Eğlence

Nintendo yeniden para kazanmaya başladı

nintendo-logo-170315

2014 mali yılına ait finansal sonuçlarını açıklayan Nintendo, 2011’den bu yana ilk kez mali yılı kârla kapatmayı başardı. Şirket, 4.6 milyar dolar gelirden 207 milyon dolar operasyonel kâr elde etti. Söz konusu kâr miktarı önceki öngörülerin bir hayli altında kalsa da, zararla kapatılan yılların ardından önemli bir aşama anlamına geliyor. Sadece geride kalan üç aylık döneme ait rakamlara bakıldığında ise, işlerin Nintendo adına negatif bir seyir izlediği görülüyor. Yenilenen 3DS versiyonlarının uluslararası pazara çıkışından arzulanan sonuç alınmazken, Wii U da yeni nesil oyun konsolu pazarında PlayStation 4 ve Xbox One’ın arkasında seyretmeye devam ediyor.

2014 mali yılının sonu itibarıyla toplam Wii U satışı 3.38 milyona ulaşırken, bu rakamın 340 binlik kısmının son çeyrekte gerçekleştirildiği ifade edildi. Yıl sonunda toplamda 3.6 milyon Wii U satışını yakalamayı hedefleyen Nintendo, bu rakamın 220 bin birim altında kaldı. Şirketin 3DS satış performansı da beklenen seviyeyi yakalayamadı. Mali yılın genelinde 12 milyon 3DS satma hedefiyle yola çıkan Nintendo, daha sonra bu rakamı 9 milyona çekmişti. Şirket mali yılı 8.73 milyon 3DS satışıyla tamamladı.

Yazılım kısmındaysa işler biraz daha karmaşık bir hâl alıyor. Mali yılın başında Nintendo, 67 milyon 3DS oyunu ve 20 milyon Wii U oyunu satmayı kendisine hedef olarak seçmişti. Şirket daha sonra 3DS oyunları için belirlediği satış rakamını 61 milyona indirirken, Wii U için belirlenen rakamı 25 milyona çekti. Nihai sonuçlar ise ilk öngörüler ve revize öngörüler arasında gerçekleşti. Şirket yılı 63 milyon 3DS oyunu ve 24.4 milyon Wii U oyunu satarak tamamladı.

2015 mali yılında 3DS satışlarının biraz daha düşmesini Wii U satışlarının ise çok az miktarda artmasını bekleyen Nintendo, yazılım kısmında her iki konsol için de düşüş öngörüyor. Şirket geride kalan yılda kendisine oldukça para kazandıran özel Amiibo figürleri ve mobil oyunlar için DeNA ile yapılan işbirliği sayesinde bilançolarını iyileştirmeyi hedefliyor.