İncelemelerManşetler

Nokia 5.1 Plus İncelemesi

nokia 5.1 plus inceleme

Nokia‘nın cep telefonu piyasasının efsane markalarından biri olduğunu söylemek çok da yanlış bir önerme olmayacaktır. Akıllı telefonların ortaya çıkışından önceki dönemin tartışmasız lideri olan şirket, akıllı cihazlara geçiş döneminde ise yanlış tercihlerle unutulmaya yüz tutmuştu. HMD Global’ın çatısı altında yeniden canlanan Nokia markası son birkaç yıldır yine yoğun bir şekilde duyuluyor. Özellikle orta segmente yoğunlaşan HMD Global, Google ile yakın bir mesai içinde Android One programının başarılı örneklerini sergiliyor. Nokia 5.1 Plus da bu grubun üyeleri arasında yer alıyor. Nokia 5.1 Plus inceleme yazımızda bu akıllı telefona dair detayları, önemli bilgileri ve değerlendirmelerimizi bulabileceksiniz.

[wp-review id=”199599″]

Nokia 5.1 Plus inceleme: Tasarım

Nokia 5.1 Plus görsel açıdan üst segmentte konumlanan telefonları aratmıyor. Cam kaplı ön ve arka panellerin metal çerçeveyle birleşimi, ortaya oldukça şık bir görüntü çıkarıyor. Akıllı telefonun 19:9 görüntü oranına sahip uzun ekranının üst kısmında yer alan büyük sayılabilecek çentik, telefona bakınca göze çarpan ilk unsurlardan biri oluyor.

Nokia 5.1 Plus’ın ön yüzünde ekranın etrafındaki çerçeve sağ ile sol tarafta ve üst kenarda oldukça ince tutulmuş. Alt kısımda kalan çerçeve ise biraz daha kalın. Buna rağmen, bu çerçevede sadece Nokia logosu yer alıyor. Yuvarlatılmış köşeleriyle oldukça estetik görünen telefonun sol kenarında microSD ve nano SIM kart tepsisinin yuvası bulunuyor. Sağ kenara geçtiğimizde ise güç butonu ve ses kontrol tuşları bizleri karşılıyor. Üst kenarda ikinci mikrofon ve 3.5 mm. kulaklık jakı yer alıyor.

Alt kenarda ise soldan sağa doğru sırasıyla hoparlör ızgarası, USB-C girişi ve ana mikrofon bulunuyor. Öncelikle HMD Global’ın Nokia 5.1 Plus’a USB-C girişi yerleştirmesinin doğru bir tercih olduğunu ve telefonun modern görüntüsünü teknik açıdan da desteklediğini belirtmek gerekiyor. Alt kenarın bir diğer sakini olan hoparlörün de küçük görünmesine rağmen, oldukça yüksek bir ses çıkışı vermesi dikkat çekiyor. Sesin kalitesi için “mükemmel” sıfatını kullanmak mümkün olmasa da, yüksekliğinin işlevselliği artırdığı rahatlıkla söylenebilir.

Telefonun arkasında ise orta üst kısımda iki kamera ve LED flaşın bulunduğu, dikey olarak yerleştirilmiş kamera modülü göze çarpıyor. Bu kamera modülü, hafif bir çıkıntı yapıyor. Kameranın hemen altında ise yuvarlak parmak izi tarayıcısı yer alıyor. Nokia ve Android One logoları, arka paneldeki diğer belirgin unsurlar oluyor.

Tartıda 160 gram çeken Nokia 5.1 Plus oldukça hafif bir telefon. Hem elde hem de cepte rahatlıkla taşınan cihazda ana materyal cam olduğu için zaman zaman elden kayacakmış hissiyatını veriyor. Telefonun uzun ekranı, küçük elli kişilerin cihazı tek elle kullanmasını biraz zorlaştırıyor.

HMD Global’ın telefonun hem arkasını hem de önünü korumak için Gorilla Glass’ı tercih etmesi ise dayanıklılık seviyesini yukarıya çekiyor. Başka telefonlarda belirgin hasar verebilecek darbelerin Nokia 5.1 Plus’ı etkilemeyebileceği söylenebilir. Oldukça narin görünen bir cihazın bu denli dayanıklı olması, fazlasıyla etkileyici bir özellik.

