Netflix şimdiye kadar deneysel programlar ve ilginç yerlerde, farklı kostümlerle çekilen diziler için büyük paralar harcamaktan geri durmamıştı. Ancak son zamanlarda mali konularda biraz daha dikkatli bir yaklaşım içine giren şirket, orijinal içerikler için para saçma devrine de nokta koymuşa benziyor.
Söz konusu iddiayı, The Information gündeme taşıdı. Çevrimiçi içerik servisi pazarında Netflix’in karşısına önümüzdeki dönemde oldukça güçlü rakipler çıkacak. Disney, Apple, NBCUniversal ve Warner Media, bu pazara girmeye hazırlanıyor. Rekabetin kızışması nedeniyle mali disiplini sıkılaştırması beklenen Netflix’in gelecek yapımlarda bütçe konusunda daha dikkatli davranacağı söyleniyor.
The Information’ın haberine göre; Netflix’in içerik şefi Ted Sarandos, geçtiğimiz ayın başlarında televizyon ve sinema dünyasının önemli yöneticileriyle bir araya geldi. Sarandos, bu toplantıda şirketinin büyük bütçeli içerikler konusunda daha seçici davranacağını açıkladı. Bu da bundan böyle Netflix’in büyük bütçeli yapımları değerlendirirken önceliğinin izleyici sayıları olacağı anlamına geliyor. Eleştirmenlerden yüksek not almak veya Netflix’e prestij kazandırmak, bundan böyle bir yapımın devam edebilmesi için yeterli olmayacak.
Şirketin kararı, gelecekte “Triple Frontier” gibi sürprizlerle karşı karşıya kalmak istemediğini gösteriyor. Başrolünü Ben Affleck’in üstlendiği Triple Frontier, geçtiğimiz mart ayında Netflix’te izleyicilerle buluşmuştu. 115 milyon dolara mal olan film, şirketin beklediği etkiyi yaratamamıştı.
Netflix’in kesenin ağzını sıkması, şirketin sıkıntıda olduğu anlamına gelmiyor. Şirket, Roma gibi filmler ve The Crown gibi diziler sayesinde Oscar ve Emmy gibi prestijli ödülleri kazanabileceğini göstermişti. Netflix söz konusu yapımlar için büyük paralar harcamaktan kaçınmamıştı. Bu başarılı yapımların yanında The Get Down ve Marco Polo gibi büyük bütçeli ama ilgi görmeyen içerikler de şirketin portföyünde yer alıyor. Kısacası çok para harcamanın Netflix’e her zaman başarı getirmediği söylenebilir.
Netflix, 2019’da orijinal içerikler için 15 milyar dolar bütçe ayırmıştı. Kısacası şirketin parasal anlamda bir sıkıntısı bulunmuyor. Şirketin içerik başarısını öngörme konusundaki gelişimi, büyük bütçeyi bir zorunluluk olmaktan çıkarmışa benziyor. Bu yaklaşımın Netflix için nasıl bir sonuç vereceği ise zamanla anlaşılacak.