Teknoloji

Nintendo popüler Switch emülatörü Ryujinx’i kapattırdı

nintendo switch 2

Nintendo‘nun, popüler Nintendo Switch emülatörlerini piyasadan kaldırma mücadelesinde bir adım daha geldi. Mart ayında Yuzu’ya karşı açtığı dava ile bu emülatörü kapattıran şirket, şimdi ise Yuzu’nun başlıca rakibi olan Ryujinx’i de kapattırmış olabilir.

Ryujinx’in indirme sayfası şu an boş, GitHub hesabı kapalı ve emülatörün X sosyal medya hesabı ile resmi Discord kanalında bir açıklama yer alıyor: Nintendo’nun lider geliştiriciye ulaşıp projeyi durdurma teklifinde bulunduğu ve bu teklifi kabul ederek emülatörün tamamen kapatılmasını sağladığı iddia ediliyor.

Discord’daki moderatörlerden biri olan ripinperiperi, yaptığı açıklamada, “Dün, gdkchan (Ryujinx’in baş geliştiricisi) Nintendo tarafından projeyi durdurması ve kontrolünde olan tüm ilgili varlıkları kaldırması için bir anlaşma teklifi aldı. Anlaşmayı kabul edip etmeyeceği belli olmasa da, organizasyon kaldırıldığına göre sonucu tahmin etmek zor değil,” ifadelerini kullandı.

Ripinperiperi’nin mesajının geri kalanı ise projeye bir veda niteliğinde. Ryujinx ekibinin Nintendo Switch emülatörünün iOS ve Android versiyonları üzerinde kaydettiği ilerlemeleri gösteren iki video da bu mesajla paylaşıldı. Ancak bu güncellemeler artık yayınlanmayacak gibi görünüyor.

Nintendo, The Verge’e Ryujinx ile bir anlaşma yapıp yapmadığına dair bir açıklama yapmadı. Bunun yerine, Nintendo sözcüsü Eddie Garcia, durumu Eğlence Yazılımı Derneği’nin halkla ilişkiler başkanı Aubrey Quinn’e yönlendirdi. Ancak Quinn, Nintendo adına konuşamayacağını belirtti ve bu konuda net bir yanıt alınamadı.

Ryujinx, rakibi Yuzu’ya kıyasla nispeten dokunulmaz olarak düşünülüyordu. Baş geliştirici GDKChan’in emülasyon dostu Brezilya’da bulunduğuna dair söylentiler dolaşsa da, bu konuda kesin bir kanıt bulunamamıştı. Ayrıca, Ryujinx’e yönelik bir dava ya da Discord sunucusuna yönelik bir saldırı haberi de duyulmamıştı. Bunun yanı sıra, Ryujinx’in GitHub hesabında herhangi bir DMCA talebi de görülmemekteydi.

Emülatörler teknik olarak yasal kabul edilse de, Nintendo’nun bağımsız geliştiricilerin karşılayamayacağı davalar açmasını, DMCA taleplerinde bulunmasını veya Discord ve GitHub gibi platformlara baskı yaparak içeriklerin kaldırılmasını önleyen bir engel bulunmuyor.

Yasal teorilere göre, Nintendo mahkemeye gitse bile emülatörlerin yasadışı olmamasına rağmen kazanç sağlayabileceği iddiaları mevcut. Çünkü bu emülatörlerin, Switch’teki bazı kopya koruma mekanizmalarını ihlal ederek korsanlığa aracı olduğu öne sürülebilir.

Ryujinx bazı Nintendo Switch oyunlarını PC üzerinde daha akıcı şekilde çalıştırabilmişti

Ryujinx kısa süre önce Nintendo’yu, yeni çıkan The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom oyununu, Switch’te olduğundan daha akıcı bir şekilde PC’de çalıştırarak kızdırmış olabilir. Oyun, Switch’te yer yer kare hızı sorunları yaşarken, Ryujinx emülatörü ile daha sorunsuz çalışıyordu.

Nintendo’nun hukuki süreçlere geri döndüğüne dair işaretler de var. Bu hafta sonu, RetroGameCorps isimli popüler bir YouTuber, Nintendo’nun Zelda Wind Waker HD gibi oyunları çeşitli donanımlar üzerinde gösterdiği videoları nedeniyle kendisine çok sayıda telif hakkı uyarısı gönderdiğini ve bu durumun YouTube kanalını tamamen kapanma riskiyle karşı karşıya bıraktığını açıkladı. Bu yüzden artık Nintendo oyunlarını kanalında göstermeyeceğini belirtti.

Ryujinx ekibinin resmi olarak sona erdiği düşünülse de, bunun tamamen son olmayabileceği konuşuluyor. Dağıtık geliştirici ekiplerde bazen kontrolün el değiştirdiği veya Ryujinx gibi projelerin GitHub’da yayılmaya devam ettiği durumlar yaşanabiliyor. GDKChan’den henüz resmi bir açıklama gelmedi ve projenin geleceği belirsizliğini koruyor.