Teknoloji

Nintendo’nun gizemli yeni cihazı FCC belgelerinde ortaya çıktı

nintendo e3 2023

Nintendo, bu hafta sonu ABD Federal İletişim Komisyonu’na (FCC) gizemli yeni bir kablosuz cihaz sundu. Ancak bu cihaz, 2024 Nisan’ından önce tanıtılması beklenen Switch 2 konsolu değil. “CLO-001” model numarası, cihazın ne olduğunu açıkça belirtmiyor, fakat bu numaralama sistemi, orijinal Switch (HAC-001) ve DS (NTR-001) gibi cihazlarda kullanılan kodlarla benzerlik gösteriyor. Bu durum, tamamen yeni bir ürün serisinin habercisi olabilir.

FCC belgelerinde cihaz yalnızca “kablosuz cihaz” olarak etiketlenmiş. Bu, bir oyun konsolu veya Joy-Con gibi bir kontrol cihazı olmadığını işaret ediyor. Belgelerde yer alan basit bir diyagram, FCC etiketinin cihazın alt kısmındaki yuvarlatılmış köşelere sahip karemsi bir alana yerleştirileceğini gösteriyor.

Belgelerde ayrıca cihazın bir giyilebilir aksesuar olmadığı ve bir batarya taşımadığı belirtiliyor. Bu cihaz yalnızca prize takılarak çalışabiliyor; testlerde, Nintendo’nun Switch konsollarıyla birlikte gelen USB-C şarj cihazına bağlandığı görülmüş. Bu, cihazın USB-C ile güç alabileceğini gösteriyor, ancak başka bir bilgi vermiyor.

CLO-001’in kablosuz teknolojiler açısından oldukça sade olduğu dikkat çekiyor. Cihazda 5GHz veya 6GHz Wi-Fi radyo frekansları ya da Bluetooth bulunmuyor. Bunun yerine, 2.4GHz Wi-Fi radyo ve 24GHz mmWave sensörü mevcut.

En dikkat çekici özellik ise 24 GHz mmWave sensörü. Bu sensör, hareketleri izlemek ya da bir kişinin cihazın yanına geldiğini algılayarak otomatik olarak açılmasını sağlamak için bir radar sensörü olabilir. Google’ın Pixel 4 ve Aqara’nın akıllı ev sensörlerinde kullanılan 60 GHz sensörlere benzer bir işlevi yerine getirebilir.

Nintendo’nun ilk nesil Switch’teki Wi-Fi donanımı, birkaç yıl önce Infineon tarafından satın alınan Cypress Semiconductor tarafından geliştirilmişti. Infineon, şu anda 24 GHz radar sensörlerinin yeteneklerini tanıtıyor. 24 GHz radar, Infineon’a göre 100 metreye kadar algılama mesafesi sağlayabilir ve bazı engellerin içinden geçebilir, ancak daha büyük boyut ve düşük çözünürlük gibi dezavantajları da beraberinde getirebilir. Bu cihazın hangi donanımı içerdiği henüz bilinmiyor, ancak Infineon’un web sitesinde 60 GHz sensörlerle karşılaştırmalar bulunuyor.

Nintendo yeni cihazını nerede kullanacak?

Peki bu cihaz ne olabilir? Bazı tahminler arasında, yeni bir hareket kontrol arayüzü, Super Nintendo World tema parklarındaki cihazlar için geliştirilmiş bir yuva veya Nintendo’nun on yıl önce denediği “Kalite Yaşamı” uyku izleme girişiminin geri dönüşü yer alıyor. Ayrıca, bu cihazın artırılmış gerçeklik (AR) özelliklerini destekleyerek gerçek dünyadaki nesneleri algılayabileceği ve Mario Kart Live gibi yeni donanımlar ya da Pokémon Go benzeri bir sistem için kullanılabileceği de düşünülebilir.