Eğlence

Netflix, oyun yayınlamadan AAA oyun stüdyosunu kapattı

netflix games

Netflix’in oyun sektörüne yaptığı atılımda ilk çatlaklar ortaya çıkmaya başladı. İlk olarak Game File tarafından paylaşılan ve ardından Netflix tarafından doğrulanan habere göre, şirket sessizce AAA oyun geliştiren bir stüdyosunu kapattı. Bu kapanış, Netflix’in üç yıl önce oyun dünyasına giriş yapmasından bu yana yaşanan ilk stüdyo kapanışı olarak kayıtlara geçti.

Game File’ın haberine göre kapatılan stüdyonun adı “Blue” idi. 2022 yılında Netflix, Overwatch’ın eski baş yapımcısı Chacko Sonny’i bu stüdyonun başına getirdiğini duyurmuştu. Blue, o tarihten itibaren Halo ve God of War gibi öne çıkan oyun serilerinde çalışmış deneyimli oyun geliştiricilerini ekibine dahil etmişti. İddialara göre, stüdyo orijinal bir fikri mülkiyet (IP) üzerinden çok platformlu bir AAA oyun geliştiriyordu, ancak oyun daha duyurulmadan ya da piyasaya sürülmeden stüdyonun kapısına kilit vuruldu.

Netflix, 2021 yılında başlattığı oyun girişimiyle o zamandan beri platformunda sürekli olarak yeni oyunlar yayınlıyor. Başlangıçta, daha çok hiper-gündelik mobil oyunlar sunan platform, zamanla Grand Theft Auto ve Hades gibi ikonik oyunların mobil platforma özel sürümleri ve Cozy Grove: Camp Spirit ve Oxenfree II: Lost Signals gibi Netflix bünyesinde geliştirilen orijinal oyunlarla içeriğini genişletti.

Netflix AAA oyun projelerini gözden geçiriyor olabilir

Netflix’in oyun stratejisinin önemli bir ayağını da yeni stüdyolar kurmak ve mevcut stüdyoları satın almak oluşturdu. Helsinki’de kurulan bir mobil oyun stüdyosu, Güney Kaliforniya’da yeni bir stüdyo ve Cozy Grove’un geliştiricisi Spry Fox, Netflix’in oyun portföyüne kattığı son stüdyolardan bazılarıydı. Ancak, Blue stüdyosunun kapatılması, Netflix’in büyüme trendini durdurduğuna ve büyük bütçeli AAA oyun projelerine yönelik planlarını gözden geçirdiğine işaret ediyor olabilir.

N

Bu gelişmeler, Netflix’in oyun sektöründe nasıl bir yol izleyeceği konusundaki belirsizlikleri artırıyor. Platformun büyüme stratejisinde bu kapatmanın bir sapma mı yoksa daha büyük bir stratejik değişimin habercisi mi olduğu zamanla netleşecek. Şirketin, mevcut stüdyoları ve projeleriyle oyun dünyasında nasıl bir yol alacağı merak konusu. Oyun severler, Netflix’in bundan sonraki adımlarını yakından takip ediyor.