Jüpiter’in Hubble Uzay Teleskobu tarafından çekilmiş yeni fotoğrafları daha önce hiç görülmemiş detayları gözler önüne seriyor. Bunların arasında üç dünyadan daha fazla büyüklüğe sahip olan ve yüzlerce yıl önce büyük gezegen üzerinde kopmuş bir fırtına olan “Büyük Kırmızı Nokta” içinde fark edilebilir hâldeki yeni bir filaman da bulunuyor. Söz konusu fotoğraflar NASA’nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi için hazırladığı web sitesinde yayınlandı.
NASA’nın bilim insanları bu fotoğrafları kullanarak gezegenin dönüşünü gösteren bir 4K video da oluşturmuş. Bu, NASA’nın hem YouTube’da hem de 4K televizyon kanalında yayınlamak amacıyla daha fazla Ultra HD içerik hazırlama çalışmalarının bir parçasını da oluşturuyor.
Hubble yaklaşık 25 yıldız uzaydaki yolculuğuna, zamanında bazı sorunlar yaşamış olsa da, güçlü şekilde devam ediyor. 2018 yılında uzaya fırlatılması beklenen James Webb Uzay Teleskobu gibi daha güçlü bir takipçinin yolda olmasıyla birlikte, bilim insanları Hubble’ı daha farklı hedeflere yönlendirmeye başladı. Bu hedeflerin başında da güneş sistemimizdeki gezegenler geliyor. Yeni program kapsamında güneş sistemindeki gezegenler mercek altına alınıyor. Jüpiter ile başlanan programda Hubble Uranüs, Neptün, Satürn gibi gezegenlere doğru da hareket edecek. Bu gözlemler sayesinde bu gezegenlerin zamanla meydana gelen değişimlerini yakından takip etmek mümkün olacak.
Jüpiter’in yayınlanan iki yeni görüntüsünde ekvator bölgesinin yakınındaki seyrek dalgalardan bir tanesi ve Büyük Kırmızı Nokta içinde bulunan ve daha önce dikkat çekmemiş filaman benzeri nesne de görülüyor. Görüntüler Büyük Kırmızı Nokta’nın küçülmekte olduğunu da ortaya koyuyor. Bu nokta şimdi 240 kilometre ile 2014’tekinden daha küçük bir çapa sahip.
Görüntüler Hubble’a, en son hizmet misyonu sırasında yerleştirilen Geniş Alanlı Gezegen Kamerası 3 ile çekildi. Geniş Alanlı 3 kamerası daha çok uzayın çok uzak noktalarının etkileyici görüntülerini çekmesiyle biliniyordu. Bunların arasında 2012 yılında çekilen ve şimdiye kadar gözlemlenmiş en eski galaksileri gösteren fotoğraf da bulunuyor. Şimdiyse bu kamera sayesinde daha yakınımızdaki uzay cisimleri hakkında fikir sahibi olma fırsatı elde ediyoruz, başlangıç da Jüpiter’in yeni görüntüleriyle yapılıyor.