Nokia 5.1 Plus inceleme: Ekran

Nokia 5.1 Plus, 5.8 inç büyüklüğünde çentikli bir IPS LCD ekrana sahip. Bu ekran kullanıcılara 1520 x 720 piksel çözünürlük sunuyor. Görüntü oranı 19:9 olan ekranın piksel yoğunluğu değeri ise 290 ppi. Bu ekran telefonun ön panelinin yüzde 79.6’lık kısmını kaplıyor.

Öncelikli olarak Nokia 5.1 Plus’ı dış mekanlarda ve yüksek ışık altında kullanmanın kolay olduğunu belirtmek gerekiyor. Bunda ekran parlaklığının otomatik olarak ayarlanabilmesinin önemli bir rol oynuyor. Bu sayede telefonun ekranına ışığın yansıması bir problem olmaktan çıkıyor. Daha karanlık ortamlarda da telefonun ekranındakileri görme konusunda herhangi bir sorun yaşanmıyor.

IPS panelin tercih edilmesi sayesinde Nokia 51 Plus oldukça güçlü görüntüleme açıları sunuyor. En zorlu açılarda bile aşırı parlama, renk veya kontrast bozulması gibi bir durumla karşılaşılmıyor. Siyah arka planların biraz gri görünmesi gibi bir durum söz konusu olsa da, bunun pek çok ekranda rastlanan bir olay olduğunu da unutmamak gerekiyor.

Nokia 5.1 Plus’ta da ekranla ilgili değişiklikleri, Ayarlar uygulaması içindeki Ekran sekmesi üzerinden yapmak mümkün oluyor. Kullanıcılar artık hemen hemen tüm telefonlarda standart hâle gelen ve “Gece Işığı” olarak adlandırılan mavi ışık filtresini bu sekmede aktif hâle getirebiliyor.

Nokia 5.1 Plus, ekran çentiğine alışamayanlar için de bir çözüm sunuyor. Kullanıcılar ekran ayarları içinde yer alan tam çerçeve seçeneği üzerinden durum çubuğunun arka plan rengini siyah olarak değiştirebiliyor. Böylelikle çentik ve durum çubuğu arasında görsel bütünlük sağlanmış oluyor.

Nokia 5.1 Plus inceleme: Donanım ve Performans

Nokia 5.1 Plus’ın kalbinde sekiz çekirdekli MediaTek Helio P60 yonga seti bulunuyor. Yonga setinde görsel yükü ARM Mali-G72 MP3 grafik işlemcisi üstleniyor. Helio P60’a eşlik eden bellek ve dahili depolama alanının kapasitesi konusunda ise farklı seçenekler mevcut. Ancak test merkezimize gelen modelde 3 GB RAM ve 32 GB dahili depolama alanı bulunuyor. MicroSD kart desteği sayesinde dahili depolama alanını üzerine 400 GB daha eklenebiliyor.

32 GB’lık dahili depolama alanının cihaz sahiplerine ayrılan kısmının yaklaşık 22 GB olduğunu ve 10 GB’den çok az daha büyük bir alanın ise işletim sistemi tarafından kullanıldığını da belirtmekte fayda var.

Helio P60, 3 GB RAM ve 32 GB dahili depolama alanından oluşan ana teknik kadro kağıt üzerinde çok etkileyici görünmüyor. Ancak gerçek kullanımda telefonun gösterdiği performansın standart görevler için yeterli olduğu rahatlıkla söylenebilir. Testlerimiz süresince sadece bir kez telefonun bir uygulama açılışında donması gibi bir durumla karşılaştık. Bunun dışında uygulama çalıştırma performansı iyi bir seviyede duruyor.

Nokia 5.1 Plus’ta arka plandaki uygulamalar ve ana ekranlar arasındaki geçiş sorunsuz şekilde gerçekleştiriliyor. Günümüz standartlarına göre çok da yüksek olmayan teknik donanıma rağmen, cihazın iyi bir performans sergilemesinde Android One önemli bir rol oynuyor. Telefonun Android’in saf versiyonunu çalıştırması ve ekstra bir arayüz ya da ön yüklü uygulama olmadan gelmesi, donanımın da yükünü hatırı sayılır ölçüde hafifletiyor.

