Teknoloji

NASA Voyager 2 ile yeniden iletişim kurmayı başardı

nasa voyager 2

NASA Voyager 2 uzay aracı ile gergin geçen iki haftanın ardından yeniden iletişim kurabildi. 21 Temmuz’da hatalı gönderilen komutların sonucunda Voyager 2 Dünya’dan 2 derece uzaklaşmış ve bunun sonucunda uzay aracıyla iletişim kesilmişti.

Voyager 2, 15 Ekim’de kendi yönünü otomatik olarak sıfırlayacak şekilde ayarlanmış olsa da, NASA’daki bilim insanları uzay aracının hâlâ çalışmaya devam edip etmediğini öğrenmek için bu tarihe kadar sabredemedi. 1977’de uzaya fırlatılan Voyager 2, yıldızlararası uzaydan Dünya’ya bilgi gönderebilen iki araçtan biri olduğu için büyük önem taşıyor.

21 Temmuz’un ardından birkaç gün boyunca NASA, uzay aracının ne durumda olduğundan habersiz durumdaydı. Geçtiğimiz hafta Derin Uzay Ağı’nın parçası olan yeryüzü antenleri uzay aracından bir taşıyıcı sinyali yakalamayı başardı. NASA yakalanan bu sinyalin herhangi bir bilgi aktarmak için çok zayıf olduğunu açıklasa da, Voyager 2’nin hâlâ çalıştığını ve yörüngesini değiştirmediğini göstermek için yeterli olmuştu.

Ekim ayına kadar beklemek yerine harekete geçen Voyager’ın yer ekibi, uzay aracına Derin Uzay Ağı’ndan yararlanarak neredeyse 20 milyar kilometre uzaklıktan “bağırarak” antenini Dünya’ya döndürmesi için komut verdi. Bütün bu sürecin dış uzayın ne kadar büyük olduğunun bir göstergesi olduğu söylenebilir. Zira NASA’nın sinyalinin Voyager 2’ye ulaşması 18,5 saat ve Voyager 2’nin bu sinyali aldığını gösteren bilim ve telemetri verilerinin Dünya’ya ulaşması da yine 18,5 saat sürdü.

NASA Voyager 2 ile daha önce de sorun yaşamıştı

NASA Voyager 2 uzay aracıyla geçmişte de sorunlar yaşamıştı. Uzay aracı 2020’de elektrik muhafazası için bilimsel ekipmanlarını kapatan sistemi düşürmüş ve bunun üzerine milyarlarca kilometre uzaktan teknik destek sağlanmıştı. 2018’de Güneş’in plazma balonundan çıkan Voyager 2, dış uzaya geçmiş ve Voyager 1’in ardından bunu yapan ikinci uzay aracı olmuştu. NASA, bu iki uzay aracının 2036’ya kadar Derin Uzay Ağı ile bağlantıda kalmasını öngörse de, veri akışının 2025 itibarıyla kesilmesini bekliyor.