NASA gezegen koruma görevi çerçevesinde bir uzay aracını Dimorphos adını taşıyan bir asteroide çarptırdı. Söz konusu görev, uzay aracını gök cismine çarptırarak yönünü değiştirmeyi hedefliyordu.
Double Asteroid Redirection Test (Çifte Asteroid Yeniden Yönlendirme Testi) veya kısaltmasıyla DART olarak bilinen proje kapsamında NASA’nın uzay aracı 161,5 metre genişliğindeki zararsız Dimorphos isimli asteroide çarptırıldı. Bu yöntemle günün birinde Dünya’ya çarpabilecek bir görk cisminin de yönünün değiştirilmesi hedefleniyor.
Dünyadan yaklaşık 11.2 milyon kilometre uzakta gerçekleşen çarpışma, uzay aracının kamerasıyla kaydedildi. Çarpışmanın etkisinin ise saniyede yaklaşık 6500 kilometre olduğu belirtildi. Çarpışmanın ardından uzay aracından gelen görüntüler doğal olarak kesildi.
IMPACT SUCCESS! Watch from #DARTMIssion’s DRACO Camera, as the vending machine-sized spacecraft successfully collides with asteroid Dimorphos, which is the size of a football stadium and poses no threat to Earth. pic.twitter.com/7bXipPkjWD
— NASA (@NASA) September 26, 2022
Gökbilimciler şimdi teleskoplarla Dimorphos’u uzaktan takip ederek çarpışmanın asteroidin rotasını değiştirip değiştirmediğini saptamaya çalışacak. Eğer rota değiştiyse, bu Dünya’nın gök cisimlerine karşı korunması konusunda etkili bir yöntem olacak.
Çarpışmanın doğrulanmasının ardından NASA’nın canlı yayınında yapılan yorumda da insanlık için yeni bir dönemin başladığı belirtildi. Bu dönemde insanlığın kendisini büyük zararlara yol açabilecek çarpışmalara karşı koruyabileceği ifade edildi. DART’ın çarpışma öncesi üzerinden çıkarttığı kamera tarafından kaydedilen görüntülerin de önümüzdeki dönemde Dünya’ya ulaşması ve paylaşılması bekleniyor.