Silikon Vadisi’nin zenginlerinin abartılı ve ütopik planları, zaman zaman gündeme geliyor. Bu planların bazıları kısmen de olsa hayata geçerken, büyük kısmı gerçekliğin sınırlarına takılıyor. Ancak ütopik fikirler konusunda petrol zenginleri çizgiyi çok daha ileriye taşımaya hazır görünüyor. The Wall Street Journal‘da yayınlanan bir haber, Suudi Arabistan’ın “Neom” isimli yeni mega şehir projesi hakkında ilk bilgileri veriyor.
Neom’a dair ilk detaylar, okuyanlarda karmaşık hisler uyandırıyor. Yapay zekâlı sokak kameraları distopik bir portre çizerken, robot dinozorlardan oluşan tema parkı ise çocuksu bir hava uyandırıyor. The Wall Street Journal’ın haberinde dikkat çeken diğer detaylar ise şu şekilde sıralanıyor:
- Bulut tohumlama: Neom, deniz kıyısında ve etrafı çöllerle çevrili bir alanda inşa edilecek. Bu ortamda rahatlıkla yaşanabilmesi için bulut tohumlama ile yağmur yağdırılabileceği belirtiliyor.
- Gözetleme: Şehrin her yerinde yüz tanıma yeteneğine sahip güvenlik kameraları bulunacak ve drone’lar uçacak.
- Genetik mühendislik: Neom’da bir tür genetik modifikasyon projesi de uygulamada olacak. The Wall Street Journal’ın haberine göre; Japon teknoloji şirketi Softbank, şehirde genetik mutasyonla insanın gücünü ve zekâsını geliştirecek yeni bir yaşam yöntemi yaratmak için çalışacak.
- Uçan taksiler: Bölgenin valisi Prens Fahd bin Sultan’ın bir planlama toplantısında “Yol veya kaldırım istemiyorum. 2030’da uçan arabalara sahip olacağız!” dediği iddia ediliyor. Bir diğer planlama belgesinde ise şehirde otomobil sürmenin tamamen eğlenceye yönelik bir aktivite olacağı belirtiliyor.
- Sahte Ay: Bu konudaki bilgiler oldukça sınırlı. Ancak şehirde sahte bir Ay’ın bulunmasının da sunulan teklifler arasında olduğu iddia ediliyor. Bunun nasıl gerçekleşeceği konusunda ise şimdiden bir şey söylemek mümkün değil. Ancak akıllara gelen ilk seçenek, uzayın canlı görüntülerinin drone’lar ile yansıtılmasıyla birlikte Ay’ın oluşturulması oluyor.
Suudi Arabistan Neom ile neyi amaçlıyor?
Neom için ilk duyuru, 2017’de yapılmıştı. Suudi Arabistan’ın Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, dünyadaki en büyük yetenekleri şehirde buluşturmayı istediklerini dile getirmişti. Dile getirilen hedef oldukça idealist görünse de, asıl amacın Suudi Arabistan’ın ekonomisini petrol bağımlılığından uzaklaştırmak olduğunu anlamak çok zor değil.