Geçen yıl Amazon’un ABD’de piyasaya sürdüğü Kindle Fire tablet elde ettiği başarıyla 7 inç’lik tablet pazarının yeniden hareketlenmesini sağladı. Amazon’un açtığı yoldan diğer üreticilerin de geldiğini gördük, onlardan bir tanesi de Google-ASUS ikilisiydi. ASUS’un Android tabletler konusundaki deneyiminden yararlanan Google referans niteliğindeki Nexus cihaz ailesine 7 inç’lik bir üye kazandırmıştı. Android 4.1 Jelly Bean sürümünün referans tableti sıfatıyla birkaç ay oldukça havalı bir şekilde hüküm süren bu tablet geçen ekim ayında tanıtılan Nexus 10 ve Nexus 4 ile birlikte gözdeliğini biraz kaybetmişti.
Bu ay itibariyle Türk Telekom tarafından Türkiye’de de satılmaya başlanan bu tablet yine de incelenmeyi hak ediyor. Üstelik iPad mini’nin de piyasaya çıktığı, insanlar için yanlarında taşıyabilecekleri hafif bir tablet seçeneğinin daha da arttığı bir ortamda. Bununla birlikte tabletin kasım ayı ortalarında aldığı Android 4.2 Jelly Bean güncellemesi sayesinde bu yeni sürümle gelen yeniliklere de yakında bakma fırsatı elde etmiş olduk. Nexus 7’den çıkardığımız notları, bizde bıraktığı izlenimi yazının devamında yer alan detaylı incelemede bulabilirsiniz.
Video İnceleme
[one-third]
İnceleme Başlıkları
Donanım
Nexus 7 198.5 x 120 x 10.5 mm.’lik boyutlara ve 340 gr. ağırlığa sahip. Ergonomik bir tasarıma sahip olan Nexus 7 boyuna uzun olacak şekilde tasarlanmış, biraz daha dar tutulmuş. Böylelikle tabletin tek elde rahatlıkla tutulması ve kullanılmasına olanak sağlanıyor. 10.5 mm.’lik kalınlık belki artık alıştığımızın üzerinde kalıyor, ancak arka panelin yuvarlak hatlara sahip olması kalınlığı çok fazla problem hâline getirmiyor, tersine cihazın tutuşunu biraz daha kolaylaştırıyor.
Nexus 7 adını barındırdığı 7 inç’lik, 800 x 1280 piksel çözünürlüklü LED arka aydınlatmalı IPS kapasitif dokunmatik ekrandan alıyor. 7 inç’lik bir ekranda 1280 x 800 piksel çözünürlüğün normale göre yüksek olduğu söylenebilir, 216 ppi’lik piksek yoğunluğu da ekranın keskin ve kaliteli yazılar ve grafikler göstermesine katkıda bulunuyor. Ayrıca iPad mini’nin 1024 x 768 piksel çözünürlüklü ekranına göre daha fazla zevk veren bir ekranının bulunduğunu eklememiz gerek. IPS teknolojisi sayesinde ekranın görüş açıları da bir hayli yüksek.
Nexus 7’nin ekranının üstünde görüntülü görüşmeler için ayrılmış 1.2 megapiksel kamera yer alıyor. Tabletin sol kenarında daha önceki Nexus cihazlarında da gördüğümüz 4 pinli konnektör bulunuyor. Altta microUSB portu ve 3.5 mm.’lik kulaklık jakı bulunurken sağ kenarda da güç butonu ve ses kontrol tuşları biraz üste doğru olacak şekilde yerleştirilmiş. Tabletin dokulu arka yüzeyi plastikten yapılmış, ancak kesinlikle sıradan durmuyor. Nexus ve ASUS logolarının da bu arka panele ayrı bir hava kattığını söylemek gerek. Alta doğru da ince ve uzun, çizgi şeklinde hoparlör yer alıyor. Tabletin sahip olduğu 4325 mAh’lik batarya ise yerinden çıkarılamıyor.
