Cassini uzay aracı 20 yıllık Satürn görevini sonlandırmaya hazırlanırken, bu gezegenin etrafında turlar atmaya başlamıştı. Bu sırada da gezegenin popüler halkalarının da fotoğraflarını çekip onlar hakkında daha fazla bilgi sahibi olmamızı sağlıyor. Her ne kadar Cassini’nin Satürn’ün halkalarını sıyırıp geçmesine birkaç gün olsa da, kameraları gezegenin kuzey yarım küresinden ilginç fotoğraflar geçmeye başladı.
Fotoğraflarda gezegenin kuzey kutbunun üstündeki sekizgen şeklindeki jet akımı görünüyor. Gezegenin yaklaşık 640 bin kilometre uzağından görünen bu fotoğraf mor ile kızıl ötesi arasındaki ışık dalga boylarına duyarlı dört farklı spektral filtreden de geçirilmiş şekilde gösteriliyor. Gezegenin sınırının ötesinde görünen kavisli çizgiler Satürn’ün halkaları. Her ne kadar Cassini’nin gönderdiği fotoğraflar, 256 x 256 piksel karelik boyutuyla nispeten küçük olsa da, NASA her bir pikselin 156 kilometrekarelik bir alana denk geldiğini hesapladı. Ayrıca jet akımının her bir kenarı da Dünya’nın çapıyla aynı uzunlukta.
Cassini 11 Aralıkta gezegenin en dış halkasının yakınından geçecek. Bundan birkaç gün sonra da bu geçişi sırasında çektiği fotoğrafları göndermesi bekleniyor. Bundan sonra da Cassini Satürn’ün etrafında, 22 Nisan tarihine kadar dönmeye devam edecek. Daha sonra gezegenin uydusu Titan’a daha yakından bakış atma fırsatı yakalayacak ve bu süreçte bir başka yörünge ayarlaması görecek. En son planlama uzay aracının gezegen ve halkaları etrafında 22 kez dönmesi şeklinde yapıldı. Bu da tamamlandıktan sonra, 15 Eylül 2017 dolaylarında Cassini atmosfere dalış yapacak ve daha sonra kendisiyle olan iletişim tamamen kesilecek.