NASA James Webb uzay teleskobu ile uzayın derinliklerini daha iyi biçimde gözlemlemeyi planlıyor. Son olarak 2019’un ilkbahar aylarında uzaya fırlatılacağı belirtilen teleskop, planlanandan 1 yıl daha sonra, 2020’nin mayıs ayında uzaya gönderilecek. Bu erteleme kararı nedeniyle programın ABD Kongresi tarafından onaylanan 8 milyar dolarlık bütçesinin aşılabileceği belirtiliyor. Teleskobu geliştirme çalışmalarının başlangıcının üzerinden ise 20 yılı aşkın bir süre geçmiş durumda.
Her şeye rağmen, bu erteleme kararına pek şaşırmamak gerekiyor. ABD Hükümet Sorumluluk Ofisi (GAO) tarafından mart ayının ilk günlerinde yayınlanan denetleme raporunda olası bir ertelemenin daha gerçekleşebileceği belirtilmişti. NASA’dan konuya ilişkin olarak yapılan açıklamada ise uçuş donanımlarının tamamlandığı, ancak uzay aracındaki unsurların NASA’nın Kaliforniya’daki ana taşeronu Northrop Grumman’ın tesislerinde test edilmesi için biraz daha zamana ihtiyaç duyulduğu belirtildi. Northrop Grumman’ın da uzay teleskobunun teleskop ve uzay aracı kısımlarını birleştirmek için ekstra süre istediği ifade edildi. Söz konusu işlemlerin planlanandan daha fazla zaman aldığını söyleyen NASA’nın bilim görevleri direktörü Thomas Zurbuchen, konuya dair hesaplamaları yapma konusunda iyi bir iş çıkarmadıklarını itiraf etti.
İlk olarak 1996’da gündeme alınan James Webb Uzay Teleskobu’nun 1 ila 3.5 milyar dolar arasında bir bedele mal olması ve 2007 ila 2011 arasında bir tarihte hazır hâle gelmesi öngörülmüştü. Ancak 2000’lerin başlarında projenin maliyeti 4.5 milyar doların üstüne çıkarken, fırlatma tarihi de sürekli olarak ertelendi. Ardından 2011’de planlamayı baştan aşağıya değiştiren NASA, yeni fırlatma tarihini 2018 olarak belirlemişti. ABD Kongresi ise projenin bütçesini 8 milyar dolara çıkarmıştı. Bütçe artırımından sonra NASA, projenin tamamlanması için 837 milyon dolara daha ihtiyaç duyulduğunu açıklamış ve toplam maliyet 8.8 milyar dolara yükselmişti.
NASA James Webb Uzay Teleskobu’nun fırlatılışını geçtiğimiz eylül ayında da 2019’un ilkbaharına ertelemişti. Yapılan açıklamada, parçaların birleştirilmesi için daha fazla zamana ihtiyaç duyulduğu, ancak bunun bütçe dahilinde karşılanabilecek bir gecikme olduğu belirtilmişti. Ancak son erteleme ile NASA’nın proje için ekstra kaynağa ihtiyaç duyması kesinleşmiş gibi görünüyor. Yaşanan gecikme ve maliyet artışlarına rağmen, James Webb Uzay Teleskobu projesinin ertelenmesi ise ihtimal dahilinde görünmüyor.