Geçen yılın yaz aylarında tanıtılan ve ilerleyen aylarda Türkiye piyasasında da gördüğümüz Nexus 7, Google’ın Android tabletlere verdiği önemin artacağına yönelik en önemli işaretti. O tabletle birlikte sunulan Android 4.1 Jelly Bean ile birlikte Android işletim sistemi ilk kez tabletler için daha önce hiç olmadığı kadar elverişli hâle gelmişti. Rekabetin fazla olduğu küçük ekranlı tablet pazarında Nexus 7 iyi sonuç elde etti. Geçtiğimiz temmuz ayında tanıtılan ikinci nesil Nexus 7 tablette ise Google’ın birkaç adım ileri gittiğini gördük. Ekran çözünürlüğünü yükselten, işlemciyi yükselten ve arkaya da kamera ekleyen Google, Nexus 7’yi daha iddialı bir oyuncu hâline getirip kendisinden birkaç ay sonra çıkan Retina ekranlı iPad mini’ye karşı önceden zemin kazanmaya çalışmıştı. İkinci nesil Nexus 7 tabletle ilgili merak ettiklerinizi yazının devamında yer alan detaylı inceleme yazısında bulabilirsiniz.
Video İnceleme
İnceleme Başlıkları:
Tasarım – Donanım ve Performans – Yazılım – Sonuç
Tasarım
Birinci nesil Nexus 7 ergonomik, rahat kullanılan ve taşınan bir tablet özelliğini barındırıyordu. Google, ikinci nesil tabletle birlikte bunu biraz daha ileri götürüyor. 200 x 114 x 8.7 mm.’lik boyutlarıyla 2013 model Nexus 7, 2012 model tablete göre daha uzun, dar ve ince bir gövdeyle geliyor. Tabletin daralması tek elle tutuşu biraz daha kolaylaştırıyor. Ayrıca boyun uzaması yatay kullanımda, özellikle oyun oynarken cihazın daha iyi tutulmasını sağlıyor. Yaklaşık 2 mm.’ye yaklaşan incelme de tabletin cepte daha rahat taşınmasını, ayrıca tutuşun biraz daha kolaylaşmasını sağlıyor. Öte yandan geçen yılın tabletine göre yaklaşık 50 gr.’lık bir ağırlık azalması da söz konusu. Bu da tabletin elde yorgunluk hissi yaratmasını geciktiriyor.
Yeni Nexus 7, geçen yılın tabletine göre görünüş açısından da epey değişim geçirmiş şekilde geliyor. Birinci nesil tabletin kenarları metal görünümlü, ancak kolay aşınabilen bir çerçeveyle çevriliydi, ayrıca arka taraf da nokta şeklinde oyuklarla bezeli bir desenle geliyordu. İkinci nesil Nexus 7’nin tabletle karşılaştırıldığında bu tablet epey çocuksu görünüyor. 2013 model Nexus 7 tamamen siyah renkli kasası, düz plastik ve pürüzsüz arka bölümüyle bir hayli çekici ve yakışıklı duruyor.
Nexus 7’nin ön bölümünün büyük bir bölümünü kaplayan 7 inç ekranın her iki kenarı olabildiğince dar tutulmuş, buna karşılık ekranın alt ve üst bölümleri biraz daha geniş. Uzun kenar çerçevelerinin kısa olması tabletin düşey yönde kullanımı sırasında baş parmakların ekrana temas etmesine neden oluyor. Tabletin dar olması tutuşu kolaylaştırıyor, ancak bu durumun kullanım rahatlığını biraz olsun olumsuz şekilde etkilediğini söylemeliyiz. Navigasyon kontrolleri işletim sistemi üzerinden sağlandığı için ekranın altında herhangi bir fiziksel tuş görmüyoruz. Sadece ekranın üstünde, hafifçe ortanın sağına doğru yerleştirilmiş 1.2 megapiksel ön kamera bulunuyor.
