Teknoloji

NASA alçak uçuş öncesi Plüton’un renkli fotoğrafını yayınladı

pluto-new-horizons-140715

NASA’nın yaklaşık dokuz buçuk yıl önce uzak gezegen Plüton’a doğru yolladığı New Horizons, yani Yeni Ufuklar uzay aracı hedefine vardı ve yazıyı yayınladığımız saat itibarıyla alçak uçuşuna başladı. New Horizons’ın gerçekleştirdiği alçak uçuşla birlikte elde edilecek yakın çekimlerle birlikte bu gezegenden ilk kez bu kadar detaylı görüntüler elde edilmiş olacak.

Plüton 1930 yılında keşfedilmişti ve o zamandan beri gizemini koruyor. Hatta Plüton’un Güneş Sistemine dahil olan bir gezegen olup olmadığı yönünde tartışmalar da yapılmıştı.

New Horizons’ın yapacağı yakın çekimler yaklaşık 12 bin 500 kilometre uzaklıktan gerçekleşecek. Plüton’un daha önceki görüntüleri Hubble Uzay Teleskobu tarafından çekilmişti.

Bu arada NASA, alçak uçuşun başlamasından hemen önce Plüton’a ait, tam kare ve renkli bir fotoğrafı Instagram hesabından paylaştı. Fotoğrafın 13 Temmuzda Türkiye saatiyle gece 11’de çekildiği belirtildi. Fotoğrafın tam çözünürlüklü versiyonu alçak uçuş geri sayımının tamamlanmasından sonra yayınlanacak.

Fotoğraf sayesinde Plüton’un kalbini mükemmel detaylarıyla birlikte görmek mümkün olmuyor. Daha önceki fotoğraflarda kraterleri bu kadar net şekilde seçmek mümkün olmuyordu. Ayrıca bodur gezegenin karanlık ekvator kemerinin mükemmel bir manzarası da fotoğrafta kendisini bütün açıklığıyla belli ediyor.

Plüton’a ait daha fazla fotoğraf göreceğiz. İlk yüksek çözünürlüklü mozaik fotoğraflar yarın akşam saatlerinde yayınlanacak. Ayrıca hafta boyunca daha başka fotoğraflar da göreceğiz. Daha büyük bir fotoğraf seti de eylül ayından itibaren yayınlanacak.

New Horizons uzay aracının alçak uçuş sırasında bir uzay artığına denk gelmesi şansının 10 binde 1 olduğu söyleniyor, buna rağmen NASA’nın Maryland’deki görev kontrol merkezinde moraller yüksek gibi görünüyor.