Nexus 7’nin önemli bir özelliği de dört çekirdekli NVIDIA Tegra 3 işlemciyi ABD’de 199 dolar gibi ucuz sayılabilecek bir fiyattan satılan tabletler sınıfına getirmiş olmasıydı. Bu dört çekirdekli işlemci performans ve fiyat arasında bir dengenin sağlanması amacıyla 1.2 GHz gibi biraz daha düşük hızda çalışacak şekilde ayarlanmış. 1 GB RAM barındıran Nexus 7’nin 16 GB ve 32 GB gibi iki farklı depolama seçeneği bulunuyor. Bizim elimizdeyse 32 GB’lık ürün bulunuyor. microSD kart yuvasının bulunmaması cihazla birlikte gelen disk alanıyla yetinmeyi mecbur kılıyor. Tabii ki, Google Drive faktörünü de unutmamak gerek.
Elimizdeki Nexus 7 sadece 802.11b/g/n Wi-Fi desteğine sahip. Tabii ki, yurt dışında Nexus 7’nin 3G destekli modelleri piyasaya çıktı. Bunun yanı sıra Bluetooth, NFC ve GPS gibi bağlantı teknolojileri de bu Nexus tabletinde mevcut. İvmeölçer, jiro, yakınlık sensörü ve pusula da Nexus 7’de yer alan bileşenler arasında.
Galeri: Nexus 7
[nggallery id=1123]
Yazılım
Nexus 7, Android 4.1 Jelly Bean sürümünün referans tableti olarak karşımıza çıktı. Google Now gibi daha da geliştirilmiş, ancak Türkiye desteği olmadığı için kısıtlı şekilde yararlandığımız arama motoru, Butter olarak adlandırılan pürüzsüz ekran geçişleri ve animasyonların da aralarında bulunduğu çeşitli yenilikler 2012 yılının ilk büyük Android güncellemesiyle birlikte gelmişti. Bu sürümü geçen ay duyurulan ve bu ayın ortalarında Nexus 7’ye de ulaşan Android 4.2 Jelly Bean izledi.
Android 4.2 Jelly Bean ile birlikte gelen çoklu kullanıcı desteği sayesinde Nexus 7’yi birden fazla kullanıcı kendi ayarları, bileşenleri ve uygulamalarıyla kullanabiliyor. Ayarlar bölümü altından eklenen yeni kullanıcılar kendi Google hesaplarını tablete girerek buna göre özelleştirmelerde bulunabiliyor. Farklı kullanıcılar arasında geçiş ise kilit ekranı üzerinden saniyeler içinde gerçekleşiyor. Yeni kullanıcı ekleme işlemi ise tabletin ana kullanıcısı tarafından gerçekleştiriliyor.
Bir başka Android 4.2 Jelly Bean yeniliği olan kilit ekranı bileşenleri Nexus 7’nin kilit ekranı üzerinde gelen son iletileri görme, takvim kayıtlarını kontrol etme fırsatı sağlıyor. Bunların dışında bir de saat bileşeni mevcut. Anlayacağınız kilit ekranı bileşenleri konusunda portföy geniş değil. Ancak zamanla bu sayının artması mümkün.
Android 4.2’nin Nexus 7’ye getirdiği bir başka önemli yenilik de hareket destekli klavye. Daha önce Swype gibi üçüncü taraf klavye yazılımları tarafından sunulan bu özellik 4.2 sürümüyle birlikte artık işletim sistemine entegre edilmişti. Varsayılan olarak açık gelen bu özelliği kullanmak için ek bir ayara gerek yok. Parmağınızı ekrandan kaldırmadan harfler üzerinde sürüklemeniz yeterli.
