NASA, Mars ve Dünya’nın yörüngelerindeki konumları nedeniyle meydana gelen, iki gezegenin Güneş’in karşı taraflarına yerleştiği bir doğal olay olan Güneş karşılaşması sırasında normal iletişim faaliyetlerini durduruyor. Bu süre boyunca NASA, Mars’taki cihazlarına komut göndermenin riskli olduğunu söylüyor, çünkü güneşten gelen parazitler zararlı etkilere neden olabilir.
Herhangi bir sorunu önlemek için NASA, gezegenler daha uygun konumlara geçene kadar komut vermekten planlı bir mola veriyor. Mola geçtiğimiz cumartesi günü başladı ve 25 Kasım’a kadar sürecek. Mars’taki Güneş karşılaşmaları her iki yılda bir gerçekleşiyor ve bu süre zarfında, gezgin araçları çoğunlukla temel sağlık güncellemeleri gönderse de, Güneş’in Mars’ı tamamen engellediği iki gün boyunca tamamen sessiz kalacaklar.
Bu; Perseverance ve Curiosity gezginleri, Ingenuity helikopteri, Mars Keşif Uydusu ve Odyssey ve MAVEN yörünge araçlarının bir süre kendi başlarına kalacakları anlamına geliyor. Bunların üzerindeki cihazlar, kendi görevleri için veri toplamaya devam edecek, ancak bu bilgileri karartma sona erene kadar Dünya’ya göndermeyecekler.
Bu durum, Mars’taki araçların bağımsız çalışma yeteneklerini ve NASA’nın uzaydaki varlıklarını yönetme stratejilerini gösteriyor. Güneş karşılaşması, uzay keşiflerinde kaçınılmaz bir olay olmakla birlikte, NASA’nın bu tür durumlar için ne kadar hazırlıklı olduğunu da görüyoruz. Güneş karşılaşmasının sona ermesiyle birlikte, Mars’tan gelen veri akışının yeniden başlaması ve keşif görevlerinin tam hızla devam etmesi bekleniyor.