, yuvarlatılmış kullanıcı arayüzü simgeleri, ana ekranın alt kısmında sabit olan ve özelleştirilebilen hızlı başlangıç kısayolları, parmağı yukarı doğru sürükleyince ortaya çıkan uygulama menüsü Nokia 8’in kullanıcı arayüzünün başlıca unsurları arasında bulunuyor. Parmağınızı ekranın en üst kısmından aşağı doğru sürükleyince erişilen hızlı ayarlar ve bildirim tepsisi de saf Android’e göre farklılık taşımıyor.
Nokia 8’de gördüğümüz tek Nokia işi uygulama Destek oluyor. Bu uygulama telefona ait kullanım kılavuzunu, garanti durumunu ve bunun gibi çeşitli içerikleri barındırıyor. Aynı zamanda bir uzmanla destek sohbeti gerçekleştirmek de uygulamanın sundukları arasında bulunuyor. En yakın teknik servis noktalarını göstermesi de güzel yönlerinden bir tanesi oluyor.
Nokia 8 inceleme: Kamera
Nokia ve “kamera” zamanında birbiriyle özdeşleşmiş kavramlardı. HMD Global yeni dönemde de bu durumu devam ettirmek istiyor ki, eskiden olduğu gibi Zeiss ile kamera tarafında işbirliği yapıyor. Bugünlerde çıkan her akıllı telefon gibi, Nokia 8’in de kamera tarafında sunduğu deneyimle farklılaşmanın peşinde olduğu anlaşılıyor.
Nokia 8’in arkasında Carl Zeiss optik sistemli, her ikisi de 13 megapiksel çözünürlüklü ve f/2.0 diyafram açıklıklı kameralar bulunuyor. Nokia, ikili kamera sistemini iPhone 8 Plus veya Galaxy Note 8’deki gibi farklı odak uzaklıklarından yararlanıp optik zum etkisi vermek için değil, Huawei P10’da olduğu gibi daha keskin, detaylı ve yüksek kontrastlı fotoğraflar elde etmek için kullanıyor. 13 megapiksel çözünürlüklü kameralardan bir tanesi monokrom, yani siyah ve beyaz tonlarında çekim yapıyor.
Lazer ve faz algılamalı otomatik odak, optik görüntü sabitleme sistemi, çift renkli LED flaş Nokia 8’in arka kamera sisteminin diğer özellikleri arasında yer alıyor.
Nokia 8’in kamera sistemi, renkli ve monokrom lenslerin birleşimiyle amaçlanana ulaşmayı başarıyor gibi görünüyor. Düşük ışıklı ortamlarda yapılan çekimlerde de keskinliğin iyi seviyede olduğunu görüyoruz. Her ne kadar yakınlaştırma yapıldığında detayların yüksek ışıklı ortamlarda yapılan çekimlere göre daha düşük olduğunu görsek de, sonuçlar genel olarak tatmin edici seviyede. Üstelik pozlama konusunda da aşırıya kaçma yok, ortam ışığı neyse, mümkün olduğu kadar doğal biçimde yansıtılmaya çalışılıyor. Optik görüntü sabitleme sistemi de iyi şekilde çalışıyor, gece çekimlerinde bile ışığın epey keskin şekilde yakalanmasına imkan sağlıyor.
HMD Global, arkadaki renkli kamerayla aynı özelliklere sahip bir kameraya da önde yer veriyor. Böylelikle çoğu akıllı telefonda gördüğümüzden çok daha iyi kalitede selfie fotoğraflar çekiliyor. Ancak Nokia’nın bunu denemesindeki esas amaç hem ön hem de arka kamerayla aynı anda, aynı kalitede çekim yapma imkanını kullanıcılara sunmak. Nokia, bu şekilde çift lensle çekilen fotoğrafları “her ikisi de” teriminin İngilizcesinden yola çıkarak “Bothie” olarak adlandırıyor.
Hem ön hem de arka kamerayla çekim yapmak, selfie çekimi yapmaya göre biraz daha pratik, ancak görüntünün ikiye bölünmesi nedeniyle her iki kamera için var olan görüntü alanı azalıyor. Hangi kameranın görüntüsünün hangi tarafta yer alacağı seçiliyor, ancak görüntü alanı bir kamera için daha fazla olacak şekilde ayarlanamıyor. Bu esneklikten yoksun olmak, çift çekim modunun verimini düşürüyor. Yine de, bir taraftan bir şeyler anlatıp bir taraftan da bir manzarayı, olayı ya da herhangi bir sahneyi aktarmak isteyenler için bu çift kamera modu iş görebilir. Diğer bir deyişle, çift kamera modu video çekiminde, fotoğraf çekimine göre daha verimli bir özellik gibi görünüyor.
Nokia hem tek hem de çift kamera modunda canlı yayın yapma imkanını da doğrudan kamera uygulamasına eklemiş. İster Facebook ister YouTube üzerinden, kamera arayüzünden çıkmadan canlı yayına geçebilirsiniz. Hem ön hem de arka kameranın 4K video çekim yeteneğine sahip olması, canlı yayınları da kalite açısından daha ileri götürüyor.
Nokia’nın OZO adını verdiği 360 derece ses kayıt özelliği de bu telefonun video kayıt yetenekleri arasında bulunuyor. Belki Nokia 8 ile çektiğiniz videoların sesini, telefonun hoparlöründen duyarken fark edemeyebilirsiniz, ancak bir kulaklıkla, özellikle de kaliteli bir kulaklıkla dinlediğinizde, OZO’nun gerçekten işini çok iyi biçimde yaptığını anlayacaksınız.
Nokia 8 inceleme: Sonuç
HMD Global’in Nokia markasıyla Android ekosisteminde çıktığı yolculukta sunduğu ilk ürünler düşük fiyatlı Android telefonlar oldu. Nokia 8 ile üst segmentte rekabet edecek niteliklere sahip bir ürün sunuldu, ancak şirket bu üründe de fiyat avantajını en önemli silah olarak kullanıyor. Nokia 8, sahip olduğu 3299 TL’lik fiyat etiketiyle üst sınıf akıllı telefon deneyimini Samsung, HTC, LG gibi üreticilerin üst segment telefonlarından daha uygun fiyata sunuyor.
Nokia 8’in tasarımı ve malzeme kalitesi bir üst segment telefona yakışır nitelikte. 5.3 inç ekran parlaklığı, geniş görüş açıları ve yüksek çözünürlüğüyle iyi bir seyir zevki sunuyor. Performansı da üst segment akıllı telefondan beklenen seviyeyi tutturmayı rahatlıkla başarıyor. Pil ömrü ise Nokia 8 sahiplerini en fazla memnun eden unsurlardan bir tanesi olacaktır. Saf Android kullanıcı arayüzü de bir artı olarak nitelendirilebilir. Ana kamera sistemi Samsung ve Apple gibi rakiplerin amiral gemisi telefonlarında bulunan kameralarla karşılaştırıldığında az da olsa geride kalıyor, buna rağmen tatmin edici fotoğraflar ve videolar üretmeyi başarıyor.
Bugünlerde üst sınıf akıllı telefonların fiyatları 4000 TL’nin üstüne çıkmaya başladı. Bu ortamda Nokia 8, 3299 TL’lik satış fiyatıyla avantajlı sayılabilir. Üstelik keskin bir ekran, kaliteli fotoğraf ve özellikle video çekim imkanı, iyi bir pil performansı gibi artıları da fiyat avantajının üstüne ekleyebiliriz.