Manşetler

MWC 2016’nın özeti: Sanal gerçeklik için şartlar iyice olgunlaştı

MWC 2016'nın özeti: Sanal gerçeklik için şartlar iyice olgunlaştı

mwc 2016

editorden-sabri-kusturGeçtiğimiz pazar akşamı Samsung Galaxy S7 ve S7 edge’in tanıtıldığı Unpacked 2016’nın düzenlediği salona girdiğimizde koltukların her birisine Gear VR sanal gerçeklik başlığı yerleştirilmişti. Anlaşılmıştı ki, sanal gerçeklik şovun bir parçası olacaktı. Önce Samsung Galaxy S7 ve S7 edge’in ilk gösterimini Gear VR ile, sanki bu yeni telefonlar burnumuzun dibinden geçiyormuş gibi izledik. Sonra sıra Gear 360 kameranın tanıtımına geldi. Bu kamera ile hazırlanmış bir klibi sanal gerçeklik başlıklarımızı takmış izlerken Facebook CEO’su Mark Zuckerberg sessiz şekilde yanımızdan geçip sahneye çıkmış bile. Zuckerberg’in sahneye çıktığı anı görmeliydiniz; kameramanlar doğrudan sahneye hücum etti, herkes telefonunu çıkarıp Mark Zuckerberg’i çekme derdine girişti.

Mark Zuckerberg oraya sanal gerçeklik için gelmişti. Biliyorsunuz, sanal gerçeklik alanındaki en önemli oyunculardan biri olan Oculus 2014’te Facebook tarafından satın alınmış, böylelikle de Mark Zuckerberg’in şirketi sanal gerçeklik arenasının en önemli oyuncularından biri hâline gelmişti. Oculus, bir yandan kendi aygıtı Rift’i geliştirirken bir yandan da Samsung ile, sanal gerçekliğin ana akım kullanıcı kitlesine ulaşması için işbirliği yapıyor. İşte Mark Zuckerberg de o akşam Samsung’un etkinliğinde sanal gerçekliğin yeni dalga olduğunun altını çizmek için bulunuyordu ve bu görünüş epey kuvvetli bir mesaj oldu, hatta Galaxy S7 ve S7 edge’in çıkışının önüne bile geçti denilebilir.

Görsel: Facebook

Ertesi gün kapılarını açan MWC 2016’nın düzenlendiği Fira Barcelona’nın salonlarında gezinmeye başladıkça, sanal gerçekliğin bir furyaya dönüşmekte olduğunu iyice anlamış olduk. İster bireysel, ister kurumsal müşterilere hizmet versin, çoğu şirketin standında bir sanal gerçeklik ürünü görmek mümkündü. Sanal gerçeklik başlıkları, sistemleri, kameraları, yazılımları farklı standlarda, sıklıkla karşımıza çıktı.

Tabii ki, sanal gerçekliğin nasıl bir deneyim sunduğunu anlatmanın en iyi yolu eğlenceden geçiyor. Bazı şirketler bunu dikkate alarak standları içine eğlence amaçlı sanal gerçeklik alanları kurmuşlar. Örneğin Samsung’un standında bulunan Gear VR dört boyutlu sinema deneyimi dört gün boyunca insanların önünde sıraya girdiği bir yer oldu. Birçok MWC 2016 ziyaretçisi Samsung’un sanal roller-coaster deneyimini yaşamıştır. Hemen yanında bulunan SK Telecom standında da benzer şekilde bir sanal denizaltı deneyimi yaşatılıyordu.

#Samsung standındaki Gear VR Theater with 4D bölümü en çok ilgi gören alanlardan biri oldu.Gear VR ve hareketli koltuklarla sanal roller coaster deneyimi…#MWC16

Posted by Teknoblog on 25 Şubat 2016 Perşembe

MWC 2016 da gösteriyor ki, sanal gerçeklik bu yıl hayatımızda daha fazla etkisini hissettirecek, daha yoğun şekilde olacak. Dalganın yükselmekte olduğu belli oldu, ancak bu dalga kıyıya varacak mı, yoksa açık denizde kayıp mı olacak, bunu zamanla göreceğiz.

Sanal gerçeklik kadar etkisini hissettiren bir başka teknoloji de 5G oldu. Son bir yıldır 5G terimini biz de fazlasıyla duyuyoruz. Türkiye gibi tüm dünya da 5G’nin temellerini atıyor ve özellikle büyük şirketlerin standlarında 5G teknolojilerine yönelik çalışmalar için özel alanlar ayrılmıştı. Ne var ki, bunlar şimdilik çok teknik kaçıyor, deneyimden daha çok hangi teknolojilerin kullanılacağı ve ne gibi avantajlar sağlayacağı, MWC 2016’ya katılan profesyonellerin anlayacağı dilden anlatılıyor. 5G deneyimlerini muhtemelen gelecek yıllardaki Mobil Dünya Kongrelerinde görme fırsatına erişeceğiz.

Biz de Teknoblog olarak MWC 2016 boyunca yoğun şekilde çalıştık ve elimizden geldiğince fazla sayıda ürünü ön incelemelerle tanıtmaya çalıştık. Bunun yanı sıra Snapchat, Instagram, Facebook, Twitter üzerindeki sosyal medya kanallarımızla da fuardaki ilginç ürünleri ve teknolojileri aktarmaya çalıştık. Umuyoruz ki, bu noktada beklentilerinizi karşılamışızdır. Gelecek yıl, MWC 2017’de daha da iyisini yapmayı umuyoruz.