Teknoloji

Uzayda yetişen ilk çiçeğin fotoğrafı yayınlandı

uzay cicegi

NASA, Dünya bitkilerinin uzayda yerçekimsiz ortamda nasıl yetişeceğini görmek için kapsamlı araştırmalar gerçekleştiriyor. Besin yetiştirebilmek gelecek uzay görevlerinin uzun süreli ve başarılı olabilmesi için en önemli faktörler arasında yer alıyor. Temelde bu çalışmalar yenilebilir bitkiler ekseninde gerçekleşse de, astronotlar uzayda çiçek yetiştirmeyi de başardı.

Uzayda yetişen ilk çiçeğin cinsi Zinya olarak biliniyor. Söz konusu çiçek ülkemizde “Kirli Hanım Çiçeği” şeklinde de anılıyor. Ana vatanı Güney Amerika olan Zinya, ılıman iklimlerde ve hafif killi ve humuslu topraklarda yetişiyor.

Kirli Hanım Çiçeği, NASA’nın uzayda yetiştirdiği ilk bitki değil. Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki astronotlar daha öncesinde istasyonda marul yetiştirmiş ve daha sonra da bu marulu yemişlerdi. Uluslararası Uzay İstasyonu’nda yürütülen bitki yetiştirme çalışmalarının arzulandığı gibi gitmediği NASA tarafından da kabul ediliyor. İlk uzay çiçeği yakından incelendiğinde yapraklarındaki küf lekeleri dikkat çekiyor.

Küf lekesi bir başarısızlık gibi değerlendirilebilir, ancak küf sayesinde bilim adamları mikro yerçekiminde bitki yetiştirmenin nasıl bir süreç olduğunu daha iyi anlayabiliyor.