Nokia 5.1 Plus’ta biyometrik güvenlik çözümü olarak parmak izi tarayıcısı bulunuyor. Telefonun arka panelinde bulunan parmak izi tarayıcısının yerine alışmak çok uzun bir zaman almıyor. Parmak izi tarayıcısının oldukça hızlı biçimde çalıştığını da ayrıca belirtmek gerekiyor. Parmak izinin algılanmasının ardından kısa süre içinde telefonun ekran kilidi açılıyor.

Nokia 5.1 Plus, özellikleri itibarıyla bir oyun telefonu değil. Ancak bu durum telefonun oyunlardaki performansının yetersiz olduğu anlamına gelmiyor. Sistemden fazla kaynak istemeyen oyunlar, Nokia 5.1 Plus ile hiçbir sıkıntı olmadan oynanabiliyor. Grafik yükü daha yoğun oyunlarda ise ara ara küçük gecikmeler yaşansa da, bu durum genel deneyime çok ciddi bir sekte vurmuyor.

Nokia 5.1 Plus, AnTuTu benchmark testinden 120616 puan alıyor. Telefon, Geekbench 4 benchmark testinden ise tek çekirdekte 1318, çok çekirdekte 4729 puanla ayrılıyor.

Nokia 5.1 Plus inceleme: Pil

Nokia 5.1 Plus, gücünü 3060 mAh kapasiteli pilinden alıyor. Helio P60 ve HD+ çözünürlüklü ekranın birleşimi, telefonun pilinin bir günü rahatlıkla çıkarmasını sağlıyor. Hızlı şarj desteğinin varlığı sayesinde telefonun pilinin zaman kaybetmeden doldurulabilmesi de telefonun artı hanesine yazılan unsurlardan biri oluyor.

Sosyal medya uygulamalarını kullanmak, Chrome ile internette dolaşmak, yaklaşık 4 saat boyunca Spotify’da müzik dinlemek, YouTube’da birkaç video ve Netflix’te yaklaşık 40 dakika uzunluğunda bir dizi izlemek, WhatsApp Messenger ile mesajlaşmak, birkaç e-posta kontrol etmek ve göndermek ve telefon görüşmesi yapmak gibi eylemlerin bulunduğu yoğun sayılabilecek bir kullanım senaryosunda bile Nokia 5.1 Plus kullanıcılarını yolda bırakmıyor.

Nokia 5.1 Plus, günümüzde pek çok akıllı telefonda bulunan pil tasarrufu özelliğine de sahip. Bu özellik, telefonun pilinin doluluk oranı belli bir yüzdeye geldiğinde otomatik olarak açılacak şekilde ayarlanabiliyor. Kullanıcılar bu ayarı devre dışı bırakıp pil tasarrufunda tüm kontrolü kendi ellerine de alabiliyor. Uyarlamalı Pil özelliği ise Nokia 5.1 Plus’ta çok sık kullanılmayan arka plan uygulamaları için pil yönetimini sınırlıyor.

Nokia 5.1 Plus’ın kutusundan çıkan şarj aletiyle birlikte telefonun pilini tamamen boşken iki saatten kısa bir süre içinde doldurmak mümkün oluyor. Qualcomm Quick Charge 3.0 destekli bir şarj aleti kullanıldığında ise bu süre 90 dakika seviyesine kadar iniyor.

Nokia 5.1 Plus inceleme: Yazılım

HMD Global’ın portföyündeki tüm telefonlar gibi, Nokia 5.1 Plus da bir Android One telefonu. Bu da telefonun Android’in saf versiyonunu taşıdığı anlamına geliyor. Telefon piyasaya çıktığında işletim sistemi Android 8.1 Oreo olsa da, test merkezimize ulaştığında Android 9 Pie güncellemesini almıştı. Dolayısıyla Google’ın Android’de hâlihazırda kullanıcılarına sunduğu tüm yazılımsal özelliklerden Nokia 5.1 Plus’ta yararlanmak mümkün oluyor.

Android One sertifikasının varlığı, Nokia 5.1 Plus’ın Android Pie’dan sonra yayınlanacak Android Q güncellemesini de alacağını garanti ediyor. Bunun telefonun cazibesini artıran bir durum olduğunu söylemek çok yanlış bir önerme olmayacaktır. Buna ek olarak, saf Android deneyiminin de telefonun kullanımını kolaylaştırdığını ve kullanıcıları gereksiz ön yüklü uygulamalardan kurtardığını belirtmek gerekiyor.