Geçen yılın tabletinde 3.5 mm. kulaklık jakı aşağıda yer alıyordu. Bu yılın Nexus 7’sinde kulaklık çıkışının üste yerleştirildiğini görüyoruz. Güç butonu ve ses tuşları tabletin sağ kenarında yer alırken, yine aynı tarafta ses tuşlarının hemen altına konumlandırılmış mikrofon da dikkat çekiyor. Altta microUSB portu bulunurken sol kenarda herhangi bir giriş, çıkış veya buton görmüyoruz.
Nexus 7’nin arka yüzü geçen yılki dokulu yapıdan arındırılmış, düz siyah renk bir yüzey tercih edilmiş. Pürüzsüz yüzey tableti kullanırken hoş bir his verirken parmak izlerini tutması bir olumsuzluk olarak karşımıza çıkıyor. Plastik olmasına rağmen Nexus 7 kesinlikle sıradan durmuyor. Google’ın kasa rengi olarak epey koyu bir ton seçmiş olması da tabletin çekiciliğini artıran önemli unsurlar arasında bulunuyor. Arka yüzde yatay şekilde yerleştirilmiş Nexus logosu büyük bir alan kaplıyor. Özellikle oyun oynarken bu logo karşıda oturanlar tarafından rahatlıkla seçilecektir. Tabletin üreticisi olan ASUS’un logosu da alta doğru, çok daha küçük olacak şekilde yerleştirilmiş. İkinci nesil Nexus 7’yi selefinden ayıran en önemli özelliklerden bir tanesi de arkada yer alan 5 megapiksel kamera. Tabletin çıkarılabilir bir kapağı yok, bu da içinde sabit bir batarya olduğu anlamına geliyor.
Donanım ve Performans
2013 model Nexus 7 tasarım bakımından geçirdiği önemli değişikliklerin yanı sıra, donanım bileşenleri tarafında da dikkate değer farklılıklarla karşımıza çıkıyor. 2012 yılının tabletinde bulunan 7 inç ekran 1280 x 800 gibi standart bir çözünürlükle geliyordu. Halbuki bu yılın tabletinde 1920 x 1200 gibi yüksek çözünürlük görüyoruz. 7 inç ekranlı tabletlerde bu çözünürlüğe pek alışık değildik. Bir tablete göre epey yüksek sayılan bu çözünürlük, Nexus 7’nin ekranının 323 ppi gibi epey fazla bir piksel yoğunluğuna sahip olmasını sağlıyor. Sonuç olarak karşımızda epey keskin yazı ve grafikler sunan bir ekran bulunuyor. Ekran bu açıdan iPad mini’nin Retina ekranından geri kalmıyor. Öte yandan IPS teknolojisini barındırması sayesinde geniş görüş açıları sunuyor, parlaklık bakımından da epey tatmin edici. Güneş ışığı altında bile düzgün çalışma imkanı sunuyor. Nexus 7’nin Full HD ekranı kitap okurken, film izlerken, fotoğraflara bakarken veya web sitelerinde gezinirken kullanıcılarını görsel açıdan fazlasıyla tatmin ediyor.
Google ve ASUS işlemci tarafında da önemli bir değişiklik yaparak NVIDIA yerine Qualcomm’un işlemcisini tercih etmiş. 1.5 GHz dört çekirdekli Snapdragon S4 Pro işlemci her ne kadar zamanının gerisinde kalsa ve 2012’nin ikinci yarısında çıkan amiral gemisi ürünlerin işlemcisi olsa da, Adreno 320 GPU içeren bu yongasetin Nexus 7’de düzgün bir performans sunduğunu söyleyebiliriz. 1 GB yerine 2 GB RAM içeren bu tablet Asphalt 8:Airborne, Badland gibi oyunlarda tatmin edici deneyim sağlıyor, ancak özellikle Asphalt 8’de hareketle kontrollerde tepkiselliğin biraz düşük olduğunu görüyoruz. Grafikler ise gerçekçi ve akıcı görünüyor. Android 4.4 KitKat güncellemesinin gelmesiyle birlikte tabletin performansında da gözle görülür bir artış kaydedildi. Kullanıcı arayüzü içinde gezinme hız kazanırken uygulamalar da çok kısa sürelerde açılıyor. İkinci nesil Nexus 7’nin birinci nesil tablete göre performans artışı sağladığı açıkça belli oluyor.
