Uluslararası Uzay İstasyonu’na malzeme sevk etme görevini sözleşmeler aracılığıyla başka şirketlere devreden NASA, yeni kontrat sahiplerinin açıklanmasını 30 Ocak 2016’ya erteledi. Şirket, dünyanın önde gelen havacılık şirketlerinden Boeing’in söz konusu sözleşmelerden birine sahip olmak için yaptığı teklifi ise şimdiden reddetti. Kararın açıklanmasını üçüncü kez erteleyen NASA, daha önce de geçtiğimiz haziran ve eylül aylarında erteleme duyurusu gerçekleştirmişti.
Boeing, Uluslararası Uzay İstasyonu’na gerçekleştireceği sevkiyatlarda CST-100 Starliner uzay gemisinin sadece kargo taşıma amacıyla modifiye edilmiş bir versiyonunu kullanmayı planlıyordu. Söz konusu uzay gemisi, NASA’nın ticari mürettebat programı çerçevesinde Uluslararası Uzay İstasyonu’na astronot taşınmasında da kullanılacaktı. Lockheed Martin’in program için yaptığı teklifin de reddedilmiş olabileceği belirtilirken; kalan iki sözleşme için SpaceX, Orbital ATK ve Sierra Nevada Corporation’ın yarıştığı ifade edildi.
NASA gecikmelerin nedeni konusunda bir açıklama yapmasa da, son 13 ayda üç farklı kargo görevinin başarısızlığa uğramasının durumda etkili olmuş olabileceği düşünülüyor. Bu görevlerden ikisi SpaceX ve Orbital tarafından gerçekleştirilmiş olsa da, yaşananlar NASA’nın bu şirketlere olan güvenini sarsmışa benzemiyor. Her iki şirket de yeni sözleşmeler için yarışmaya devam ederken, NASA geçtiğimiz aylarda hem SpaceX hem de Orbital ile olan CRS1 sözleşmelerini yenilemişti.
NASA bütçesi de olası gecikme nedenleri arasında gösteriliyor. NASA’nın en tepesindeki isim olan Charles Bolden, bütçe kesintilerinin hem kurumun hem de sözleşmeli ortaklarının çalışmalarını etkilediğine daha önce çeşitli vesilelerle dile getirmişti. Amerikan senatosu NASA’nın 2016 için planladığına yakın bir bütçeye sahip olması konusunda gerekli desteği sağlasa da, aralık ayındaki kongre uygulamasında işlerin NASA’nın istediğinden farklı bir noktaya gitmesi ihtimaller dahilinde yer alıyor. Dolayısıyla NASA’nın CRS2 sözleşmeleriyle ilgili duyuruyu oylamanın sonrasına bırakması kulağa mantıklı geliyor.