Teknoloji

NASA: Rusya’yı vuran meteor patlaması 100 yılı aşkın bir süredir yaşananların içinde en büyüğü

Geçtiğimiz hafta atmosfere giren ve Rusya’nın Çelyabinsk kentinde patlayan meteora ilişkin yeni bilgiler gelmeye devam ediyor. NASA’dan yapılan açıklamada söz konusu patlamanın 100 yılı aşkın bir süredir yaşanan meteor patlamaları içinde en büyüğü olduğu belirtildi. Meteorun asıl ağırlığının 10 bin tona yakın olduğu düşünülüyor. Patlama sırasında bölgede açığa çıkan enerjinin ise 500 kiloton olduğu ifade edildi. The Wall Street Journal bunun 1945’te Hiroşima’ya atom bombası atılması sonucu ortaya çıkan enerjinin 30 katından fazla olduğuna dikkat çekti. Bundan önceki en büyük meteor etkisi 1908’de Rusya’nın Sibirya bölgesindeki Tunguska şehrinde görülmüştü.

rusya-meteor-150213

The Voice of Russia yaralananların sayısını 1200 olarak açıklarken, olayda hasar gören bina sayısını 3 bin 724 olarak verdi. Patlamada 200 bin metrekarelik camın tuzla buz olduğu belirtilirken, maddi hasarın 1 milyar ruble (58.5 milyon TL) olduğu ifade edildi. NASA’nın Dünyaya Yakın Nesneler Programı Ofisi’nden Paul Chodas yaptığı açıklamada bu şiddette bir olayın 100 yılda bir gerçekleşir cinsten olduğunu belirtti.

Çelyabinsk’teyse meteorun parçalarının takibi devam ediyor. CBC’nin haberine göre Urallar Federal Üniversitesi’nden bir ekip şu ana kadar 53 parçaya ulaşmış durumda. Parçaların her birinin uzunluğunun 1 cm.’den kısa olduğu belirtilirken, meteorun en sık görülen tip olan kondrit cinsinden olduğu ifade edildi.

İlgili >> NASA, The Wall Street Journal, The Voice of Russia, CBC