BilimTeknoloji

Neuralink’in beyin çipi ikinci kez bir insana yerleştirildi

neuralink beyin çipi

Neuralink beyin çipini ikinci kez bir insanın beynine sorunsuz şekilde yerleştirmeyi başardı. Konuyla ilgili açıklama, Elon Musk tarafından podcast sunucusu Lex Friedman’a yapıldı. Reuters’in haberine göre, ameliyatın yeri ve hastanın adı konusunda bilgi verilmedi.

Musk, ikinci hastanın beynine yerleştirilen 1.024 elektrottan 400’ünün çalıştığını söyledi ve şu ifadeleri kullandı: “Uğursuzluk getirmek istemiyorum ama çok iyi gidiyor gibi görünüyor. Çok fazla sinyal var, çok fazla elektrot var. Çok iyi çalışıyor.”

Cihaz, omurilik yaralanması olan hastaların yalnızca düşüncelerini kullanarak video oyunları oynamalarına, internet kullanmalarına ve elektronik cihazları kontrol etmelerine olanak sağlıyor. Şirket, mayıs ayında ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) onayının ardından denemelerde “ikinci katılımcı için başvuruları kabul ettiğini” duyurmuştu.

İlk Neuralink implant hastası Nolan Arbaugh, ameliyatı “çok kolay” olarak nitelemişti. Şirket, düzenlediği bir demoda Arbaugh’un dizüstü bilgisayar ekranında imleci nasıl hareket ettirebildiğini, ekrandaki müzik cihazını nasıl durdurabildiğini, satranç ve Civilization VI oynayabildiğini göstermişti.

Arbaugh da Musk ile birlikte Friedman’ın podcast’ine katıldı ve implantın bilgisayar ekranındaki her şeyi düşünerek gerçekleştirmesine olanak tanıdığını ve böylece bakıcılara olan bağımlılığını azalttığını söyledi.

Ancak, ameliyatından kısa bir süre sonra elektrotların bir kısmı beyninden geri çekildiğinde sorunlar ortaya çıktı. Sorun daha sonra algoritmayı implantları daha hassas hale getirmek için değiştirerek kısmen düzeltildi. Neuralink, FDA’e ikinci bir prosedürde implantın ipliklerini hastanın beynine daha derin yerleştireceğini ve Arbaugh’un durumunda olduğu kadar hareket etmelerini önleyeceğini söyledi.

Neuralink 1000’den fazla gönüllüye sahip

Neuralink daha önce implantını şempanzeler de dahil olmak üzere hayvanlarda test etti ve bu test uygulamalarından bazıları federal soruşturmaların konusu oldu. Bu sorunlara rağmen şirket, ikinci cerrahi denemesi için 1.000’den fazla gönüllüsü olduğunu söyledi. Musk, Neuralink’in çiplerini 2024’ün sonuna kadar sekiz hastaya daha yerleştirmesini beklediğini söyledi.