Teknoloji

Netbook üzerinde Windows 8 Ön Gösterim Sürümü deneyimi – Galeri & Video

windows-8-netbook-on-izleme-00045

Microsoft, Build 2011 konferansında gelecek nesil işletim sistemi Windows 8’e ait detayları katılımcılarla paylaştı. Windows 8’in kitlelerle ilk resmi tanışması sayılan bu etkinliğin ardından işletim sisteminin geliştirici ön izleme sürümü internet üzerinden yayınlandı. Windows 8’i merak edip test etmek isteyen herkes kurulum dosyasını cihazına indirip bir DVD’ye yazdırdıktan sonra kurulum işlemini gerçekleştirebilir.

Microsoft Windows 8’in eski netbook’larda bile rahatlıkla kullanılabileceğini iddia ediyordu. Biz de bu iddiayı test etmek amacıyla elimizde bulunan 2008 model ASUS Eee PC 1000H’ye Windows 8 ön gösterim sürümünü kurmaya karar verdik. Kurulum dosyasına talep fazla olduğu için indirme girişimlerimiz birkaç kez yarım kaldı. Yine de, 2.8 GB büyüklüğündeki 32-bit Windows 8 x86 sürümünün kurulum CD imajını başarıyla indirip bir DVD’ye aktardık.

Video: ASUS Eee PC 1000H üzerinde Windows 8 Geliştirici Ön İzleme sürümü

Harici DVD sürücünün yardımıyla ASUS Eee PC 1000H netbook’a Windows 8 kurulumunu gerçekleştirdik. Kurulum işleminin yarım saate kadar bittiğini söyleyebiliriz. Sonrasında 2-3 dakikalık kısa bir kurulum bölümü var. Hazırlamış olduğumuz videoda göreceğiniz üzere bilgisayar adı, kablosuz ağ kurulumu ve Windows hesap bilgilerinin girilmesi gibi ön ayarlar yapıldıktan sonra sistem ayarları sonlandırıyor ve masaüstünü hazırlamaya girişiyor. Eee PC 1000 H gibi bir bilgisayarla bile bu işlemler beş dakikadan biraz daha fazla sürede gerçekleşti.

Eski model bir netbook’ta bile hızlı şekilde başlatılan Windows 8’in bu ön gösterim sürümü bazı eksiklik ve sorunları barındırıyor. Örneğin, kablosuz ağa bağlanma işlemi başarılı olsa bile bu kablosuz ağ üzerinden internet bağlantısı gerçekleşmiyor. Her seferinde sorun giderme aracını çalıştırıp internet bağlantısını onarmak ve çalışır hâle getirmek gerekiyor. Öte yandan ekran çözünürlüğü 800 x 600’e kısıtlanmış durumda. Değiştirmek mümkün değil. Bu nedenle Metro arayüzünü kullanmak çok da mümkün olmuyor. Her ne kadar Metro tarzı başlangıç ekranını düzgün şekilde görüntüleyip burada gezinebilsek de, denetim masası, Windows gezgini ve masaüstü kısayollarının dışında kalan uygulamaların çalışması mümkün olmadı. Bunda söz konusu çözünürlüğün desteklenmiyor oluşunun büyük rolü var.

Yine de, Windows 8’in Metro tarzı başlangıç arayüzünün oldukça çekici olduğunu söyleyebiliriz. Döşeme olarak adlandırabileceğimiz kısayollar sürükle bırak yöntemiyle ekranın başka taraflarına veya farklı ekranlara taşınabiliyor. Döşemenin boyutunu değiştirmek, giriş ekranından kaldırmak veya ekrana sabitlemek de mümkün kılınmış. Denetim masası hem Metro hem de geleneksel tarzda kullanıcılara sunuluyor. Metro arayüzünde temel kontroller yer alırken geleneksel tarzda gelişmiş ayar mekanizmaları da saklı. Windows Gezgini de Microsoft Office’ten alıştığımız bir arayüzle, sekmeli yapıda geliyor. Sekmeler ise kullanımı kolaylaştıracak çeşitli kontrolleri bünyesinde barındırıyor.

Windows 8’de Metro ve geleneksel olmak üzere iki farklı arayüz var, ancak masaüstü veya dizüstü bilgisayarlara özel versiyonlarda bunlar iç içe geçecek gibi görünüyor. Örneğin, kablosuz ağ ayarlarının yapıldığı ekranda Metro tarzı bir görünüm söz konusu. Benzer şekilde fare imlecini “Başlat” ikonunun bulunduğu köşeye doğru götürdüğünüzde saat, tarih, kablosuz ağ durumu gibi bilgileri gösteren bir kutucuk çıkıyor. Ayrıca ayarlar, cihazlar, paylaş ve arama işlevlerini açmayı sağlayan kısayollar da beliriyor. Metro tarzı başlangıç ekranıyla geleneksel masaüstü arasında geçiş ise fare imlecini ekranın sol kenarına götürmekle gerçekleştiriliyor. Bunu yaptığınızda diğer ekranın küçük resminin belirdiğini farkedeceksiniz. Bu küçük resme tıkladığınızda arayüzler arasında geçişi gerçekleştirmiş olacaksınız.

Windows 8’de Internet Explorer 10’un ön gösterim sürümü geliyor. Masaüstü tarafındaki IE10’da fazla bir değişiklik göremedik. Esas farklılığın Metro tarafında olduğu biliniyor. Ancak sistem kısıtlamalarından dolayı Metro tarzı başlangıç ekranı tarafındaki uygulamaları açmak mümkün olmadı.

Her ne kadar sorunlar ve eksiklikler olsa da, Windows 8’in bu ön gösterim sürümü gelecekte bizi nelerin beklediğini göstermek konusunda amacına ulaşıyor. Önümüzdeki ocak ayında, CES 2012 zamanında yayınlanacağı tahmin edilen beta sürümünde şu anda gördüğümüz eksikliklerin de çoğunun giderileceğini tahmin ediyoruz. Eğer boşta duran bir bilgisayarınız varsa ve bu bilgisayar sistem gereksinimlerini karşılıyorsa, Windows 8’in ön izleme sürümünü indirip kendiniz de deneyimleyebilirsiniz. Ancak kullandığınız ana bilgisayarın işletim sistemini şimdilik olduğu gibi bırakmakta fayda var.

Galeri: ASUS Eee PC 1000H üzerinde Windows 8 Geliştirici Ön İzleme sürümü
[nggallery id=675]