Gezegen keşfi için çalışan NASA Kepler uzay aracı için birkaç gün önce acil durum ilan edilmişti. Neyse ki, bu acil durum daha fazla uzamadan sorun giderildi ve araç yeniden normal operasyonuna dönüş yaptı. NASA’dan yapılan açıklamada, Kepler ekibinde görev yapan mühendislerin uzay aracının iletişim anteninin yeniden Dünya’ya döndürmeyi başardığı ve o zamandan itibaren veri akışının sağlandığı belirtildi.
Kepler uzay aracı Dünya’dan yaklaşık 120 milyon kilometre uzaklıkta seyrediyor. Bu mesafeye sinyal göndermek veya mesafeden sinyal almak içinse 13 dakikalık bir sürenin geçmesi gerekiyor. Uzay aracının kendisini bilinmeyen bir nedenden ötürü “acil durum modu”na almasının ardından NASA, geçtiğimiz hafta “uzay aracı için acil durum” ilan etmişti. Bu durum Kepler ekibine Derin Uzay Ağı’na öncelikli erişim imkanı sağlamıştı. Kepler’de düzenin tekrar sağlanmasıyla birlikte NASA’nın yönetimindeki uzay gemisi iletişim sistemi Derin Uzay Ağı’nda da yeniden normal takvim çerçevesinde işleyişe geçildi.
Kepler görevinin müdürlüğünü üstlenen Charlie Sobeck tarafından yapılan açıklamada, hızlı tepki ve mühendislerin kararlılığı sayesinde her şeyin normale döndüğü belirtildi. Ekibin çabalarını büyük takdirle karşıladıklarını söyleyen Sobeck, Kepler’in dünyanın dört bir yanındaki takipçilerine de büyük desteklerinden dolayı teşekkürlerini sundu.
Kepler uzay aracının acil durumdan çıkışında zaman hayati bir unsur niteliği taşıyordu. Acil durum modunda uzay aracının operasyonları en alt seviyeye inse de, yakıt tüketimi en yüksek seviyeye çıkıyor. Yakıt, Kepler görevinin geride kalan ömrünün belirlenmesinde en önemli faktör konumunda.
Kepler ekibi, uzay aracından gelen veriler üstünde gerekli kontrolleri yaptıktan sonra “bilim modu”na geri dönüş konusunda karar verecek. Acil durum moduna geçmeden önce görevinin yeni dönemine başlamaktan 14 saat uzaklıkta olan Kepler’in önünde yeni görevini tamamlamak için 1 Temmuza kadar süre bulunuyor.