Netflix izleyici sayısı ölçümü konusunda uyguladığı yaklaşım konusunda daha şeffaf bir yaklaşım izlemeye başladı. Şirket tarafından İngiliz parlamentosuna gönderilen mektupta, izleyici sayısı ölçümü yaparken “başlayanlar”, “izleyiciler” ve “bitirenler” olmak üzere üç farklı kriterin dikkate alındığı belirtildi.
Bu üç kriterin Netflix’in reytingler ve geçmiş raporlar doğrultusunda yürüttüğü değerlendirme sürecine katkıda bulunduğu ifade edildi. Şirketin bu kriterleri ve diğer verileri yapımcılar ve yönetmenlerle birlikte değerlendirerek bir dizi veya filmin sözleşmesine uzatmaya karar verdiği belirtildi. Netflix’in İngiliz parlamentosuna gönderdiği mektupta, özellikle “başlayanlar” ve “bitirenler” kriterlerinin kreatif iş ortaklarına daha geniş bir perspektif sunduğu ifade edildi.
Netflix’e göre “başlayanlar” grubunu “bir filmin iki dakikasını veya bir dizinin bir bölümünü” izleyenler oluşturuyor. “Bitirenler” grubunda ise “bir filmin yüzde 90’ını veya bir dizinin bir sezonunu” izleyenler yer alıyor. İngiliz parlamentosuna gönderilen mektupta bu iki kriter doğrultusunda toplanan bilgilerin yapımcı ve yönetmenlerle paylaşıldığı belirtildi. Bu sayede kreatif iş ortaklarının içeriklerinin izleyici etkileşimi konusunda daha somut fikirlere sahip olduğu ifade edildi.
Bu verileri ilk olarak içeriğin yayınlanmasından sonraki 7 gün için ölçen Netflix, daha sonraki ölçümü ise 28 günün ardından yapıyor. Daha genel bir veri olan “izleyiciler” grubu ise çeyrek raporlarında hisse sahiplerine ve kamuoyuna duyuruluyor. Netflix’e göre, bir filmin yüzde 70’ini veya bir dizinin bir bölümünü izleyenler izleyici olarak kabul ediliyor. Şirket mektubunda iş ortaklarından gelen geri bildirimler doğrultusunda bu verileri Avrupa ve Kuzey Amerika dışında da paylaşabileceğini belirtti.
Netflix izleyici sayısı ölçümü konusunda sözünü tutuyor
Bu izleyici sayıları, tıpkı televizyonlardaki reytingler gibi, yapımcılar adına büyük önem taşıyor. Netflix, geleneksel reyting sisteminin yerine bir verimlilik ölçümüyle dizilerin sözleşmesini yenilemeye karar veriyor. Şirket bu ölçümü yaparken içeriğin maliyetini ve platforma yeni abone kazandırma potansiyelini de hesaba katıyor.
Netflix izleyici sayısı ölçümü kriterleri konusunda fazla şeffaf davranmadığı için bazı yapımcıların tepkisini çekmişti. Özellikle programları iptal edilen veya sözleşmesi yenilenmeyen yapımcıların dile getirdiği eleştirileri kabul eden şirket, bu konuda daha şeffaf hareket etme sözü vermişti. İngiliz parlamentosuna gönderilen mektup, bu sözün yerine getirilmesi konusunda atılan bir adım olarak değerlendirilebilir.