Nokia 5.1 Plus’ta fiziksel bir tuş bulunmuyor. Dolayısıyla arayüzde ve uygulamalarda gezinmek için sanal navigasyon tuşlarından yararlanılıyor. Ekranın alt kısmında görülen beyaz renkli kısa çubuk, hem ana ekranda hem de uygulamalarda sabit durumda. Bu çubuk uygulamalardan ana ekrana dönüşü sağlarken, uzun süre basıldığında da Google Asistan’ın uyandırılmasını sağlıyor.

Nokia 5.1 Plus’ta çoklu görev ekranına ulaşmak için de bu çubuğu aşağıdan yukarıya doğru sürüklemek gerekiyor. Bu ekranda arka planda çalışan uygulamalar büyük kartlar hâlinde yatay bir sıra içinde gösteriliyor. Bu kartların üzerine dokunulduğunda ilgili uygulama ön plana alınıyor. Kart yukarıya doğru sürüklendiğinde ise uygulama kapatılıyor. Çoklu görev ekranında alt kısımda ise arama çubuğunun yanı sıra Google Fotoğraflar, Gmail, Google Haritalar, Ayarlar gibi uygulamalara hızlı erişim sağlayan kısayol ikonları bulunuyor.

Nokia 5.1 Plus’ta yerleşik uygulama yükünü tamamen Google üstleniyor. Ana ekrandaki Google klasöründe Google Haritalar, YouTube, Google Drive gibi uygulamalar bulunuyor. Duo, Google Haberler ve Google Fotoğraflar uygulamaları ise bağımsız ikonlarıyla ana ekranda boy gösteriyor. Telefonda varsayılan internet tarayıcısı görevini Google Chrome üstlenirken, e-postaların kontrolünde de varsayılan seçenek olarak Gmail kullanıcıların karşısına çıkıyor.

Ancak telefondaki ön yüklü uygulamalar sadece görünürde olanlarla sınırlı kalmıyor. Ana ekran çubuğu en yukarı noktaya doğru sürüklendiğinde telefonun uygulama çekmecesi ortaya çıkıyor. Bu çekmecede telefonda yüklü olan uygulama ve araçlar alfabetik sırayla sıralanıyor. Ancak çekmecenin en üst kısmında yer alan arama çubuğunu kullanarak da aranan uygulamaya hızlı biçimde erişilebiliyor. Arama kutusunun altında ise sık kullanılması muhtemel Google Fotoğraflar, Google Haritalar, Gmail, Saat ve Ayarlar uygulamalarının ikonları bulunuyor. Bu ikonların altında ise Google Haberler’de kullanıcı için derlenen içeriklere erişimi ve Chrome’da yeni bir sekme açmayı sağlayan iki kısayol yer alıyor.

Uygulama çekmecesinde yer alanlar içinde göze çarpanlardan birisi Google Lens oluyor. Google’ın kamera destekli görsel arama aracına Nokia 5.1 Plus’ın kamera arayüzü üzerinden de erişilebiliyor. HMD Global’ın My Phone uygulaması ve telefonun FM radyosu da yine uygulama çekmecesinde bulunuyor. Google’ın Android Pie ile sunduğu Dijital Denge araçları da Nokia 5.1 Plus’ta kullanıcıları karşılıyor.

Nokia 5.1 Plus inceleme: Kamera

Nokia 5.1 Plus’ın arkasında çift lensli bir kamera modülü bulunuyor. 13 megapiksel çözünürlüklü ana kameraya 5 megapiksellik derinlik sensörü eşlik ediyor. Telefonun önündeki çentik ise 8 megapiksel çözünürlüklü bir kameraya ev sahipliği yapıyor.

Nokia 5.1 Plus’ın “uygun fiyatlı” etiketi taşıyan bir telefon için dış mekanlarda makul sayılabilecek kalitede kareler yakaladığı rahatlıkla söylenebilir. Renkleri olduğu gibi yansıtmayı başarabilen Nokia 5.1 Plus’ın keskinlik seviyesi de detay bakımından zengin fotoğraflar elde etmeyi sağlıyor.

