Bugün Türkiye saatiyle 23.00’te, NASA’nın insansız InSight aracı Mars’ın ince atmosferine hipersonik bir hızla girecek ve daha sonra yavaşlayarak gezegenin yüzeyine inişini gerçekleştirecek. NASA’nın belirttiğine göre, bu şekilde bir sürece sahip olan iniş görevlerinde başarı oranı sadece yüzde 40. Bu da oldukça heyecanlı dakikaların yaşanacağı anlamına geliyor.
InSight adı Türkçeye “Sismik Araştırmalar, Jeodezi ve Isı Aktarımı Kullanımlı Dahili Keşif” şeklinde çevirebileceğimiz terimin kısaltmasına karşılık geliyor. Adından da anlaşılacağı üzere, iniş yapacak araç jeolojik araştırmalar gerçekleştirecek ve bilim insanlarına gezegenin çekirdeğinden kabuğuna nasıl yapıda olduğunu anlamalarında yardımcı olmaya çalışacak. Yapılacak çalışmaların arasında gezegensel sıcaklıkların tespit edilmesi, gezegenin hangi çeşit kaya katmanlarından oluştuğunun araştırılması ve radyo dalgalarının yardımıyla Mars’ın ekseni üzerine veri oluşturulması da bulunuyor.
Eğer her şey düzgün şekilde ilerlerse, uzay aracı gezegenin ekvatoru Elysium Planitia’nın kuzeyine inişini gerçekleştirecek.
Toplanacak verinin Mars’ın daha iyi şekilde anlaşılmasına katkıda bulunacak olmasıyla birlikte, bizim gezegenimiz hakkında da ipuçları sunması umuluyor. Ne de olsa benzer şekilde kayalık yapıdaki iki gezegen birbirinden farklı şekilde gelişmemiştir. InSight’ın baş bilim insanı Bruce Banerdt konuyla ilgili basın açıklamasında, gezegenlerin nasıl evrildiğiyle ilgili küçük detaylar; Dünya, Venüs ve Mars gibi gezegenler arasındaki büyük farklara temel oluşturabiliyor.