Uluslararası Uzay İstasyonu‘nda görev yapan astronotların mikro yer çekiminde uzun görevlere dayanabilmeleri için yoğun şekilde egzersiz yapmaları ve beslenme alışkanlıklarını değiştirmeleri gerekiyor. ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA), bu değişime gerek bırakmayacak başka bir yöntem oluşturmayı amaçlıyor. İki kurum bunun için yapay yer çekiminden yararlanmayı planlıyor.
Almanya Uzay Merkezi’ndeki gönüllüler, bugünden itibaren yatakta 60 gün geçirecek ve yataktaki eğimle kan başlarından aşağıya doğru gönderilecek. Test kapsamında gönüllüler içinden seçilen bir grup ise kısa kollu santrifüj ile döndürülecek ve kanın tekrar ayaklarına gitmesi sağlanacak.
Bilim insanları merkezkaç kuvvetinin yoğunluğunu ayarlayabilse de, bu yöntemin astronotların işine yarayacak şekilde düzenlenip düzenlenemeyeceği belirsizliğini koruyor. Yapılacak deney de kasların zayıflamasını engellemek adına hangi yer çekimi etkilerinden yararlanılabileceğinin belirlenmesi açısından büyük önem taşıyor.
NASA ve ESA tarafından gerçekleştirilecek bu test, Mars gibi uzak hedeflere yapılacak yolculukların başarıya ulaşması için önem taşıyor. Uzayda uzun süre geçirecek kişiler için uygun sağlık koşullarının sağlanması, yolculukların en önemli kriterleri arasında bulunuyor.