NASA’nın Kepler misyonu, binlerce ışık yılı uzaklığındaki yıldız ve galaksileri tarayarak dış gezegenleri bulmaya çalışıyor. Ajansın bir sonraki gezegen avı ise Dünya’ya daha yakın bir bölge içinde gerçekleşecek.
NASA Dünya çevresinde Dünya ile benzer boyutlarda gezegenler arayacak. Bu arayışlarda “Transiting Exoplanet Survey Satellite” (TESS) adını taşıyan bir araştırma uydusu kullanılacak. Yıldızları gözlemleyecek olan TESS, yıldızların üzerine düşen gezegen gölgelerini tespit etmeye çalışacak. Gezegenin boyutlarını ölçmek için programlanacak olan uydu, gezegenin yıldızı etrafındaki dönüş süresini hesaplamaya çalışacak. Böylelikle gezegenlerin yaşam için uygun olup olmadığı saptanacak.
Dünya ve Dünya boyutundaki gezegenler uzay koşullarında oldukça küçük olduğu için, TESS sadece birkaç ışık yılı uzaklığındaki küçük ve parlak cüce yıldızları inceleyecek.
NASA Dünya boyutunda gezegenler aramaya iki yıl içinde başlayacak
TESS’in 2017 veya 2018’de uzaya fırlatılması bekleniyor. Uydunun iki yıllık görev süresi boyunca 200 bin yıldızı incelemesi öngörülüyor. Diğer gök cisimlerini ve kozmik fenomenleri de inceleyebilecek olan TESS, büyük kara delikleri ve çift yıldızları da tanımaya katkı sağlayacak.