Nexus 7’nin 16 GB ve 32 GB’lık iki farklı dahili depolama seçeneği bulunuyor. microSD kart yuvasının bulunmadığı bu tablette yer sorunu yaşamamak için 32 GB kapasiteli ürünü tercih etmek yerinde olacaktır. Çünkü bu tabletin multimedya konusunda sunduğu kolaylıkları tattıkça daha fazla video dosyası yüklemek isteyeceksiniz. Ayrıca 5 megapiksel kamerası ve 1080p Full HD video kayıt desteği de 16 GB’lık alanın daha çabuk bitmesine neden olabilir.
Kablosuz bağlantı tarafında Nexus 7 802.11a/b/g/n çift bant Wi-Fi, Bluetooth 4.0 + LE, NFC gibi destekleri içeriyor. Ayrıca SIM kartlı versiyonu HSPA+ ve LTE desteklerini de içeriyor. İvmeölçer, jiroskop, pusula ve yakınlık sensörü de tablette yer alıyor.
Nexus 7’nin içindeki pil, tabletin yüzey alanının daralması ve kalınlığının azalması nedeniyle biraz kapasite azalması geçiriyor. 2012 yılının tabletinin 4325 mAh kapasiteli pili yerine yeni Nexus 7 3950 mAh kapasiteli bir batarya barındırıyor. Bu pil katelog değerlerine göre 9 saate kadar aralıksız aktif kullanım sunuyor. Sadece Wi-Fi özellikli bir tabletin normal yoğunluklu bir kullanımda tek bir şarjla 3-4 güne kadar açık kalabildiğini söyleyebiliriz. Tabii ki, oyun oynama veya film izleme gibi ekranı ve işlemciyi yoğun şekilde meşgul eden işler pilde çalışma süresini biraz daha kısaltacak ve tableti çok daha kısa aralıklarla yeniden şarj etmenizi gerekli kılacaktır. Yeri gelmişken, Nexus 7’nin Qi kablosuz şarj standardını desteklediğini ve kablosuz şarj aksesuarları yardımıyla microUSB portuna herhangi bir kablo bağlanmadan şarj edilebildiğini belirtelim.
Bir tablet için kameranın gerekli olup olmadığı tartışılır, ancak geçen yıl Nexus 7’ye arka kamera eklemeyen Google, bu yıl kararını değiştirmiş ve arkaya da 5 megapiksel kamera yerleştirmiş. Otomatik odak özelliğine sahip olan bu kameranın sunduğu görüntü kalitesi vasatı aşmıyor. Halbuki ASUS’un tabletleri genellikle yüksek fotoğraf kalitesi sunar. Ancak aynı şekilde Google’ın da Nexus cihazlarında kameraların kalitesini pek de önemsemediği gerçek. Her ne olursa olsun, bu tablet kamerasının ihtiyaç duyulduğunda fotoğraf çekimi veya fiziksel belgelerin fotoğraflanması gibi işlerde işe yarayacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. 1080p Full HD video kayıt yeteneği de önemli artılar arasında bulunuyor.
Yazılım
Nexus 7, Android 4.3 Jelly Bean ile yüklü olarak çıkmıştı, ancak geçtiğimiz ayın ortalarında bu tablet Android 4.4 KitKat güncellemesini aldı. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, Android 4.4 KitKat’ın gelmesiyle birlikte Nexus 7 daha da hızlandı. Ayrıca burada belirtilen yeniliklerin tabletlerle ilgili olan kısımlarını da Nexus 7’de görüyoruz.
