Nokia markasını telefon pazarında yeniden diriltmeyi hedefleyen HMD Global, çok doğru bir hamle yaptı. MWC 2017’nin başlamasına az zaman kala dedikodu değirmenine taşınan su sayesinde Nokia, birdenbire gündeme taşınan markalardan biri hâline geldi. Nokia 3310’un, yaşı özellikle yirmibeşin üstünde olanlar için ayrı bir anlamı vardır. İşte HMD Global, yenilenen Nokia 3310 ile bu anıları tekrar canlandırmayı ve bu yolla Nokia markasından bahsettirmeyi planladı ki, bu plan tuttu.
MWC 2017’deki Nokia standında birçok yenilikçi teknoloji sergileniyor. Ancak esas kalabalık, Nokia 3310’ların sergilendiği masada yoğunlaşmıştı. Çok daha üstün özellikli birçok akıllı telefonun bulunduğu koskocaman bir alanda en çok ilgiyi bir cep telefonunun çekmesi doğrusu garip. Ancak bu pazarlama politikasını alkışlamak gerekiyor.
Nokia 3310’a gelecek olursak. Telefonu uzaktan gördüğümde bir an için “eski Nokia 3310 mu” diye düşünmekten kendimi alamadım. Tamam, yeni 3310 eskisine göre çok daha ince ve şık duruyor. Ancak telefonun hatları hemen hemen korunmuş ki, beynimdeki eski Nokia 3310 görüntüsünü resmen geri çağırdı.
Sarı, kırmızı, lacivert, gümüş gibi farklı renklere sahip olan Nokia 3310’da 2.4 inç QVGA ekran bulunuyor. Ekran dokunmatik değil. Bu sayede dokunmatik ekranlı hayata ne kadar alıştığımızı çok iyi şekilde anladım. Nokia 3310’u deneyimlerken parmaklarım birkaç defa ekrana, doğrudan menü seçeneğine veya ikona dokunmaya gitti. Tüm kontrol, ekranın altına yerleştirilmiş yön tuşları ve bunun ortasındaki seçim tuşuyla sağlanıyor. Ayrıca eski Nokia telefonlarının karakteristik özelliklerinden olan değişken işlevli sağ ve sol tuşlar da Nokia 3310’da bulunuyor.
Series 30+ kullanıcı arayüzünde değişen fazla bir şey yok. Menüyü ister liste hâlinde isterseniz de ızgara biçiminde yerleştirilmiş ikonlar görünümünde kullanabilirsiniz. Opera Mini internet tarayıcısı Nokia 3310’un tek veri bağlantı yolu olan 2.5G şebekesi üzerinden mobil web sitelerini gezmeyi sağlarken, çeşitli oyunlar da telefona indirilebiliyor. Opera’nın küçük bir uygulama ve oyun mağazası da yüklü geliyor.
Oyun demişken, Nokia 3310 ile birlikte Snake, yani Yılan oyununun güncel bir versiyonu geliyor. Her ne kadar seneler önce, monokrom ekranda oynadığımız Yılan oyununun tadını vermese de, bu yeni versiyon yılanı besleyerek büyütme, duvara toslatmadan hareket ettirme heyecanını yaşatmayı beceriyor.
3310’un arkasında 2 megapiksel çözünürlüklü basit bir kamera bulunuyor. Eğer kamerayı kullanacaksanız, kapasitesi yüksek olmayan bir microSD kart da edinmenizi tavsiye ederim. Bunun dışında telefonun pilinin bir aya varan bekleme süresi sunduğu söyleniyor, tabii ki bunu deneyimleme imkanımız şu an için bulunmuyor.
Nokia 3310’da Wi-Fi yok, 3G veya 4.5G yok. Sadece 2.5G ile idare etmek zorundasınız. Aslında bu durum, yeni 3310’un cep telefonunu sadece telefonla konuşmak ve mesajlaşmak için kullananlara hitap ettiği anlamına geliyor. Bununla birlikte normal bir akıllı telefonu olan, ancak ikinci hattı için sadece telefon gibi kullanabileceği bir telefon isteyenler için de Nokia 3310 uygun bir ikinci hat telefonu olacaktır.
Nokia 3310, MWC 2017’de ilgiyi toplamayı başardı. Piyasaya çıktığı ülkelerde benzer seviyede bir ilgi görecek mi? Bu sorunun cevabını zamanla alacağız.