NASA’nın güneş sistemi dışındaki gezegenleri arayan uzay aracı Kepler dünya benzeri bir gezegenin varlığını keşfetti. Uzay ajansı Kepler-452b’nin keşfini duyurdu. Kepler-452b şimdiye kadar bir yıldızın yaşanabilir alanı içinde, yani yüzeyde sıvı suyun bulunmasına izin verecek kadar ılık bir ortama müsait olan yörüngesi bulunan en küçük gezegen olarak kayıtlara geçti. NASA araştırmacıları Kepler-452b gezegenine Earth 2.0, diğer bir deyişle Dünya 2.0 adını verdi.
Kepler-452b dünyadan yüzde 60 oranında daha büyük ve Kepler-452 yıldızının etrafındaki dönüşünü 385 günde, dünyanın Güneş etrafındaki dönüşünden sadece 20 gün daha fazla sürede tamamlıyor. Ayrıca Kepler-452 bizim yıldızımıza da benziyor, Güneş ile hemen hemen aynı büyüklüğe ve sıcaklığa sahip, sadece yüzde 20 oranında daha parlak. Buna ek olarak Kepler-452’nin yaşı 6 milyar olarak ölçülüyor, yani Güneş’ten 1.5 milyar yıl daha yaşlı.
Kepler-452b’nin sistemi bizim Güneş Sistemimizden yaklaşık 1400 uzaklıkta, Cygnus takımyıldızının içinde yer alıyor. NASA araştırmacıları gezegenin kütlesini veya neden oluştuğunu tam olarak bilmiyor, ancak önceki araştırmalarının Kepler-452b’nin yüzeyinin genellikle kayadan oluştuğunu gösterdiğini belirtiyor. Bu uzak gezegen yıldızı etrafındaki yörüngesinde 6 milyar yıl geçirdiği için burada yaşam için uygun ortamın var olduğu düşünülüyor.
SETI Enstitütsü’nden John Jenkins, NASA’nın düzenlediği basın toplantısında bulgunun insanoğlu için “Evrende yalnız mıyız?” sorusunu cevaplamakta ilk adım olduğunu söyledi. Şu anda dünyada yaşayanların bu gezegene gitmesinin mümkün olmadığını, ancak çocuklarımızın çocuklarının çocuklarının belki gidebileceklerini vurguladı.
Kepler-452b’nin keşfi önemli, ancak türünün son örneği değil. Geçen yıl SETI Enstitüsü ve NASA Ames Araştırma Merkezi dünya boyutlarındaki ilk uzak gezegen olan Kepler-186f’nin keşfini açıklamıştı. Kepler-186f ile Kepler-452b arasındaki en büyük fark ise ev sahipliği yapan yıldızlar. Kepler-186 kızıl bir cüce yıldız iken, Kepler-452 ise bizim Güneşimize daha çok benziyor.
Kepler uzay aracı 2009 yılında uzaya fırlatılmıştı. Uzay aracının amacı Samanyolu Galaksisinde dünya benzeri diğer gezegenlerin varlığını araştırmaktı. Uzay aracı şimdiye kadar 4696 dış gezegen adayı belirledi. Daha sonra yapılan gözlemler ve analizler bu adayları 1030’a düşürdü. Kepler ve diğer astronomların çalışmaları sayesinde şu anda evrende 1927 adet dünyaya benzeme ihtimali taşıyan gezegen olduğunu biliyoruz.