Teknoloji

NASA Juno uzay gemisinin görevini üç yıl daha uzattı

nasa junoNASA Juno uzay gemisinin başladığı işi bitirmesi adına görev süresini uzatma kararı aldı. 2011’de Dünya’yı terk eden uzay aracı, 2016’da Jüpiter’e ulaşmıştı. İlk etapta uzay aracının görevinin 2018’in şubat ayı itibarıyla sonlandırılması planlanmıştı.

Ancak NASA’nın planlarında gerçekleştirilen değişiklikle birlikte projenin 2022’ye kadar fonlanması kesinleşmiş oldu. Juno’nun bilimsel operasyonları ise önümüzdeki 41 ay boyunca devam edecek. Bu da Juno’nun 2021’in temmuz ayına kadar Jüpiter’in etrafında dolaşacağını ve daha sonra da birkaç ay boyunca topladığı verilerin analizini sürdüreceğini gösteriyor.

Projenin başlangıcında Juno’nun Jüpiter yörüngesindeki bir turunu 14 gün içinde tamamlaması öngörülmüştü. Ancak yakıt sisteminde yaşanan valf problemi nedeniyle bir turun bitiş süresi 53 güne çıkmıştı. Yörünge süresinin uzaması, NASA’nın ihtiyacı olan verileri toplamasının da daha uzun bir zaman alacağı anlamına geliyor. Söz konusu uzatma sayesinde NASA’nın yola çıkarken ulaşmayı hedeflediği bilgilerin büyük kısmını elde edebileceği belirtildi.

NASA’nın Bilim Görevleri Direktörlüğü’nde görevli Thomas Zurbuchen, Juno’nun görev süresinin uzatılmasına ilişkin olarak şu ifadeleri kullandı: “Yeni kaynaklar sayesinde Juno ekibi, Jüpiter hakkında cevabı uzun süredir merak edilen soruları yanıtlamak için çalışmayı sürdürebilecek. Ekip hem mevcut keşiflerinin yarattığı motivasyonla yeni bilimsel araştırmalar gerçekleştirecek. Tüm yeni yörüngelerde bilim adamları ve vatandaşlar, bu uzak dünya hakkında yeni sürprizlerle karşılaşacak.”

NASA Juno görevi sayesinde geride kalan iki yıllık dönemde Jüpiter hakkında önemli bilgilere ulaşılmasının önünü açmıştı. Gezegenin kutup bölgelerinde Dünya büyüklüğünde fırtınaların oluşması ve gezegenin üzerindeki kuşakların daha net görülebilmesi, söz konusu keşifler arasında öne çıkmıştı.