Teknoloji

NASA evrenin ilk molekülünün kanıtına sonunda ulaştı

nasa helyum hidrat

Bilim insanları uzun süredir büyük patlamadan yaklaşık 100 bin yıl sonra helyum ve hidrojenin bir araya gelerek ilk molekül olan helyum hidratı oluşturduğundan şüpheleniyordu. Evrenin soğumasını ve yıldızların oluşmasını sağladığı düşünülen helyum hidratın uzaydaki varlığına şimdiye kadar rastlamak mümkün olmamıştı. Ancak bu durum sonunda değişti. Merakla beklenen keşfi yapan ise ABD Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) oldu.

En eski molekülün bulan NASA’nın “Kızılötesi Astronomi için Stratosferik Gözlem” (SOFIA) isimli sistemi oldu. Helyum hidratın varlığına NGC 7027 olarak adlandırılan ve Dünya’dan 3 bin ışık yılı uzaklıkta olan Güneş benzeri bir yıldız kalıntısında rastlandı. Söz konusu keşif, helyum hidratın uzayda var olabileceğini ve evrenin ilk kimyasıyla ilgili teorileri de kanıtlıyor. SOFIA’nın bulguları, hafta içinde Nature‘da yayınlandı.

Bu keşif, SOFIA’nın gücünü kanıtlaması açısından da önem taşıyor. Dünyanın en büyük uçan gözlem sistemi olan SOFIA, modifiye edilen bir Boeing 747SP uçaktan oluşuyor ve her uçuşun ardından geri dönüyor. Bu da NASA’ya düzenli olarak sisteme yeni araçlar ekleme fırsatını veriyor. Örneğin, söz konusu keşfi mümkün kılan güncellemeler kısa süre önce gerçekleştirildi.

NASA tarafından yapılan açıklamada da, doğru araçların kullanımına dikkat çekiliyor. SOFIA Bilim Merkezi‘nin direktörü Harold Yorke, molekülün ilk günden bu yana uzayda bulunduğunu ancak keşfi için doğru araçlara ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.