NASA James Webb Uzay Teleskobu için kısa süre önce revize ettiği planlarında bir değişikliğe daha gitti. Ajansın bağımsız değerlendirme kurulu, oy birliğiyle teleskobun geliştirme çalışmaların devam etmesine karar verirken, 2020 olarak belirlenen fırlatma tarihini, 1 yıl daha ileriye aldı. Kurul, fırlatma tarihini 30 Mart 2021 olarak belirledi.
Teleskobun uzaya fırlatılması bugüne kadar genellikle teknik sorunlar nedeniyle ertelenirken, son olarak da geçtiğimiz mart ayında teleskobun 2019’un başında fırlatılmasının mümkün olmadığı açıklanmıştı.
Yaşanan gecikmedeki en büyük sorumlu olarak teleskobun üretimini gerçekleştiren Northrop Grumman olarak öne çıkıyor. Şirket, teleskobu mümkün olan en kısa sürede tamamlamak için vardiyalar hâlinde çalışıyor. Takvimde bir esneklik olmaması ve uzay teleskobu için yapılacak karmaşık işlerin çokluğu da Northrop Grumman adına işleri zorlaştırıyor.
Bu zorlukların farkında olan NASA, teleskobun uzaya gönderilme tarihini bundan yaklaşık iki ay önce 2020’nin mayıs ayı olarak açıklamıştı. Ancak iki aylık sürede ortaya çıkan yeni sorunlar, bir ertelemenin daha gerçekleştirilmesini gerekli kılmış gibi görünüyor.
Değerlendirme kurulunun 69 sayfalık raporuna göre, son erteleme kararının merkezinde akustik testlerinde rastlanan anormallikler bulunuyor. Uzay teleskobunun güneş kalkanındaki vida ve pullarda gevşeme görüldüğü belirtilirken, Northrop Grumman’ın sorunun kaynağının tespiti konusunda zamana ihtiyaç duyduğu ifade edildi.
Fırlatışın bir kez daha ertelenmesi iyi haber olmasa da, sonunda kesin bir tarihin belirlenmesi projenin geleceği açısından önem taşıyor. NASA James Webb Uzay Teleskobu projesinin sürdürülmesi ve gerçeğe dönüşmesi konusundaki kararlılığını muhafaza ediyor.