Teknoloji

NASA ve Avrupa Uzay Ajansı Güneş’in kutuplarını inceleyecek

nasa esa solar orbiter

NASA ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Güneş’in kutuplarını inceleyecek yeni bir uzay aracını uzaya göndermek için birlikte çalışıyor. Söz konusu uzay aracı “Solar Orbiter” adını taşıyacak.

Solar Orbiter’ın duyurusunu geçtiğimiz pazartesi günü yapan uzay ajansları, projeyle Güneş’in kuzey ve güney kutularının ilk kez fotoğraflanmasının amaçlandığını belirtti. Eğer her şey yolunda giderse, Solar Orbiter önümüzdeki ay ABD’nin Florida eyaletinden gökyüzüne fırlatılacak.

NASA’nın verdiği bilgiye göre, Solar Orbiter Güneş’in kutuplarını inceleyen ilk uzay aracı olacak. Uzay aracı, 7 Şubat’ta ABD’nin Florida Eyaleti’ndeki Cape Canaveral Hava Kuvvetleri Üssü’nden Atlas V roketiyle birlikte fırlatılacak. Solar Orbiter’ın Güneş’in ekliptik düzleminden çıkarılması için Dünya ve Venüs’ün yer çekiminden yararlanacak.

Şimdiye kadar Güneş’e gönderilen uzay araçları, genellikle ekliptik düzlemin içinde veya bu düzleme çok yakın şekilde faaliyet göstermişti. Ekliptik düzlemden çıkılması sayesinde uzay araştırmacılarının Güneş’e tepeden bakması mümkün hâle gelecek.

Güneş’in kutupları, astronotları ve GPS sistemlerini etkileyen uzay fırtınalarının tespitinde önemli bir rol oynuyor. NASA’nın verdiği bilgiye göre, bu tespitler ekliptik düzlemden yapıldığı için fırtınalara hazırlıkta kullanılan veriler yeterince net görünmüyor. Bu da uzaydaki hava durumu için yapılan tahminlerin doğruluğunu azaltıyor.

NASA ve ESA, daha önce de Güneş’in kutuplarını incelemek için bir işbirliğine gitmişti. İki ajans tarafından 1990’da uzaya gönderilen Ulysses isimli uzay aracı, Güneş’in üstünden üç başarılı geçiş yapmıştı. Ulysses, şimdiye kadar Güneş’in kutuplarının üstünden geçen tek uzay aracı konumunda. Ancak Solar Orbiter, hem Güneş’e olan yakınlığı hem de taşıdığı yük miktarıyla Ulysses’ten çok daha ileri bir noktada bulunacak.