NASA, Bulut ve Dünya’nın Radyant Enerjisi Sistemi (CERES) tarafından toplanan verilerin doğruluğunu görmek için ilginç bir strateji uyguluyor. Uzay ajansı, pek de adeti olmayan bir şekilde, insanlardan yardım istiyor. NASA veri doğrulaması yapabilmek için “yurttaş araştırmacılardan” yeryüzünden çektikleri bulut fotoğraflarını kendisine göndermelerini talep ediyor.
Dünya’nın ikliminin araştırılması amacıyla hazırlanan CERES projesinde bulutların iklim değişikliğindeki rolü de mercek altına alınıyor. NASA elindeki araçların uzaydan Dünya’ya bakarken bulutlar ve diğer nesneler arasındaki farkı her zaman algılayamadığına dikkat çekti. Örneğin, tek başına duran, ince ve küçük bir bulut ile dağların üzerindeki kar örtüsünü ayırmak zor olabiliyor. Gözlemlenen iki unsurun da yüksek rakımlarda olması ayrımı daha da zor hâle getirebiliyor.
İnsanlar tarafından yeryüzünden çekilen fotoğrafları uydu görüntüleriyle karşılaştıracak olan NASA, böylelikle elindeki araçların bulutları doğru biçimde tespit edip etmediğini algılamış olacak. NASA’nın GLOBE bulut ekibinin yöneticisi Marilé Colón Robles, yeryüzünden çekilen fotoğraflardan yardım almanın kendilerine uydu görüntülerini anlama konusunda önemli bir katkı sağladığını belirtti.
NASA veri doğrulaması için bulut fotoğraflarını GLOBE Observer adını taşıyan uygulaması üzerinden topluyor. Hem iOS hem de Android’de bulunan uygulama aracılığıyla NASA’ya 15 Nisan tarihine kadar günde 10 fotoğraf gönderilebilecek.