Yukarıda belirttiğimiz bazı dikkat çekici unsurların dışında Nexus 7’nin temel Android deneyimini sunduğunu söyleyebiliriz. Tablet yatay yönde tutulduğunda giriş ekranları ve uygulama menüsü de yatay moda geçiyor, yani tableti yatayda da kullanmak mümkün oluyor. Google Play Store üzerinden binlerce uygulamayı indirmek mümkün, 7 inç’lik ekran akıllı telefon uygulamalarının nispeten daha iyi görünmesini sağlıyor. Bununla birlikte Google’ın da yazılımcıları 7 inç’lik ekranlara uygun uygulamalar geliştirme konusunda teşvik etmekte olduğunu da söylemek gerek.
Bir Google tableti olan Nexus 7 doğal olarak tüm Google servislerine ait Android uygulamalarını da bünyesi altında bulunduruyor. ABD’den temin ettiğimiz cihaz, bu ülkede desteklenen Google Play multimedya servislerine sınırsız erişim sunmasıyla çok daha zevkli bir kullanım sunuyor. Ne var ki, Türkiye’de sadece Google Play’in mobil uygulama mağazasına erişim sağlanabildiği için tabletin bu alanda normalde sunduğu deneyim de kısıtlanıyor.
Galeri: Nexus 7 Kullanıcı Arayüzü
[nggallery id=1124]
Performans ve Batarya
Yukarıda belirttiğimiz gibi Nexus 7’de NVIDIA’nın, Transformer Pad Infinity, HTC One X, One X+, vb. üst sınıf mobil cihazlarda yer alan Tegra 3 işlemcisi bulunuyor. Yalnız bu işlemcinin hızı 1.2 GHz’e düşürülmüş, böylelikle biraz ekonomi yapılmış. Bu işlemciye 1 GB RAM eşlik ediyor.
Doğrusunu söylemek gerekirse bu paket tablet Android 4.1 Jelly Bean ile çalışırken oldukça iyi bir performans sergiliyordu. Kullanıcı arayüzü geçişleri gayet düzgün ve seriydi. Tabletin takılma, kilitlenme gibi bir sorun çıkarması söz konusu değildi. Ne var ki, Android 4.2’ye terfi ettikten sonra tabletin yavaşladığını gözlemledik. Ana ekrandan uygulama menüsüne geçiş, uygulama menüsünün veya ana ekranın sayfaları arasında gezinme, uygulamaların açılış hızı gibi unsurlar eskisi kadar memnun edici değil. Zaten karşılaştığımız yorumlar Android 4.2’nin birçok kullanıcıyı memnun etmediğini gösteriyor. Google’ın bazı hataları Android 4.2.1 ara sürümüyle çözeceği belirtiliyor. Biz de merakla bu güncellemenin Nexus 7 tabletimize gelmesini bekliyoruz.
AnTuTu | Quadrant | SunSpider | |
Nexus 7 | 12752 | 3623 | 1676.0 ms +/- %1.0 |
iPad mini | – | – | 1489.7 ms +/- %0.3 |
Yukarıdaki benchmark sonuçlarına göre Nexus 7 performans anlamında geçer not alacak bir tablo ortaya koyuyor. Ucuz olarak nitelendirebileceğimiz bir tablet için elde edilen sonuçlar fena sayılmaz. Her ne kadar yukarıda belirttiğimiz çeşitli sorunlar bulunsa da… Nexus 7’de internet tarayıcısı olarak Chrome yer alıyor. Aslında bu durum Android’in varsayılan internet tarayıcısının Chrome hâline geldiğini de gösteriyor. Chrome ile birlikte masaüstünden alıştığımız internette gezinme deneyimi tablette de sunuluyor. Performans anlamından baktığımızda da fena bir tablo çizmediğini söylemek gerek.
Nexus 7’de yer alan 4325 mAh’lik bataryanın tabletin internette gezinme, e-posta kontrolü gibi çok yoğun olmayan ve beklemenin de hesaba katıldığı bir kullanımda tek bir şarjla 2-3 gün kadar işlev göstermesine yardımcı oluyor. Tabletin sadece Wi-Fi bağlantısıyla çalışıyor olmasının bunda büyük bir etkisi var.
