Teknoloji

NASA: Mars’ta bir zamanlar Atlas Okyanusu’nda olduğundan daha fazla su vardı

mars-su-060315

NASA’nın Mars ile bu kadar yakından ilgilenmesinin sebeplerinden birisi de gezegenin yüzeyinde bir zamanlar su olup olmadığını keşfetme arzusu. Çünkü Mars yüzeyinde eski de olsa su izlerine rastlanması, gezegende bir zamanlar bir tür yaşam olması ihtimalini artırıyor. İnsansız uzay araçları ve uydularla Mars’ı uzun süredir inceleyen bilim adamları, kızıl gezegenin su kaynakları konusunda nihayet bir yargıya ulaşabildi.

NASA bünyesindeki bilim adamları, bir zamanlar Mars yüzeyinde günümüzde Atlas Okyanusu’nda olduğundan daha fazla su olduğunu, ancak bu miktarın yüzde 87’sinin uzaya karıştığını dile getirdi.

Kızıl gezegende bir zamanlar geniş su kaynaklarının bulunduğu sonucuna ise Mars yüzeyinde ve gezegenin atmosferinde yapılan araştırmaların sonuçlarının 4.5 milyar yıl öncesine ait Mars yüzeyinden kopan bir gök cisiminin üstündeki su oranın karşılaştırılamasıyla ulaşıldı. Bilim adamları gezegen yüzeyindeki suyu neyin yok ettiğini araştırmaya halen devam ediyor.

Bilim adamlarına göre, Mars’ta bundan 4.5 milyar yıl önce tüm yüzeyini sıvı bir katmanla kaplayacak miktarda, yaklaşık 137 metre derinliğinde su bulunuyordu. Mars’taki suyun gezegenin kuzey yarımküresinde bir okyanus oluşturduğu düşünülüyor.