Android tabletlerde ve akıllı telefonlarda ekran üstü navigasyon kontrolleri özellikle oyunlarda ve tam ekranda açılan diğer uygulamalarda ekran alanının gereksiz yere harcanmasına ve görsel deneyimin azalmasına neden oluyordu. KitKat ile birlikte bu sorun gideriliyor ve uygulama ve oyunlar tam ekranda görüntüleniyor. Navigasyon kontrollerini görüntülemek için parmağınızı ekranın üstünden ortaya doğru sürüklemeniz yeterli oluyor.
Google Cloud Print destekli yazıcı desteği de KitKat ile birlikte Android ekosistemine gelen yenilikler arasında bulunuyor. Tabii ki, Nexus 7 bir Google tableti olunca, bu yenilikten de ilk yararlananlar arasında bu ürün de bulunuyor. Chrome, Quick Office veya Galeri uygulamasında herhangi bir doküman veya fotoğrafı Google Drive’a PDF olarak kaydedebilir veya Google Cloud Print’e kaydettirdiğiniz yazıcı üzerinden, bu yazıcı uzakta da olsa çıktı alabilirsiniz.
Android 4.4 KitKat’ın sunduğu bir başka yenilik de ekranın alt kısmında bulunan navigasyon çubuğunun arka planının şeffaf olacak şekilde ayarlanabilmesi. Ne var ki, Nexus 7’de böyle bir ayar bulunmuyor, navigasyon çubuğu yine siyah renkli arka planla kullanılmaya devam ediliyor.
Android 4.4 KitKat’ın yeniliklerinin dışında, Nexus 7 saf Android arayüzüyle temel Android deneyimini sunuyor. Google Play Store’dan binlerce uygulama veya oyunu indirebilirsiniz. Full HD ekran film keyfi noktasında da büyük avantaj sunuyor. Ancak ses ve video kodlayıcı bakımından eksiksiz bir deneyim için Google Play Store’dan BS Player gibi bir uygulama indirmenizi tavsiye ederiz. Tabletin harici hoparlörünün ses çıkışı da tatmin edici seviyede.
Sonuç
Nexus 7 tablet 229 dolardan başlayan ABD satış fiyatıyla bu ülkede yaşayanlar için makul yollarla yüksek performanslı tablete sahip olma fırsatı sunuyor. Tabii ki, bu ürün Türkiye’ye geldiğinde vergiler ve kur farkı nedeniyle 750-1000 TL arasında bir fiyattan satılacaktır. Ancak bu bandın da böylesine bir tablet için mantıklı olduğunu söyleyebiliriz.
Retina ekranlı iPad mini’nin ayrı bir yeri olabilir, ancak birinci nesil Nexus 7 gibi ikinci nesil tablet de beğenimizi kazanmayı başardı. İncelen ve daralan tasarım ergonomiyi büyük oranda iyileştiriyor, tableti taşımak da kolaylaşıyor. 1920 x 1200 piksel çözünürlüklü IPS ekran ise hem keskin ve kaliteli görüntüler sunuyor, hem de fazla aydınlık ortamlarda bile tableti rahatlıkla kullanma fırsatı sunuyor. Snapdragon S4 Pro işlemcinin modası geçiyor olabilir, ancak Nexus 7’de yeterli bir performans sunuyor. 5 megapiksel kameranın kalitesi çok yüksek değil, ancak bir tablet için yeterli seviyede sayılır.
Bir de Nexus tabletine sahip olmanın getirdiği avantaj var. Bildiğiniz gibi Google Android güncellemelerini en kısa zamanda ve ilk önce Nexus markalı ürünler için sunuyor. Örneğin Android 4.4 KitKat, yayınlandıktan sonra 2-3 hafta içinde birinci ve ikinci nesil Nexus 7’nin de aralarında bulunduğu Nexus ürünlerine geldi. Nexus 7 bundan sonraki 1.5 yıllık süre boyunca çıkacak tüm Android sürüm güncellemelerini ilk alanlar arasında bulunacaktır.