Düşük ışıklı ortamlarda ise sınıfındaki pek çok telefonun yaşadığı problemler Nokia 5.1 Plus’ı da etkiliyor. Çekilen fotoğraflarda gürültü seviyesinin arttığı ve detayların azaldığı rahatlıkla gözlemlenebiliyor. Buna ek olarak, düşük ışıklı ortamlarda yakalanan bazı karelerde grenlenme seviyesi de çok belirgin biçimde artıyor.

Telefonun önündeki f/2.2 diyafram genişlikli 8 megapiksel çözünürlüklü kamera ise iyi ışık koşullarında “standart” şeklinde tanımlanabilecek kalitede selfie’ler çekmeyi sağlıyor. Ancak tıpkı arka kamerada olduğu gibi, ön kamerada da ışık koşulları kötüleştiğinde sıkıntı yaşıyor. Kalabalık selfie’ler için gerekli geniş açıyı sağlayan ön kamerada portre modu desteği bulunmuyor. Live Bokeh modu, Nokia 5.1 Plus’ın arka kamerasıyla portre modunda fotoğraflar çekmeyi sağlıyor. Kullancılar diledikleri takdirde çektikleri fotoğraflardaki bokeh efektinin seviyesini sonradan da ayarlayabiliyor.

Nokia 5.1 Plus’ın kamera uygulaması ise daha önce Nokia’nın akıllı telefonlarını kullananlara oldukça tanıdık gelecek türden. Uygulamanın arayüzü biraz kalabalık gibi görünse de, kameranın sahip olduğu geniş özellik setinden daha etkin biçimde yararlanmak bu sayede mümkün oluyor. HMD Global’ın çıkardığı diğer Nokia telefonlarda da bulunan ve hem arka hem de ön kamerayı aynı anda kullanarak fotoğraf çeken “Bothie” özelliği, Nokia 5.1 Plus’ın kamerasında da mevcut. Buna ek olarak, Google Lens’e de kamera arayüzü üzerinden erişilebiliyor.

Nokia 5.1 Plus’ın kamera uygulamasında farklı çekim modları arasında geçiş yapmak çok zor olmuyor. Kullanıcılar deklanşör ikonunun üzerindeki alanda kaydırma hareketleri yaparak çekim modunu değiştirebiliyor. Kamera uygulaması genel olarak hızlı çalışsa da, deklanşöre basıldıktan sonra karenin yakalanmasının biraz zaman aldığı fark ediliyor. Özellikle amiral gemisi bir telefondan Nokia 5.1 Plus’a geçenler için bu farkın biraz daha hissedilir olacağını söylemek gerekiyor.

Nokia 5.1 Plus’ın arka kamerasıyla 1080p, ön kamerasıyla da 720p video kaydı yapılabiliyor.

Nokia 5.1 Plus’ın kamerasının mütevazı beklentileri karşılamak için yeterli bir performans sergilediği söylenebilir. Fotoğrafların çekilmesi biraz zaman alsa da, bu durum genel deneyimi fazla olumsuz etkilemiyor.

Nokia 5.1 Plus inceleme: Sonuç

Nokia 5.1 Plus, uygun fiyatlı bir telefon arayanların karşısındaki en dikkat çekici seçenekler arasında bulunuyor. Telefon; iyi ve dengeli bir performansı, yetenek yelpazesi geniş bir kamerayı, uzun bir pil ömrünü, USB-C girişi gibi yenilikçi bir çözümü ve şık bir kasayı, günümüz standartlarına göre uygun bir fiyat etiketiyle sunuyor.

Android One’ın da Nokia 5.1 Plus’ın cazibesini artırdığını söylemek yanlış olmayacaktır. Saf Android deneyimini yaşamayı mümkün kılan Android One, Nokia 5.1 Plus’ın Android Q ile güncellenmesini de garanti altına alıyor. Hem saf hem de güncel Android deneyiminin varlığı, Nokia 5.1 Plus’ın artı hanesine yazılıyor.

nokia 5.1 plus incelemeNokia 5.1 Plus’ı hâlihazırda 1750 ila 2000 TL arasında değişen fiyatlar karşılığında satın almak mümkün. Bu fiyat aralığı, günümüzde orta segmentte konumlanan bir telefon için makul görünüyor. Nokia 5.1 Plus hem şık hem de yetenekli bir telefon arayanların şans vermesi gereken cihazlar arasında bulunuyor.