NASA Mars’ta yaptığı en son keşifleri kamuoyuyla paylaştı. En büyük haber gezegende organik moleküllerin varlığı ve atmosferdeki metanda meydana gelen mevsimsel değişiklikler oldu. Bulgular, Mars’ın bir zamanlar düzenli yaşama ev sahipliği yapmış olabileceği iddiasını destekliyor. Tüm keşifler NASA’nın Curiosity adlı Mars aracının gerçekleştirmiş olduğu gözlemler ve buna bağlı olarak yapılan çalışmalar sayesinde yapıldı.
NASA, geçtiğimiz perşembe günü, Curiosity’nin Mars’taki kayalarda geçmiş yaşama dair yeni kanıtlara rastladığını duyurdu. Uzay ajansına göre, Curiosity, Gale Krateri’ndeki çeşitli noktalarda kil taşı tabakasına sondaj yaptıktan sonra organik moleküller keşfetti.
Araştırmacılar, Gale Krateri’nin milyarlarca yıl önce suyla dolu olan bir göl olduğuna, hayat için temel ve önemli bileşenleri barındırıyor olabileceğine kanaat getirmişti. Son keşif de Mars’ın geçmişte canlı hayatı desteklediğine dair kanıtlara bir yenisini ekliyor. Yine de, Kızıl Gezegen’de gerçekten bir yaşamın var olduğuna dair kesin bir kanıt hâlâ bulunamadı.
Organik kimyasallara ek olarak NASA, Curiosity’nin Kızıl Gezegen’de mevsimsel atmosferik metan değişimleri olduğunu saptadığını söyledi. Bu değişiklikler uzay aracının Mars ekipman aracı içindeki Örnek Analizlerine, kısaca SAM birimine dayanıyor. Değişiklikler üç Mars yılı boyunca ölçüldü, bu da kabaca beş Dünya yılına denk geliyor.
Araştırmacılar daha önce Mars atmosferinde metanın varlığının keşfedildiğini açıklamıştı. Mevsimsel değişiklikler de bu varlığı destekliyor. NASA, metan seviyesinin kışın azaldığını, yazın ise yıllık bazda en yüksek seviyesine ulaştığını söylüyor. NASA adına konuşan Chris Webster, metan davranışıyla ilgili olarak ilk kez tekrar eden bir düzen gördüklerini vurguladı. Bunun fark edilmesinde Curiosity’nin uzun zamandır çalışmakta olduğunun etkili olduğunu vurguladı. Uzun süreli çalışma sayesinde gezegenin mevsimsel davranışını ölçebildiklerini dile getirdi.