NASA’nın Mars yüzeyine indirmek için geliştirdiği, otomobil büyüklüğünde ve nükleer enerji yardımıyla çalışan uzay aracı Curiosity, Türkçe mealiyle “Merak” 26 Kasım 2011 tarihinde uzaya fırlatılmıştı. Aracın barındırdığı lazer ve sensörler bir zamanlar Mars üzerinde hayatın olup olmadığına dair bulgular arayacak, kızıl gezegenin jeolojik yapısı ve iklimi hakkında veriler toplayacak. Uzay aracı aylardır süren yolculuğun ardından Mars’a ulaştı ve kritik olarak nitelendirilen inişini gerçekleştirerek görevin başlamasını sağlamış oldu.
Curiosity uzayda 36 hafta boyunca, yaklaşık 566 milyon kilometrenin üzerinde yol kaydetti. Bu sabah TSİ 8:32’de Mars yüzeyine inişi gerçekleştiren Curiosity’nin bu inişi NASA tarafından “yedi dakikalık korku” olarak nitelendirildi. Çünkü aracın Mars yüzeyine inerken 870 santigrat dereceye varan sıcaklıkla mücadele etmesi ve yaklaşık 20 bin km/h’lik hıza ulaşması gerekiyordu. Neyse ki, herhangi bir aksilik çıkmadı ve NASA’nın uzay aracı Mars yüzeyine inişini sağ salim şekilde gerçekleştirdi.
NASA yöneticisi Charles Bolden, Jr, Curiosity’nin Mars yüzeyine inişini ülkesi için büyük bir gün olarak nitelendirdi, herkesin çok gururlu olduğunu dile getirdi. Yüzeye inişini gerçekleştiren Curiosity ilk fotoğraflarını da NASA’nın merkezine geçti. Söz konusu fotoğraflar NASA’nın Twitter hesabı üzerinden yayınlandı. Tahmin ediyoruz ki, NASA’dakiler yeni ve ilginç fotoğrafları hem web sitesi hem de Twitter hesabı üzerinden paylaşacaktır. Eğer her şey plan dahilinde ilerlerse, Mars üzerinde bir zamanlar hayatın olup olmadığıyla ilgili kayda değer bulgulara ulaşmış olacağız.
Curiosity’nin Mars’a iniş anında NASA’nın canlı yayınında aşağıdaki görüntüler ekrana yansıdı:
NASA, Curiosity’nin göreviyle ilgili olarak internet üzerinden bir canlı yayın gerçekleştiriyor. Aşağıdaki video penceresi üzerinden canlı yayınları takip edebilirsiniz.
[Görsel – NASA]