Teknoloji

NASA kara delik inceleme uydusunu uzaya fırlattı

nasa

NASA, “Görüntüleme X-Ray Polarimetre Keşfi” (IXPE) adını verdiği uydusunu SpaceX ile uzaya gönderdi. Duyurusu 2017’de yapılan IXPE, kara delik ve nötron yıldızları gibi kozmik kaynaklardan gelen X ışınlarının polarizasyonunu ölçen ilk uydu olma özelliğini taşıyor.

Buzdolabı büyüklüğünde olan uydunun üstünde üç teleskop bulunuyor. Bu teleskoplar ışığın yönünü, geliş zamanını, enerjisini ve polarizasyonunu ölçebilecek. Üç teleskoptan gelen veriler birleştirildiğinde NASA gizemli gök cisimlerinin yapısı konusunda daha fazla bilgi edinmeyi sağlayacak kareler oluşturabilecek.

IXPE ile Yengeç Bulutsusu gibi gök cisimleri hakkında daha fazla bilgiye ulaşılabileceği belirtiliyor. Bir süpernova kalıntısı olan Yengeç Bulutsusu’nun merkezinde hızla dönen bir nötron yıldızı bulunuyor.

IXPE kara delikleri inceleyerek bilim insanlarının uzayın karanlıkta kalan köşeleri konusunda daha fazla fikir edinmesine yardımcı olacak. Kara deliklerin kozmik materyalleri nasıl çektiği ve nasıl döndükleri konusunda ipucu sağlaması beklenen uydu, aynı zamanda yeni keşiflerin de yolunu açabilir.

Görevin baş araştırmacısı Martin Weisskopf, konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “IXPE evrenin işleyişine dair mevcut teorilerimizi test etmemizi ve iyileştirmemizi sağlayacak. Bu egzotik nesneler hakkında daha önce hipotezini kurduklarımızdan daha heyecanlı teoriler de keşfedebiliriz.”

NASA, IXPE uydusunu SpaceX’in Falcon 9 roketlerinden biriyle uzaya gönderdi. Eğer işler planlandığı gibi giderse, roketin birinci kademesi SpaceX’in “Just Read The Instructions” (Sadece Talimatları Oku) isimli yeni yüzen rampasına iniş yapan ilk araç olacak.