NASA Artemis 1 roketini uzun süren bir gecikmenin ardından nihayet uzaya fırlattı. SLS roketi, Türkiye saatiyle 9:47’de ABD’nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral üssünden havalandı. Böylelikle ABD’nin uzay programında yeni bir dönem başlamış oldu.
NASA Artemis adını verdiği programla Ay’a yeniden dönmeyi hedefliyor. Söz konusu program yıllardır ertelemeler, geliştirme aşamasında yaşanan sorunlar ve milyarlarca dolarlık bütçe aşımlarıyla gündeme gelmişti. Son aylarda ise meteorolojik engeller ve teknik sorunlar, programın resmi başlangıcını geciktirmişti. Artemis 1 roketinin kalkışına kısa bir süre kala hidrojen sızıntısı ve Ethernet problemlerinin çözülmesinin ardından kalkışın önünde bir engel kalmadı.
Artık gözünü geleceğe diken NASA, şimdiye kadar karşılaştığı problemleri arkasında bırakabilir. Orion kapsülünü neredeyse 4 bin kilometre yüksekliğe taşıyan Artemis 1 SLS roketinin ana gövdesi, yeniden Dünya’ya düştü.
NASA Artemis 1 ile en güçlü roket konfigürasyonunu uzaya gönderdi
Ay’a doğru yolculuğuna devam eden Orion, Dünya’ya dönmeden önce bir süre boyunca Ay’ın etrafında dolaşacak. Kapsülün 11 Aralık’ta okyanusa düşmesi planlanıyor. Bu görevde Orion’da sadece üç adet cansız manken taşınıyor. Bu mankenlerin ikisinde radyasyon seviyesini ölçen sensörler bulunuyor.
NASA Artemis 1 göreviyle şimdiye kadarki en güçlü roket konfigürasyonunu uzaya göndermiş oldu. Bu önümüzdeki dönemdeki uzay görevleri için bir temel oluşturacak. Ay’a yeniden ayak basmayı hedefleyen NASA, Artemis programı kapsamındaki ikinci uçuşu 2024’te yapmayı planlıyor. İnsanlı yolculuk içinse 2025 işaret ediliyor. NASA 1972’deki Apollo 17’den bu yana ilk kez insanlı bir uzay yolculuğu gerçekleştirmiş olacak.