NASA Voyager 2 uzay aracıyla yeniden iletişim kurmaya çalışıyor. ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi, yanlış bir sinyal nedeniyle kaybettiği milyarlarca kilometre uzaklıktaki uzay aracından gelecek bir sinyali yakalayabilmeyi umut ediyor.
Yıldızlararası uzayın derinliklerinde her zamankinden daha uzaklara savrulan Voyager 2 ile iletişim uçuş kontrolörlerinin bir haftadan daha uzun bir süre önce gönderdiği yanlış komut yüzünden kopmuştu. Bu yanlış komut, Voyager 2’nin antenini Dünya’dan uzaklaştırdı. Uzay aracının antenindeki kayma sadece yüzde 2 oranında olsa da, bu da iletişimi kesmeye yetti.
Düşük bir ihtimal gibi görünse de, NASA uzay aracıyla yeniden iletişim kurmak için inancını yitirmiş değil. Yapılan açıklamada, Avustralya’nın başkenti Canberra’daki dev bir çanak antenin 19 milyar kilometreden daha uzakta olduğu tahmin edilen Voyager 2’den başıboş bir sinyali arayacağı belirtildi. O kadar uzaktan gelen bir sinyalin Dünya’ya erişmesi 18 saatten daha uzun sürüyor.
NASA Voyager 2’yi 1977’yi fırlatmıştı
Voyager 2, dış güneş sisteminin yanı sıra Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün’ü incelemek için 1977’de Florida’dan fırlatılmıştı. Voyager 1’den sadece iki hafta önce uzaya gönderilen Voyager 2, 2018’de yıldızlararası uzaya girmişti. Uzay aracı, Uranüs ve Jüpiter’de de bir dizi yeni ay keşfetmişti.
NASA’nın Voyager görevlerini yöneten Jet Propulsion Laboratuvarı’na göre, önümüzdeki hafta, NASA’nın Derin Uzay Ağı’nın bir parçası olan Canberra anteni, hedefine ulaşması umuduyla Voyager 2’nin çevresini de doğru komutla bombalayacak. Aksi takdirde, NASA’nın otomatik bir uzay aracı sıfırlaması için ekim ayına kadar beklemesi gerekecek.
NASA Voyager 2 ile temas kuramasa da, Voyager 1 ile iletişimi hâlâ devam ediyor. Neredeyse 24 milyar kilometre uzaklıktaki Voyager 1, insanlığın en uzaktaki uzay aracı olma özelliğini taşıyor.