Multimedya
Nexus 7’nin 7 inç’lik HD ekranı hareket hâlindeyken multimedya deneyimini daha keyifli hâle getiriyor. Cihazda yer alan Tegra 3 işlemcisinin video oynatma konusunda yeterli olduğunu söyleyebiliriz. Ancak cihazda yüklü gelen Google Play Filmler uygulaması cihaza yüklediğimiz video dosyalarını kütüphaneye ekleme konusunda yüzde 100 başarı göstermedi. Desteklenen formatlar MP4 ve H.264 ile sınırlı olduğundan Google Play Store mağazasından üçüncü taraf uygulama indirmek daha mantıklı bir çözüm gibi görünüyor. Bu adımı uyguladıktan sonra gerçekleştirdiğimiz testte Nexus 7’nin 720p çözünürlükte MKVvideoyu düzgün bir şekilde oynattığını gördük.
Müzik tarafında Nexus 7 MP3, WAV, eAAC+ ve WMA gibi yaygın formatları desteklediğini görüyoruz. Cihazda bulunan Google Play Müzik uygulaması aslında yurt dışında belli ülkelerden erişilebilen Google Play Müzik mağazası üzerinden içerik indirmeye, aynı zamanda bulut desteği sayesinde kendi bilgisayarınızdan yüklediğiniz şarkılara da her yerden erişme fırsatı veriyor. Ancak bu servisler Türkiye’de faaliyet göstermediği için sadece tabletin belleğine atacağınız şarkılarla yetinmelisiniz. Bunun dışında müzik dinlemek için Google Play Store üzerinden indirilebilen TuneIn Radio gibi internet radyo uygulamalarına başvurabilirsiniz.
Nexus 7’nin arkasında yer alan hoparlör küçük gibi görünse de, göründüğünden çok daha güçlü ses veriyor. Buna ek olarak en yüksek ses seviyesinde patlama yapmaması da bu hoparlörün artıları arasında yer alıyor.
Sonuç
Doğrusunu söylemek gerekirse iPad boyutundaki tabletler daha büyük ekran barındırmaları sayesinde kullanıcılara daha iyi bir deneyim sunuyor olabilir. Ancak Nexus 7’nin boyutundaki tabletlerin de kolay taşınabilir olmalarıyla öne çıktıklarını söylemek gerek. Nexus 7’nin ergonomik tasarımı onu kullanması oldukça zevkli bir tablet hâline getiriyor. Pantolon ve ceket ceplerinde taşınabilir olması da fazlasıyla memnun edici. Nexus markasını taşıması, yani Android’in sahibinden bir Android deneyimi almak da bu tableti öne çıkarıyor. Nexus 7’nin Android’in önümüzdeki birkaç güncellemesini ilk alan cihazlardan biri olacağını kabul etmek gerek. Tıpkı Android 4.2 güncellemesini çıktıktan çok kısa bir süre sonra alması gibi.
Nexus 7 ile iPad mini arasında kararsız kalacaklar olacaktır. Doğrusunu söylemek gerekirse ikisinin de artıları var. Nexus 7 tarafındakileri sayacak olursak cebe rahatlıkla sığması, daha yüksek piksel yoğunluklu, dolayısıyla görsel açıdan daha kaliteli olduğunu düşündüğümüz bir ekran barındırması Nexus 7’nin artılarından. Keşke Google Play’in tüm servisleri Türkiye’den de erişilebilir olsaydı. Doğrusunu söylemek gerekirse Google bu tableti geliştirirken Google Play’i ön plana çıkarmış ve onunla kullanması çok daha zevkli bir tablet hâline getirmiş. Türkiye’de bunların yokluğu çekiliyor. Tabii ki, Google Play uygulama mağazasında bunun yerine koyulacak uygulamalar mevcut, ancak bunun için biraz araştırma yapmanız gerekiyor.